Óriási az érdeklődés az állami Tűzifaprogram iránt, de hiánytól a rengeteg megrendelés ellenére sem kell tartani. Néhány fontos szempontot azonban érdemes szem előtt tartani a vásárlásnál.

Szó szerint sorban állnak a vásárlók a piacinál jóval olcsóbb tűzifáért – írta a Magyar Nemzet, amely a piacinál jóval alacsonyabba áron kínált állami Tűzifaprogram legfontosabb tudnivalóit összegezte.

A rendkívüli érdeklődés ellenére azonban nem kell hiánytól tartani: Nagy István agrárminiszter a minap újra hangsúlyozta, hogy a megnövekedett igények ellenére minden vásárlót ki tudnak szolgálni az állami erdőgazdaságok.

A lakossági igények Budapesten és környékén, továbbá a Kisalföldön és az Alföldön különösen nagyon. Szeptember vége óta azonban vasúton és közúton is szállítják a fát azokra a helyekre, ahol a legnagyobb az érdeklődés.

A megrendelőknek több szempontot is figyelembe kell venniük a zökkenőmentes vásárlás érdekében.

A maximált áron kapható tűzifát kizárólag a területileg illetékes erdőgazdaságok igazgatóságain lehet igényelni.

Óriási az érdeklődés az állami Tűzifaprogram iránt, de hiánytól a rengeteg megrendelés ellenére sem kell tartani. A kép illusztráció!Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Robert Nemeti

Megrendelés előtt érdemes megnézni a Kormány.hu aloldalát, ahol részletes tájékoztatást lehet kapni az egyes erdészeti társaságok működési területéhez tartozó településekről, az értékesítési és az átvételi pontok listája is. Minden esetben a lakcímkártyán szereplő tartózkodási hely, vagy az állandó lakcím alapján kell keresni.

Ezt követően az érintett igazgatósággal fel kell venni a kapcsolatot telefonon, e-mailben, vagy akár személyesen. A szükséges adatok egyeztetése után kell kiválasztani a rendelni kívánt fajtacsoportot és megadni a szükséges mennyiséget.

A program keretében háromkategóriájú faanyagból lehet választani, háztartásonként legfeljebb 10 erdei köbméter mennyiséget:

  • a keménylombos tűzifa ára erdei köbméterenként 30 ezer forint,
  •  a lágylombos és a fenyőfa 19 ezer forint. Az állami Tűzifaprogramon belül minden háztartás 10 erdei köbméter tüzelő megvásárlására jogosult.

Fontos, hogy az erdőgazdaságok csak a faanyagot biztosítják, a fuvarról minden esetben a vásárlónak kell gondoskodnia. Így amikor értesítés érkezik az átvétel helyéről és időpontjáról, oda a megrendelt tűzifa mennyiségének megfelelő járművel kell megérkezni.

Az erdészetek hengerelt tűzifát adnak át, annak felaprításáról szintén a vásárlónak kell gondoskodnia.

A cikk szerint azonban már folyamatban vannak a tárgyalások arról, hogy az erdőben kettő-négy méteres hosszban kitermelt tűzifát a telephelyeken fel tudják darabolni.