Döntött az Országgyűlés négy, az Európai Bizottsággal történő megegyezéshez szükséges törvényjavaslatról kedden. 

Négy, az Európai Bizottsággal történő megegyezéshez szükséges törvényjavaslatot fogadtak el a képviselők kedden az Országgyűlésben. 

Újabb akadály hárult el az Európai Bizottsággal való megegyezés útjábólForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Létrehozzák az EU pénzügyi érdekeinek védelmében fellépő Integritás Hatóságot, valamint a javaslattévő feladatot ellátó Korrupcióellenes Munkacsoportot. Változtattak a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokra vonatkozó összeférhetetlenségi szabályokon. Lehetővé vált, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal segítse az Európai Csalásellenes Hivatalt (OLAF) a magyarországi helyszíni ellenőrzéskor.

Döntöttek arról a javaslatról is, amely alapján a kormányzati jogszabálytervezetek 90 százaléka kerülhet társadalmi egyeztetésre. Zöld utat kapott az a javaslat is, miszerint a közérdekű adatigényléseknél megszüntetik a munkaerőforrás aránytalan mértékű igénybevételéhez kapcsolódó költségtérítés megállapításának lehetőségét.

Elfogadta az Országgyűlés a kormány normakontroll-javaslatát, amelyben a kabinet azt kérte, hogy a Ház kezdeményezze az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében a büntetőeljárásról szóló törvénymódosítás alkotmánybírósági vizsgálatát. A javaslatot 133 igen szavazat mellett fogadták el.