Karácsony Gergely főpolgármesterként elsők között üdvözölte az európai uniós szankciós politikát, "sőt (...) az ál-Klicsko-interjújában még további szankciók bevezetését sürgette". Wintermantel Zsolt, a Fidesz-KDNP budapesti frakcióvezetője álságosnak nevezte, hogy valaki örül valaminek, követel valamit, majd az annak következményeként előálló helyzet megoldását mástól várja és másra mutogat. A fővárosi szemétszállítók kedd óta sztrájkolnak, egyre nagyobb a szemétkáosz a baloldal vezette Budapesten. 

Törvényi feladata a fővárosi önkormányzatnak a hulladék elszállítása, az el nem szállított kukákkal, a dolgozók bérének rendezésével kapcsolatos feladatok ellátása mind az önkormányzat felelőssége - mondta Wintermantel Zsolt, a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője a TV2 Mokka című műsorában. Hozzátette: a hulladékszállítást az a cég végzi, amely a főváros százszázalékos tulajdonában van, és az az ember vezeti, akit Karácsony Gergely főpolgármester személyesen nevezett ki.

Wintermantel Zsolt kijelentette: Karácsony Gergely főpolgármesterként elsők között üdvözölte az európai uniós szankciós politikát, "sőt (...) az ál-Klicsko-interjújában még további szankciók bevezetését sürgette". A kormánypárti politikus álságosnak nevezte, hogy valaki örül valaminek, követel valamit, majd az annak következményeként előálló helyzet megoldását mástól várja és másra mutogat.

Karácsony és a fővárosi vezetés felelős a budapesti szemétkáoszért (illusztráció)Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Annak kapcsán, hogy Karácsony Gergely korábban arról beszélt, hogy a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) 15 milliárd forintot visszatart Budapesttől, Wintermantel Zsolt azt mondta: ismeretei szerint 2021-ig az elszámolás megtörtént, az elszámolást a főváros részéről aláírták. Ezeket a pénzeket a "kukaholding" kifizette, és a szerdai nyilatkozatuk szerint nincsen elszámolási vitájuk a fővárossal.

Karácsony Gergely "szokásához híven (...) Don Quijoteként szélmalmokkal harcol, kreál egyfajta olyan problémát, amellyel a kormányra lehet mutogatni" - fogalmazott Wintermantel Zsolt, hozzátéve: a feladatellátás ki van fizetve, ha neki vitája van valakivel, azt tegye meg tárgyalóasztal mellett, de a kukásoknak ki kell fizetni a jogosan járó fizetésüket. A tulajdonosnak kell megoldani ezt a helyzetet  - nyomatékosította a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője.

Szerinte a főpolgármester "ahelyett, hogy a saját munkáját, törvényben rögzített feladatát látná el, mindenféle lufikat épít fel, és akkor azok mellé odaáll, vagy éppen kiszúrja, ha éppen a kormányról van szó". Wintermantel Zsolt megjegyezte, a felelősöknek nem kell valótlanságokat terjeszteniük, hiszen a jelek szerint a sztrájkhangulat abból pattant ki, hogy az egyik vezető azt mondta, 300-400 ezer forintot lehet keresni, és "ez borította ki a bilit a dolgozóknál".

Képtelen a főváros ellátni a feladatát

Mint arról korábban beszámoltunk, a katasztrófavédelemhez fordult a fenyegető szemétkáosz miatt Karácsony Gergely, azt kéri, vegyék át tőlük a feladatukat. A baloldali főpolgármester ezzel beismerte, hogy a főváros képtelen ellátni a feladatait. 

A tiltakozások kedden kezdődtek, aznap már Rákospalotáról és a testvérhegyi telephelyről sem gurult ki a kukáskocsik egy része, a csepeli telephelyen pedig a beszámolók szerint a köztisztasági dolgozók és a takarítók is csatlakoztak a sztrájkhoz, valamint az Ecseri úti telephelyen várták azokat a vezetőket, akik tárgyalóképesek.