Kedd óta sztrájkoltak a kukások Budapesten, és csütörtök estére hatalmas lett a szemétkáosz. Karácsony Gergely folyamatosan a kormányra mutogatott, azt állította, a fővárosnak nincs pénze, aztán tegnap estére kiderült: a főpolgármester megint hazudott. Sikerült megállapodni a szakszervezettel, több juttatásban és fizetésemelésben is - vagyis a főváros baloldali vezetése eddig is ki tudta fizetni a kukások megérdemelt járandóságát, csak amíg válságos nem lett a helyzet, nem akarta. Ehelyett folyamatosan a szemétszállítók ellen hergelték a közvéleményt. 

A fővárosban kedd óta egyre nagyobb méreteket öltött a szemétkáosz, amelyért a főpolgármester és a baloldali vezetésű fővárosi önkormányzat volt a felelős. Kedden már Rákospalotáról és a testvérhegyi telephelyről sem gurult ki a kukáskocsik egy része, a csepeli telephelyen pedig a beszámolók szerint a köztisztasági dolgozók és a takarítók is csatlakoztak a sztrájkhoz, valamint az Ecseri úti telephelyen várták azokat a vezetőket, akik tárgyalóképesek. A munkások azon háborodtak fel, hogy Tringer Ágoston, a BKM kommunikációs igazgatója két héttel ezelőtt azt nyilatkozta, hogy a BKM FKF Hulladékgazdálkodási Divíziójánál jó kukásnak lenni, hiszen

Budapesten egy kukás a teljesítménytől függően akár 500 ezer forintos bruttó fizetést is hazavihet havonta.

EZ AZONBAN MÁR CSAK AZ UTOLSÓ CSEPP VOLT A POHÁRBAN, A DOLGOZÓK MOST A KORÁBBI MEG NEM HALLGATOTT KÉRÉSEIKET IS SZÁMONKÉRTÉK A BKM VEZETŐITŐL, AKIK IDŐKÖZBEN MEGJELENTEK A TELEPHELYEN.

A szemétszállítók sérelmezték azt, hogy a főváros baloldali vezetése hazugságokat terjeszt a fizetésükről, ráadásul ellenőröket vettek fel, hogy kémkedjenek a dolgozók után, az ellenőrök viszont sokkal többet keresnek, mint ők. Azt is hozzátették, hogy nem megfelelő a járműveik műszaki állapota.

A kukások munkabeszüntetése hatalmas káosszal fenyegetett, ugyanis mindenki a bőrén érezhette, hogy milyen, ha nem végzik el a munkájukat a kukások.

Néhány nap alatt egész Budapestet ellepték a szeméttel telerakott, bűzölgő kukák, és több lakótelepen is figyelmeztetések olvashatóak a lakóházakban a helyzetről.

A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!

Egyre durvább lett a helyzet a fővárosbanFotó: Csudai Sándor - Origo

A helyzet súlyosságát jelzi az is, hogy Karácsony Gergely a Magyar Nemzet értesülései szerint a katasztrófavédelemhez fordult, és azt kérte, hogy vegyék át a főváros feladatait.

Ezzel gyakorlatilag a baloldali főpolgármester beismerte, hogy a főváros képtelen ellátni a feladatait.

A főváros vezetése semmibe vette a kukások igényeit - aztán megijedt

A kukások havi fizetése nem haladja meg a nettó 220-250 ezer forintot, amihez semmiféle extra juttatás nem társul.

A nehéz fizikai munkát végző kukások minden nap fél 5-kor kelnek, ha kell, esőben, hóban, fagyban dolgoznak, nem éppen tiszta körülmények között. 

Arról pedig még nyár elején írtunk, hogy az FKF-nél annyira rossz volt már akkor a helyzet, hogy kukahiány ütötte fel a fejét. Elfogytak a 120 literes kommunális, és majdnem elfogytak a lakossági 120 literes, kék fedelű papírgyűjtő tartályok, ezért ismét hosszasan kellett várakozniuk az új szerződőknek, illetve azoknak, akik típuscserét szerettek volna.

Karácsony Gergely most sem volt képes vállalni a saját felelősségét

A főpolgármester azért, hogy mentse a bőrét, a kormányra próbálta hárítani a felelősséget, és a sztrájkkal kapcsolatosan a következőt írta a közösségi oldalán. "A főváros a hulladékszállításban a Kukaholdingnak nevezett állami cégszörny alvállalkozója, amely egyszerűen nem fizeti meg a budapestiek által befizetett szemétdíjat: az elmúlt 3 évben az állami Kukaholding 15 milliárd forintot nem adott vissza Budapestnek"

Közösségi oldalán Karácsony Gergely mindehhez annyit tett hozzá, hogy a kukások bérének megemelése csak akkor lehetséges, ha a kormányzati szemétholding törleszti adósságát, és visszaadja azt a 15 milliárdot, amit a budapestiek szemétdíjából elvett.

Erről azonban hamar kiderült, hogy egyszerű hazugság, a "Kukaholding", vagyis a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. közleményében cáfolta a főváros állításait. Mint írták, az

NHKV-nak nincs lejárt, kifizetetlen szolgáltatási számlája a fővárosi hulladékszállítást végző cégnek, az NHKV évek óta minden szolgáltatási számlát határidőben vagy határidő előtt kifizet Budapestnek.

Karácsony Gergely hallgat kedvenc cégvezérére, a milliárdos Mártha ImréreForrás: MTI/Máthé Zoltán

Közleményükben arról is szóltak, hogy a sajtóban megjelent hírekkel ellentétben

TÖBB FORRÁST JUTTATNAK A BKM BUDAPESTI KÖZMŰVEK NONPROFIT ZRT.-HEZ, MINT A KORÁBBI ÉVEKBEN.

Tehát ezek alapján bebizonyosodott, hogy Karácsony Gergely ismét hazudott, és nem tudja vállalni a felelősséget a tetteiért.

Mártha Imre luxuséleteForrás: Metropol

Ennél is árulkodóbbak az idei finanszírozási adatok, a budapesti közműcég ugyanis több pénzt kapott annál, mint amennyit a fővárosi lakosok szemétdíjként befizettek.

Idén eddig a befolyt díjak nagysága meghaladta a 18,2 milliárd forintot. Ezzel szemben az állami holding 19,6 milliárd forintot fizetett ki a fővárosi közműszolgáltató cégnek. A többlet tehát 1,4 milliárd forint.

RÁADÁSUL AZ ÖSSZEG NEM IS A TELJES SUMMA, HANEM ANNAK CSUPÁN A 75 SZÁZALÉKA. VAGYIS AZ ELSZÁMOLÁSKOR, A MENNYISÉGI ADATOK ISMERETÉBEN KIFIZETIK MAJD A FENNMARADÓ 25 SZÁZALÉKOT IS.

Emellett az állami holding más összegeket is megfizet közvetlenül a szemétszállítási közszolgáltatás ellátásával összefüggésben. Utóbbi összeg a fővárosra vetítve hozzávetőleg további egymilliárd forintot tett ki az idén.

A Miatyánk utcában szó szerint szeméthegyek állnakFotó: Csudai Sándor - Origo

A luxuséletet élő FKF-vezér kukásautóba ülve pózolt

Állításaik szerint keddig nem is tárgyalt velük a vezetés részéről senki. Karácsony Gergelyék korábban kirúgással is fenyegették őket, a munkabeszüntetés hírére viszont szerda reggel Mártha Imre, milliárdos közműcégvezér kisietett az FKF telephelyére, és maga ült be a teherautó volánjához. 

Mártha Imre a kukásautóbanForrás: Hír TV

A luxuséletet élő közművezér kukásautóval érkezett, a jelek szerint viszont nem fogadták el ajánlatát, ugyanis a munkabeszüntetés csütörtökön is folytatódott, Budapest utcáit kezdte teljesen elönteni a szemét.

Ki a valódi felelős?

Teljesen világos, hogy a helyzet kialakulásában a legfőbb felelős a Karácsony Gergely vezette főváros. A főpolgármester képtelen irányítani a közszolgáltatásokat. A másik fő felelőse a mostani helyzetnek Mártha Imre, aki sokkal többet foglalkozik luxusjachtjaival és több százmilliót érő autóival, mint a dolgozók helyzetével.

A GYURCSÁNY-FIÓKÁNAK GÚNYOLT MÁRTHA IMRE AZ MVM-VEZÉRKÉNT MEGALAPOZOTT VAGYONÁT ÉVRŐL ÉVRE NÖVELNI TUDJA, ÉS MA MÁR ELSŐSORBAN LUXUSNYARALÁSAIVAL, JACHTÚTJAIVAL, NAPI MÁSFÉL MILLIÓS SZÁLLODASZÁMLÁIVAL ÉS A BENTLEY-VEL KERÜL BE A HÍREKBE.

Az évek alatt sokmilliárdos vagyont halmozott fel, egyes szakértők 50-60 milliárd forintra becsülik csak az ingatlanvagyonát. Az elérhető cégiratok szerint legalább 30 nagy értékű ingatlan van az általa vezetett cég tulajdonában: több budapesti, nagyon értékes helyen fekvő lakás (többek között a 2 milliárdos svábhegyi villája), egy ugyancsak értékes veszprémi ingatlan, több tucat vidéki ingatlan, köztük nagy számban vidéki italboltok is szerepelnek a cég nevén.

Floridában vásárolt ingatlant a közművezérForrás: Metropol

Na, de hová tűnnek a milliárdok?

Fontos tudni, hogy

Budapest van a legjobb költségvetési helyzetben az egész országban.

A legújabb adatok szerint az idén mégis több iparűzési adó folyhat be a budapesti kasszába, mint a Covid előtti 2019-es csúcsévben.

Rekordbevétele lehet 2022-ben a fővárosnakForrás: Origo

Jól látszik tehát, hogy a tiltakozó dolgozók helyzetét lehetne rendezni, mert megvan hozzá az elegendő forrás.

A rendszerváltás óta nem volt ilyen szemétkáosz

A hulladékelszállítás mint közszolgáltatás a fővárosi önkormányzat kizárólagos hatásköre, tehát a főváros feladata

– válaszolta Karácsony Gergely főpolgármesternek a budapesti kormányhivatal főispánja. A Magyar Nemzet által megismert válaszlevélben Sára Botond emlékeztetett:

A RENDSZERVÁLTOZÁS ÓTA MINDEN BUDAPESTI FŐPOLGÁRMESTER MEG TUDTA OLDANI, HOGY ÖSSZESZEDJÉK ÉS ELSZÁLLÍTSÁK A SZEMETET A FŐVÁROSBAN.

Csütörtök estére aztán kiderült, Karácsonyék megint hazudtak, amikor azt mondták, nincs pénz. Megállapodtak a szakszervezettel: mindenki kap 200 ezer forint egyszeri juttatást, karácsonykor a nem vezető beosztásban dolgozók 120 ezer forint jutalmat, és emelték az alapbért is.

Vagyis eddig is megvolt a pénz a béremelésre, csak a főváros baloldali vezetése nem adta oda a dolgozóknak

- ami nem csoda, hiszen kellett a tanácsadóknak, haveroknak, vagy éppen Mártha Imre juttatásaira.