Pánik a városházán a tehetetlen főpolgármester újabb csődje miatt.

Napok óta nem viszik el a szemetet Budapesten. A tiltakozások kedden kezdődtek, aznap már Rákospalotáról és a testvérhegyi telephelyről sem gurult ki a kukáskocsik egy része, a csepeli telephelyen pedig a beszámolók szerint a köztisztasági dolgozók és a takarítók is csatlakoztak a sztrájkhoz, valamint az Ecseri úti telephelyen várták azokat a vezetőket, akik tárgyalóképesek.

A szemétszállítók többek között azt sérelmezték, hogy a főváros baloldali vezetése hazugságokat terjeszt a fizetésükről, ráadásul ellenőröket vettek fel, hogy kémkedjenek a dolgozók után, az ellenőrök viszont sokkal többet keresnek, mint ők.

A képre kattintva galéria nyílik!Forrás: Ladóczki Balázs - Origo

Karácsony Gergely nem vállalja a felelősséget

A baloldali főpolgármester, Karácsony Gergely a kormányra próbálta hárítani a felelősséget. A sztrájkkal kapcsolatosan a következőt írta a közösségi oldalán:

A főváros a hulladékszállításban a Kukaholdingnak nevezett állami cégszörny alvállalkozója, amely egyszerűen nem fizeti meg a budapestiek által befizetett szemétdíjat: az elmúlt 3 évben az állami Kukaholding 15 milliárd forintot nem adott vissza Budapestnek."

Azonban mint olyan sokszor, most is hazudott a főpolgármester, ugyanis a "Kukaholding", vagyis a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. közleményében cáfolta a főváros állításait. Mint írják, az NHKV-nak nincs lejárt, kifizetetlen szolgáltatási számlája a fővárosi hulladékszállítást végző cégnek, az NHKV évek óta minden szolgáltatási számlát határidőben vagy határidő előtt kifizet Budapestnek. Közleményükben arról is szólnak, hogy a sajtóban megjelent hírekkel ellentétben több forrást juttatnak a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt.-hez, mint a korábbi években.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Fidesz is reagált Karácsony álságos vádaskodásaira. Mint írják, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. a főváros tulajdonában van, vagyis minden felelősséget a főpolgármesternek és az FKF-et is irányító Mártha Imrének kell viselnie.

Köztudottnak nevezték, hogy 2021-ben megtörtént az elszámolás a főváros és az állami kukaholding között, a feleknek nincs elszámolási vitája.

Karácsony Gergely a hárítással és a hazugsággal nem szolgálja a budapestiek érdekeit, és nem a megoldás felé halad"-fogalmaztak a bejegyzésben.

Törvényi feladata a fővárosi önkormányzatnak a hulladék elszállítása, az el nem szállított kukákkal, a dolgozók bérének rendezésével kapcsolatos feladatok ellátása mind az önkormányzat felelőssége - mondta Wintermantel Zsolt, a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője az esetre reagálva.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

A kialakult helyzetre reagált Sára Botond, a budapesti kormányhivatal főispánja is. Karácsonynak válaszolva elmondta, hogy a hulladékelszállítás mint közszolgáltatás a fővárosi önkormányzat kizárólagos hatásköre, tehát a főváros feladata..
Válaszában leszögezte, hogy a rendszerváltozás óta minden budapesti főpolgármester meg tudta oldani, hogy összeszedjék és elszállítsák a szemetet a fővárosban.

Hatalmas szemétkáosz fenyeget

A kukások munkabeszüntetése hatalmas káosszal fenyeget, ugyanis mindenki a bőrén érezheti, hogy ha nem végzik el a munkájukat a kukások. Már egész Budapesten a kukák az utcán vannak, és több lakótelepen is figyelmeztetések olvashatóak a lakóházakban a helyzetről.

A helyzet súlyosságát jelzi az is, hogy Karácsony Gergely a Magyar Nemzet értesülései szerint a katasztrófavédelemhez fordult, és azt kéri, hogy vegyék át a főváros feladatait. Ezzel gyakorlatilag a baloldali főpolgármester beismerte, hogy a főváros képtelen ellátni a feladatait.