A magyar kriminalisztika történetének egyik legkegyetlenebb gyilkossága mindenszentek napján volt, 1996-ban. A kilencvenes évek alvilági leszámolásai gyakorlatilag Prisztás-gyilkossággal kezdődtek. A vállalkozót 1996-ban ölték meg. Vagyis inkább végezték ki, filmbe illő jelenetek közepette. Az óbudai Ladik utcában lőtte le gyilkosa, amikor a férfi éppen az autójába szállt be, aztán menekült el egy biciklin.

A Prisztás József elleni gyilkosság november 1-jén, vagyis mindenszentek napján történt. Akkor ez a nap még nem számított piros betűs ünnepnek. Ma már a virágárusokon kívül gyakorlatilag minden zárva van. 26 éve azonban még nem így volt.

Abban az évben november elseje péntekre esett, egy teljesen átlagos munkanap volt.

Ezt a napot, ma már úgy emlegetjük, mint amikor megtörtént a magyar kriminalisztika egyik legsúlyosabb kivégzése.

A történések egyik legfontosabb mozgatórugója az olajozásból bűnözői csoportokhoz áramló hatalmas pénz volt. Az összegek nagyrészt az éjszakai élet szereplőihez jutottak. Mindennaposak voltak az erőszakos pénzbehajtások, az önbíráskodások. A szórakozóhelyeket is ezeknek a csoportoknak tagjai, „katonái" védték.

Rendőrök és tűzoltók dolgoznak a budapesti Aranykéz utcai robbantás után 1998. július 2-án. Ez is a kegyetlen leszámolás része voltForrás: AFP/MTI/Mihadák Zoltán

Prisztás József főleg ingatlanokkal kereskedett, illetve nagyobb összegeket adott kölcsön. A tartozást persze kamattal kérte vissza.

Éppen egy ilyen ügy miatt került összetűzésbe az alvilág „bankárával", Lakatos Andrással, vagy, ahogy az a kör nevezte, Kisbandival és az Energol egyik volt vezetőjével, Portik Tamással. Azzal, aki végül kiadta a parancsot, hogy öljék meg.

1996. november 1-én Óbudán, a Ladik utcában lőtték le az autójába beszálló Prisztás JózsefetForrás: Origo

A gyilkos Josef Rohac volt. Legalábbis a saját bevallása szerint. Ezt ő mondta, igaz, csak nagyon sok évvel később. Akkor, amikor már jogerős ítélet született az ügyben. 

Jozef Rohác jobbra a Fővárosi Törvényszék tárgyalótermében 2016. március 31-énForrás: MTI/Kovács Tamás

A jogerős ítélet szerint azonban a gyilkosságot egyértelműen Hatvani István, Hatyi követte el. A bíróság később is ezt fogadta el, Rohac vallomását pedig nem tartotta megalapozottnak. Az egészet Rohac csak azért mondhatta, hogy mást, vagy másokat védjen.

Portik Tamás a Fővárosi TörvényszékenFotó: Polyák Attila - Origo

Ami biztos, hogy a gyilkosságra a parancsot Portikot Tamás adta ki, akit a Fővárosi Ítélőtábla 2016-ban jogerősen tizenöt évre ítélt.