A budai vállalkozások támogatását, a helyben vásárlás előre mozdítását, a közösségépítést és a környezettudatosabb vásárlás népszerűsítését tűzte ki célul a Vegyél Budait! kezdeményezés, amelyet a Vállalkozók a Polgári Értékekért Egyesület valósított meg idén.

A Vegyél Budait! projekt a II. és III. kerületi kis-és középvállalkozásokat kívánja segíteni. A kezdeményezést a koronavírus-járvány következtében tapasztalt komoly bevételvisszaesés hívta életre, legfőbb célja pedig az, hogy új, helyi vásárlóközösséget hozzon létre, új bevételeket generálva az üzleteknek, miközben a környezetterhelést is csökkenti.

Fontosnak tartjuk, hogy a helyi lakosok jobban megismerkedhessenek a helyi vállalkozások termékeivel. Láttatni szeretnénk, hogy mennyi érték megtalálható helyben, és hogy az itteni termékek választásával a környezetüket is védjük. Így a tudatos vásárlás, a fenntartható fejlődés irányába történő szemléletformálás üzenetét is közvetíteni tudjuk. Hisszük, hogy működésünkkel a lokális közösségek erősítéséhez is hozzájárulunk – hangsúlyozza Dr. Balla Gergely, a Vállalkozók a Polgári Értékekért Egyesület elnöke, címzetes egyetemi docens, vállalkozásfejlesztési és projektmenedzsment-szakértő a projektzáró sajtótájékoztatón.

A helyben vásárlás kevesebb közlekedést, így kevesebb környezetterhelést jelent, továbbá a helyi önkormányzatoknál is magasabb adóbevételeket generál, és az ezekből megvalósított fejlesztések a kerületek további fejlődését, a helyi közösségek érdekeit szolgálják majd” – emelte ki Dr. Gór Csaba, II. kerületi frakcióvezető, a projekt fővédnöke.

Az egyesület több mint 600 helyi, II. és III. kerületi szolgáltatásról, vállalkozásról gyűjtött össze adatokat és elérhetőségeket, melyeket weboldalán, a www.budaert.hu címen a nagyközönség számára is elérhetővé tett/tesz. Ezen felül az egyesület a Facebook oldalán is folyamatosan tájékoztatta az érintetteket a helyben vásárlás előnyeiről, lehetőségeiről.