Ez lehet a megoldás a kisebb energiafogyasztásra

elmű panasz
Budapest, 2012. június 22. Az ELMŰ munkatársa felszerel egy intelligens mérőórát Budapesten, egy XV. kerületi társasházban. A villamosenergia-elosztók több mint tízezer intelligens mérőórát szerelnek fel idén Magyarországon, amelyek GSM hálózaton kommunikálnak a központtal. Így egyszerűbb a leolvasás, számlázás, és a fogyasztók áramfelhasználásának monitorozása, kiértékelése. MTI Fotó: Marjai János
Vágólapra másolva!
Az orosz-ukrán háború és a hibás brüsszeli szankciók miatt nálunk is emelkednek az energiaárak. Tudatos energiafogyasztással magunk is sokat tehetünk azért, hogy az áramfogyasztás és a gázfogyasztás esetében is sikerüljön tartani az átlagértékeket.
Vágólapra másolva!

Ismert tény, hogy az éves átlag energiafogyasztás mértékéig minden magyar háztartásban megmarad a rezsicsökkentés, megtakarítani, az átlagfogyasztáson belül maradni több módon is lehet.

Elcsépeltnek tűnhet a világítással takarékoskodni, de nem mindegy, miképpen tesszük ezt. A háztartáson belül az áramfogyasztás mindössze tizenöt százalékát fordítjuk világításra, azonban ennek a tizenöt százaléknak a háromnegyede megtakarítható – ha csak kevéssel lépnénk át a havonkénti átlagértéket, már ez is jelentős tétel lehet.

Ezt a költségcsökkentést LED-fényforrásokkal tudjuk elérni, a már egyre kevesebb helyen kapható halogénizzókkal sem lehet érdemben csökkenteni a világítás költségeit.

Forrás: MTI/Marjai János

Költséghatékony lehet még a helyi megvilágítás használata, például a konyhapult fölé szerelt fénycső, vagy a szobában elhelyezett állólámpa, amelyik háttér- vagy épp olvasófényt is biztosít. Hatékony fényforrások lehetnek még a LED-szalagok is, amelyek bizonyos osztásközönként méretre vághatók, ezekkel is elérhető az áramfogyasztás csökkenése.

Az energiatakarékosság akár megérhet nagyobb beruházásokat is a tudatos használat mellett.

Mivel az átlagfogyasztás mérőóránként értendő, megtakarítást jelenthet a vezérelt, köznapi nevén éjszakai áram használata. Ezt általában családi házaknál alkalmazzák, külön fogyasztásmérő tartozik hozzá.

Az ilyen mérők jelentős megtakarítást jelentenek például a családi házaknál működő műhelyek vagy kisboltok számára is. A felhasználás pontos mikéntjét és az igénylők körét jogszabályok rögzítik. A vezérelt áram esetében fontos, hogy nem kizárólag éjszaka áll rendelkezésre, hanem csúcsidőn kívül biztosít a szolgáltató napi legalább nyolc órán keresztül energiát. Ezen kívül a telepített fogyasztók a megbonthatatlanság miatt közvetlenül csatlakoznak a hálózatra, vezérelt mérőhöz nem tartozik konnektor, pontosan azért, hogy ne lehessen helyette, mellé mást csatlakoztatni.

A másik energiatudatos felhasználást a napelemek telepítése jelenti.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) is ad néhány tippet. Augusztus elsejei közleményükben azt írták,

országos szinten csaknem félmilliárd köbméter földgáz-megtakarítást jelenthet, ha egy fokkal lejjebb vesszük a fűtést.

Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Háztartásokra lebontva is jelentős mennyiségről van szó, főleg úgy, hogy tudjuk, földgáz esetében a lakossági piaci ár jóval magasabb köbméterenként, mint az áram esetében kilowattóránként.

A hivatal szakemberei a fűtési hőmérséklet egy Celsius-fokkal való csökkentésének lehetséges hatását az alapján becsülték meg, hogy mennyivel lett volna kisebb az éves gázfogyasztás, ha a legutóbbi tél egy Celsius-fokkal melegebb.

Bár az utóbbi időben kevés szó esik róla, a lakossági vízdíjat is lehet ésszerűen csökkenteni. Maga a Fővárosi Vízművek teszi közzé hirdetményeiben a locsolási mérő előnyeit, amellyel a víz- és a szennyvízkiadások csökkenthetők, ugyanis az innen vételezett víz nem kerül a szennyvízhálózatba, mégis fizetünk utána.

A szolgáltató az érdeklődő magánszemélyeket arról tájékoztatja, hogy a vonatkozó szabályok betartásával például a kerti csapra maguk is felszerelhetik a mellékmérőt, azonban erről formanyomtatványon a szennyvízszolgáltatót tájékoztatni kell.

Ezt követően a Vízművek szakembereinek át is kell venni, regisztrálni az új vízórát, csak ezután követően csökkenthető vele a vízdíj. A fagyvédelemről való gondoskodás ebben az esetben is a felhasználó dolga. A kis összegű ráfordítás hamar megtérül.

M. Orbán András írása az Origóra.