Egy villanyszerelő miatt meghalt egy tízéves kislány egy hajmáskéri házban

bírói kalapács, bíró, kalapács
Judge hitting gavel with paper at wooden table closeup
Vágólapra másolva!
Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétségével vádolja a Veszprémi Járási Ügyészség azt a villanyszerelőt, akinek gondatlan munkája miatt egy tízéves kislány meghalt - közölte a Veszprém Megyei Főügyészség.
Vágólapra másolva!

A vádirat szerint az 52 éves, villanyszerelő képzettségű férfi 2021 januárjában elvállalta egy hajmáskéri ház villamoshálózatának felújítását, és 2021 februárjában a munkát egy kollégája segítségével elkezdte.

A munkálatokat a vádlott irányította, melyek végeztével a korábban leválasztott vezetékeket visszakötötték a hálózatra, ám miután szétszereléskor nem jelölték meg a korábbi azonos színű vezetékeket, visszakötéskor felcserélték azokat.

A fordított vezetékbekötés, és a ház régi hálózatának szabálytalanságai miatt a ház fűtésrendszere és a gázvezeték hálózati feszültség alá került.

A munkát irányító vádlott abban hibázott és járt el gondatlanul, hogy nem végzett teljeskörű szerelői ellenőrzést, és így nem fedte fel az érintésvédelem hibáját.

Néhány nappal a szerelési munkák befejezését követően a család tízéves kislánya rövid időre egyedül maradt és fürdés közben az öntöttvas radiátorra akasztott, feszültség alá került fém polchoz érve, halálos áramütést szenvedett.

A röviddel ezt követően hazaérő édesanyja és a mentők újraélesztési kísérlete nem vezetett eredményre.

Az ügyészség a terhelttel szemben végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetés kiszabására és a villanyszerelői szakmától történő határozott idejű eltiltására tett indítványt a Veszprémi Járásbíróságnak.