A kormány önálló energiaügyi minisztériumot hoz létre

GULYÁS Gergely, Kormányinfó
Budapest, 2022. november 9. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2022. november 9-én. MTI/Soós Lajos
Vágólapra másolva!
Létrejön az energiaminisztérium az eddigi Technológiai és Ipari Minisztérium helyett - mondta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője hétfőn. Az új tárcát Lantos Csaba vezeti majd. Palkovics László hétfői hatállyal mondott le, az általa vezetett minisztérium pedig megszűnik. A Technológiai és Ipari Minisztérium eddigi jogkörei más tárcákhoz kerülnek. Gulyás Gergely az új minisztérium létrehozását azzal indokolta: a háború és a szankciós energiaárak miatt Magyarországon és Európában is a legfontosabb az energiabiztonság és az energiaárak kérdése.
Vágólapra másolva!

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője hétfői rendkívüli tájékoztatóján elmondta, hogy a legfontosabb kérdés az energiabiztonság kérdése. Éppen ezért a kormány önálló energiaminisztériumot hoz létre - tette hozzá. A jelenlegi energiahivatal hatásköreinek a nagy részét a minisztérium veszi át.

Lantos Csaba veszi át a tárca vezetését december 1-től.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatót tart a Karmelita kolostorban 2022. november 14-én. A miniszter bejelentette, hogy önálló energiaügyi minisztérium létrehozásáról döntött a kormány. Közölte azt is: Palkovics László technológiai és ipari miniszter lemondását elfogadta a kormányfő. Forrás: MTI/Kovács Tamás

Palkovics László lemondott, mert az önálló energetikai minisztérium mellett nem vállalja a Technológiai és Ipari Minisztérium vezetését. A felsőoktatásban, a védelemiparban és a járműipari innovációban lesz szerepe a jövőben Palkovics Lászlónak. A Technológiai és Ipari Minisztérium megszűnik - mondta el Gulyás Gergely.

Lantos Csaba (korábbi felvétel) Fotó: Bielik István - Origo

Paks2 területe nem lesz az energiaminisztérium része

Az ipari területek kerülnek Nagy Mártonhoz, a felsőoktatási kérdések Csák Jánoshoz, míg Lázár Jánoshoz a közlekedési területek

- mondta Gulyás Gergely.

Paks2 nem lehet az MVM-mel közös felügyelet alatt, így nem lehet az új tárca felügyelete alatt - mondta az Origo kérdésére Gulyás.

Orbán Viktor megpróbálta meggyőzni Palkovics Lászlót, hogy maradjon - mondta egy másik kérdésre Gulyás.

Az Országgyűlés illetékes bizottságai a következő időszakban hallgathatják meg Lantos Csabát.

A miniszter szerint Lantos Csaba már jelezte az előzetes beszélgetéseken, hogy szerinte a szélenergiát a jövőben előnyben kell részesíteni és nagyobb szerepet kell kapnia, mint amit eddig kapott.

„Az Európai Bizottság és az új miniszter szándékai egybevágnak" – folytatta Gulyás, hozzátéve: a nekünk járó uniós források lehívásához amúgy is szükség volt a szélenergiát érintő szabályozás megváltoztatására. Ezt a kormány tehát a miniszterváltástól függetlenül is előkészítette már.