Jogerősen két év felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla azt a férfit, aki válásuk során eltitkolta felesége elől közös lottónyereményük jelentős részét, amivel több száz millió forinttal megkárosította.

Egy házaspár 2016 novemberében telitalálatot ért el az ötös lottón. A csaknem 900 millió forintos, közös nyereményt a Szerencsejáték Zrt. nyolc olyan bankszámlára utalta át, amelyeket a férfi adott meg és felettük is ő rendelkezett.

A házaspár a nyereményből 2017-ben közösen házakat, autókat vett. Időközben a házasságuk megromlott, ezért a feleség kezdeményezte a házastársi vagyonközösségük megosztását, illetve azt, hogy a férje adja ki neki a nyereményből fennmaradt, őt megillető részt. Egyeztetéseik során a férfi ragaszkodott ahhoz, hogy a nyereményből már csak 300 millió forint maradt, pedig valóságban 800 millió forintnál is több állt rendelkezésre.

illusztrációForrás: Getty Images/iStockphoto/Fizkes

A férfi nyilatkozata alapján megszerkesztett házassági vagyonközösséget megszüntető szerződést mindkét fél aláírta. A megállapodásban a férfi kötelezettséget vállalt arra, hogy átutalja a feleségének a nyereménymaradvány felét, 150 millió forintot, aki ennek teljesítése esetére lemondott minden követeléséről férjével szemben. A feleség a pénz átutalása után szembesült azzal, hogy a férje becsapta,

mert csaknem 410 millió forint járt volna neki.

Az ügyben harmadfokon eljáró ítélőtábla csalásban bűnösnek találta a korábban első fokon felmentett, majd a másodfokú bíróságon két év letöltendő szabadságvesztésre ítélt férfit. Az ítélőtábla Benedek Tibor vezetésvel működú tanácsa az enyhítő körülmények jelentős túlsúlyára és arra tekintettel, hogy a büntetlen előéletű férfi időközben egy megállapodásban kötelezettséget vállalt a volt felesége részéről igényelt összeg megfizetésére, úgy ítélte meg, hogy a büntetés célja próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés kiszabása mellett is elérhető.