Összeférhetetlenségi bejelentő felület indult az uniós forrásfelhasználás átláthatóságáért

High angle view of woman is working at desk Using Laptop Wireless Technology Retro Styled Computer Over The Shoulder View Coffee Cup One Woman Only Only Women One Young Woman Only Only Young Women Young Women Women Females Copy Space Surfing the Net Three
High angle view of woman is working at table. Over the shoulder view of female using laptop. Selective focus is on technology with blank screen.
Vágólapra másolva!
Anonim összeférhetetlenségi bejelentő felület indult az uniós forrásfelhasználás átláthatóságának további erősítésére. A Területfejlesztési Miniszter közleménye.
Vágólapra másolva!

Magyarország elkötelezett a korrupció elleni küzdelem, valamint az uniós források átlátható és szabályszerű felhasználása mellett. Az audit- és ellenőrzési mechanizmusok további megerősítéséért az uniós forrásfelhasználásért felelős intézményrendszeren belül alakították ki a Belső Ellenőrzési és Integritási Igazgatóságot - írják a közleményben.

Illusztráció Forrás: Getty Images/Neustockimages/Neustockimages

Az Igazgatóság felelős az uniós támogatásokat felhasználó programok végrehajtásában és felhasználásában tevékenykedők összeférhetetlenségi- és érdekeltségi nyilatkozatainak ellenőrzéséért, gondoskodik az összeférhetetlenségi helyzetek elkerülésével kapcsolatos tudatosság növeléséről, azonosítja a lehetséges összeférhetetlenségi helyzeteket és ennek keretében kockázatelemzést is végez.

Az összeférhetetlenséggel kapcsolatos anonim felület 2022. november 15-től elérhető.

A pályázatokkal foglalkozó kormányzati oldalon gyorsan és egyszerűen lehet bejelenteni az uniós források felhasználásával kapcsolatos esetleges összeférhetetlenséget, amelynek kivizsgálásáról az Igazgatóság gondoskodik.

Az uniós források felhasználásával kapcsolatos bármely szabálytalanság gyanújának bejelentésére eddig is volt lehetőség a 2007 óta működő anonim közérdekű Antilop oldalon, amely az új, kifejezetten az összeférhetetlenségi esetekre vonatkozó felület mellett működik tovább a jövőben is.