Fokozza a háborús uszítást a Momentum - fotók

CSEH Katalin, KATA, tüntetés, új, KATA törvény, ellenes, elleni, tiltakozás, demonstráció
Budapest, 2022. július 12. Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője a kisadózó vállalkozók tételes adója (kata) módosítása ellen tiltakozók demonstrációján a Margit híd pesti hídfőjénél 2022. július 12-én. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
A momentumos Cseh Katalin európai parlamenti képviselő baloldali pártjával összhangban háborúpárti, megtévesztő jellegű álhírkeltést folytat a közösségi médiában, valótlan, azóta már megcáfolt „információk" terjesztése által a lengyel területre becsapódó rakétákkal összefüggésben. A hazai liberálisok amerikaibbnak akarnak látszani az amerikaiaknál, miközben nem fogják fel, hogy amit művelnek, az klasszikus értelemben vett háborús uszítás. A közösségi médiában folytatott, uszító jellegű tevékenységükből nem lehet másra következtetni, minthogy egy világháború kitörésének szurkolnak, hiszen egy orosz-NATO katonai konfliktus ezt eredményezné.
Vágólapra másolva!

A BalFake News nevű oldal közlése alapján, a szélsőségesen háborúpárti Momentum Mozgalom egyik EP-képviselője, Cseh Katalin kedd este 20:22-kor arról posztolt a Facebookon, hogy

Ahogy az közismert: az ukrán határtól alig 10 kilométere lévő közeli Przewodów lengyel falu külterületére rakéták csapódtak be, kioltva két helyi lakos életét.

Ezt követően Cseh, a háborúpárti politikus a magyar kormány békepárti politikáját kezdte el támadni a szokásos módon.

21:45-re a baloldali politikus a következőképpen változtatta meg a posztja szövegét:

A rakétákkal összefüggésben a

Momentum a hivatalos Facebook-oldalán megtévesztő, álhírkeltésre alkalmas bejegyzést tett közzé, amely reggelre eltűnt, de a BalFake News ezt is lementette.

Az amerikaiak és a lengyelek cáfolják a magyar háborús uszítók álhíreit

Az MTI beszámolója alapján akkor este Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a nyugalmuk megőrzésére szólította fel a lengyeleket, hiteles tájékoztatásra kérte a médiát, és figyelmeztetett arra, hogy a téves információk veszélyesek lehetnek.

A Momentum háborúpárti üdvöskéje tehát pont egy ilyen téves és veszélyes „információt" osztott meg.

Ezt követően sajtótájékoztatót tartott Andrzej Duda lengyel elnök is, aki elmondta: jelenleg

amely „valószínűleg orosz gyártmányú volt".

Az „orosz gyártmányút" különböző nemzetközi források később „szovjet gyártmányúra" módosították.

Az Associated Press amerikai hírügynökség

három amerikai diplomatára hivatkozva arról írt, hogy a két rakétát az ukrán légvédelem lőhetett ki annak érdekében, hogy elhárítsanak egy orosz támadó rakétát, a lezuhanó ukrán elfogó rakéták pedig lengyel területre csapódtak be.

Tehát egy véletlen incidensről lehet szó.

A G20-csúcstalálkozón résztvevő Joe Biden amerikai elnök pedig azt közölte:

vizsgálják az esetet, de a rakéták röppályájának alapján valószínűtlen, hogy azokat Oroszországból lőtték volna ki.

Nemsokára az amerikai elnök így pontosított:

Biden szerint egy SZ-300-as, szovjet gyártmányú rakétarendszer által kilőtt légvédelmi rakétáról van szó.

Ezek a legfrissebb információk

Ahogy arról az Origo beszámolt, Andrzej Duda lengyel elnök a legutóbbi, szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta, „nagyon valószínű", hogy

A TEGNAP KÉSŐ ESTE EGY LENGYEL FALUBAN TÖRTÉNT RAKÉTAROBBANÁST AZ UKRÁN LÉGVÉDELEM OKOZTA.

„Nincs jele annak, hogy a faluba csapódott rakéta szándékos támadás lett volna Lengyelország ellen" - mondta Duda elnök.

EHELYETT VALÓSZÍNŰLEG EGY „SZERENCSÉTLEN INCIDENS" TÖRTÉNT.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is sajtótájékoztatót tartott a két ember halálával járó lengyelországi rakétacsapás ügyében.

Megerősítette az eddig ismert híreket: az ukránok voltak, nem az oroszok.

Nincs „semmi jele" annak, hogy Oroszország szándékos támadást hajtott volna végre, vagy hogy Oroszország katonai akcióra készülne a NATO ellen - fűzte hozzá Stoltenberg.

A robbanást valószínűleg az ukrán légvédelem okozta, de a vizsgálatok folyamatban vannak, a NATO azonban Ukrajnával megengedőbb, nem tekinti ezt Zelenszkijék hibájának, mivel „joguk van megvédeni magukat". Ehelyett Oroszországot terheli a „végső felelősség" a lengyelországi robbanásért - amelyet Ukrajna okozott - az Ukrajnában zajló háború miatt, mondta a NATO-főtitkár. Erről az Origo itt írt.

Mindezen információk ellenére Cseh Katalin közösségi oldalán továbbra is orosz rakétákról lehet álhíreket olvasni,

miközben a momentumos politikus hamis narratíváját már Joe Biden, a NATO-főtitkár, a lengyel elnök és több amerikai diplomata is cáfolta. A baloldali politikus nem ismeri fel, hogy egy ilyen kényes helyzetben az álhírkeltés nagyon súlyos kockázatokkal jár, sőt mi több, az agresszív, militarista szellemiségű kommunikációjukból arra lehet következtetni, hogy

a Momentum igazából egy világháború kirobbanásának szurkol.

Ezt támasztatja alá az a tény is, hogy már hónapok óta következetesen támadják a magyar kormány békepárti, az orosz-ukrán háború lezárására irányuló törekvéseit.