Szijjártó Péter: Stratégiai nyugalomra van szükség ebben a helyzetben

SZIJJÁRTÓ Péter, MALI, Sinisa, külgazdasági és külügyminiszter, találkozó, hivatal, szerb, magyar
Budapest, 2022. május 25. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Sinisa Mali szerb pénzügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján 2022. május 25-én. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Stratégiai nyugalomra van szükség ebben a helyzetben - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Facebook-oldalán közzétett videójában, arra reagálva, hogy kedden Kelet-Lengyelországban becsapódott egy rakéta és két embert megölt.
Vágólapra másolva!

A miniszter emlékeztetett rá: a magyarokat, Magyarországot speciális kapcsolat fűzi a lengyelekhez és Lengyelországhoz, nem egyszerűen stratégiai partnerségről, hanem testvériségről van szó a két ország és a két nemzet között. Ezért a magyarokat mindig nagy aggodalom tölti el, ha rossz híreket kapnak Lengyelországból.

A rakétabecsapódással kapcsolatban a miniszter elmondta, szerdán reggel telefonon egyeztetett Zbigniew Rau lengyel külügyminiszterrel, akinek kifejezte a magyar emberek szolidaritását.

Jelezte: amennyiben Lengyelországnak ebben a helyzetben segítségre van szüksége, "állunk rendelkezésükre".

Zbigniew Rau arról is tájékoztatta - mondta Szijjártó Péter -, hogy egyelőre semmi biztosat nem tudnak a keddi rakétabecsapódással kapcsolatban, nem tudják, kinek a használatában álltak a rakéták, amelyek becsapódtak Lengyelország területén, mint ahogy azt sem, ki lőtte ki azokat és milyen széndékkal.

A legfontosabb, hogy stratégiai nyugalom uralja a döntéshozókat - mondta a külgazdasági és külügyminiszer. Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Hozzátette: a lengyelek alapos, minden körülményt felderíteni kívánó vizsgálatot folytatnak a becsapódás helyszínén, és amennyiben ennek a vizsgálatnak lesz közlésre érdemes eredménye, arról tájékoztatják Magyarországot.

A külgazdasági és külügyminiszter beszámolt arról, hogy Zbigniew Rau elmondta: a varsói külügyminisztériumba behívatták Oroszország varsói nagykövetét és írásos jegyzéket adtak át neki, amelyben magyarázatot követelnek a keddi eseményekre. A lengyel külügyminiszter tájékoztatása szerint Lengyelország kezdeményezte a NATO-alapszerződés 4. cikke szerinti eljárást,

amely szerint ha bármely tagállam veszélyeztetve érzi saját területi épségét, politikai függetlenségét vagy biztonságát, arról konzultációt kezdeményezhet a többi tagállammal.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: a legfontosabb, hogy stratégiai nyugalom uralja a döntéshozókat annak érdekében, hogy "a tragikus és kontrollálhatatlan következményeket meg tudjuk előzni".
Szijjártó Péter szólt arról is, hogy az Ukrajnát ért orosz rakétatámadás miatt az ukrán energia-infrastruktúra jelentős része is megsérült, kedd este óta átmenetileg szünetel a Barátság kőolajvezetéken az olajszállítás.

A szerda reggeli információk szerint nem a Barátság kőolajvezeték sérült meg, hanem a vezetéket működtető infrastruktúra egyik eleme, az áramlás biztosításához szükséges eszközöket működtető transzformátorállomás. Ennek kijavítása könnyebb, mintha a vezetéket érte volna találat - jegyezte meg.
Hozzátette: valószínűleg rövid időn belül újraindulhat a szállítás a vezetéken. Kiemelte: Magyarország több hónapnyi készlettel rendelkezik, ezért nincs veszélyben az energiaellátása.