Egy férfi külföldről irányított egy bűnszervezetet. A banda idős embereket csalt ki pénzt és ékszereket. Összesen több, mint 9 milliós értékben.

A bűnszervezet külföldön tartózkodó – részben átadási letartóztatásban lévő – tagjai 2021 áprilisában telefonon felhívtak négy idős, szombathelyi embert, és a hívott fél lányának, illetve fiának adták ki magukat.

A nyugdíjasoknak azt állították, hogy gyerekeik balesetet okoztak, ami miatt nagyobb összegű kártérítést kell fizetniük. A hívó fél a telefont átadta a társának is, aki rendőrnek, illetve mentősnek adta ki magát, és megerősítette az elmondottakat.
A telefonálók 3 millió és 4,5 millió forint közötti összegeket kértek az idős emberektől kártérítés gyanánt, akik összesen több mint 9 millió forint értékben át is adtak nekik pénzt, illetve ékszereket.

A kép illusztrációForrás: Shutterstock/Copyright (c) 2022 Final Version Studio/Shutterstock. No use without permission./Final Version Studio

A megvádolt férfi feladata az volt, hogy felkeresse lakásukon az idős embereket, akikkel telefonon beszéltek, a kicsalt pénzt és értékeket átvegye, majd azok nagy részét külföldre juttassa.
A szombathelyi ügyészség börtönbüntetés, illetve vagyonelkobzás kiszabását javasolta a vádlottal szemben, akinek bűnösségéről a szombathelyi bíróság fog dönteni.