Házvásárlás vagy építkezés? Melyikkel járunk jobban?

family dream house picture drawing house parents children kids key keys relocation move in home boy girl apartment key single family home property house key painting building construction build architecture man woman house purchase apartment condo apartme
Happy family with home drawing and key to move in
Vágólapra másolva!
Amikor életünkben eljön az a pillanat, hogy eljátszunk egy új otthon megvalósításának képével, szinte azonnal felmerül a kérdés: házvásárlásba vagy építkezésbe fogjunk inkább? Állandó dilemma, amin vélhetően minden háztulajdonos átesik, mielőtt új otthonába költözik. Mivel életünket alapjaiban meghatározó döntésről beszélünk, melynek hatásai még évtizedekkel később is mindennapjaink részét képezik majd, érdemes a lehető legkörültekintőbb döntést hozni, mielőtt elköteleződünk bármelyik oldal mellett.
Vágólapra másolva!

Természetesen mindkettőnek megvannak a maga előnyei és hátrányai, alábbi cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb pro és kontra érveket az építkezés, és a házvásárlás oldalán egyaránt.

A legfontosabb befolyásoló tényezők

A házvásárlás és az építkezés közötti végső elhatározás lényegében attól függ, hogy milyen lehetőségekből gazdálkodunk. Lássuk a legfontosabb kérdéseket, és hogy milyen megoldást kínál rájuk a házvásárlás, vagy éppen az építkezés!

Betonblokk vagy tégla? Egyediség vagy kész megoldások?

Házépítés esetén készülő otthonunk centiméterre pontosan olyan lesz, amilyennek megálmodtuk, nem kell kompromisszumokat kötnünk. Saját terveinknek köszönhetően stílusunk és ízlésünk szerint alakíthatjuk a végeredményt, mi választhatjuk ki a felhasznált alapanyagokat. Sokunknak ugyanis nem mindegy, hogy könnyűszerkezetes házba, betonblokkból, vagy téglából épült falak közé költözik-e be.

Egy használt ingatlannál erről a fajta szabadságról ugyan le kell mondanunk, itt viszont megvan az az előny, hogy az esetleges rossz döntésekre az előző tulajdonos már talált megoldásokat. Persze sokaknak komoly kihívást jelent, hogy ismét életet leheljenek egy használt ingatlanba, egy lepusztult kertbe, vagy felújításra szoruló helyiségbe. Elvész az egyediség érzése, és előfordulhat, hogy nem érezzük teljesen sajátunknak új otthonunkat a készen kapott megoldások miatt.

Milyen környéken képzeljük el leendő otthonunkat?

Számos oka lehet, hogy új otthonunkat egy bizonyos környéken szeretnénk megtalálni. Munkavállalás, családi ügyek, gyermekeink iskoláztatása, közbiztonság és még sorolhatnánk. Ha mindenképpen ragaszkodunk elképzelésünkhöz, döntő tényező lehet, hogy találunk-e megfelelő ingatlant a környéken. Gyakori probléma ugyanis a frekventált környékeken, hogy a területek mostanra már szinte teljesen kiépültek. Azaz: új ház építésére alkalmas üres telket már nem igazán találni a kínálatban.

Mennyire sürget minket az idő?

Ha szűkös határidővel vagyunk kénytelenek új otthont keresni, a leggyorsabban az ingatlanközvetítők kínálatában elérhető, eladó házak között tudunk szétnézni. A vásárlással szemben ugyanis egy építkezés akár évekig is eltarthat, hiszen az aprólékos tervezéstől az alapanyagok kiválasztásán át a kivitelezési munkálatokig szinte bárhol becsúszhatnak késések, újratervezések, vagy éppen váratlan akadályok.

Mennyire érünk rá mi magunk?

Amennyiben nem sürget minket semmilyen határidő költözésünkkel, saját időbeosztásunk is komoly hatással lehet a döntésre. Ha ugyanis munkarendünk és családi életünk miatt kevés szabadidővel rendelkezünk, akkor érdemesebb a vásárlás felé hajlani. Saját lakás építésekor a folyamatos egyeztetések, megtekintések, ellenőrzések és lényegében bármilyen kérdéskör tisztázása egy felmerülő kérdés esetén a mi feladatunk.

Forrás: © Robert Kneschke/Robert Kneschke

A nap végén mindig a pénzügyek döntenek

Bármilyen elképzeléseink is vannak, bármennyi szabadidővel bírunk és akármerre is található a számunkra ideális környék, a legfontosabb tényező mindig a rendelkezésre álló költségkeretünk lesz. Hogy belevágunk-e egy építkezésbe, vagy vásárlással teremtjük meg új otthonunkat, leginkább kezdőtőkénktől és anyagi helyzetünktől függ.

Összességében elmondható, hogy egy meglévő házat mindig olcsóbb lesz megvenni, és a költségek is jobban tervezhetőek, mint egy új otthon felépítésénél. Az egyetlen nehézséget a rejtett költségek adhatják, melyeket a fizetendő összegen kívül kell új házunkra költenünk. A szükséges felújításokkal és a ház saját stílusunkra történő átalakításával persze még így is olcsóbban jövünk ki a dologból, mint ha építkeznénk.

Egy általunk építtetett házba bár összességében drágább belevágnunk, léteznek hosszú távú előnyei is anyagi szempontból. Ebben az esetben ugyanis otthonunk a legmodernebb építészeti megoldásokat kapja majd energetikai és fenntarthatósági szempontokból. Egy betonblokkokból álló házat például magas hő- és hangszigetelés jellemez, a könnyűszerkezetes ház pedig a legkörnyezetbarátabb építési mód. Minimálisak lesznek a karbantartás költségei, és rengeteget spórolhatunk majd a számlákon.

Döntő tényező lehet még a lakásvásárlás vagy éppen az építkezés mellé járó támogatások kérdése is, hiszen sokan csakis ezekkel gondolkodhatnak el új otthonuk megvalósításába. Érdemes tudni, hogy a legtöbb támogatás családoknak, gyermeket tervezőknek elérhető.

Ha a fenti feltételek közül mindegyik kedvezően alakul új otthonunk kiválasztásakor, a végső döntés már csak egyéni preferenciánktól és az ingatlanpiac lehetőségeitől függ. Ne döntsünk elhamarkodottan, böngésszünk végig minél több hirdetést, válasszunk körültekintően! Kivitelezésről vagy felújításról gyűjtsünk be minél több ajánlatot, hogy össze tudjuk hasonlítani, kinél mit kapunk a pénzünkért.