Minden pártban jól érzi magát a hajlékony baloldali politikus

STUMMER János, Jobbik
Budapest, 2018. október 30. Stummer János, a Jobbik vezérszónoka a közszférabeli szervezetek honlapjainak és mobilalkalmazásainak akadálymentesítéséről szóló vitában az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. október 30-án. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Bár alig néhány hónapja, a Jobbik elnök-aspiránsaként Stummer János még a hazafias erények fontosságáról beszélt, a Momentumhoz csatlakozva már említésre sem méltatja ezeket az értékeket. Ironikus, hogy a baloldali pártba tagozódó politikus közéleti karrierje 2006-ban, a Gyurcsány-rezsim elleni tiltakozással kezdődött, majd az akkor még nemzeti radikális, sőt szélsőjobboldali Jobbikban folytatódott. Stummer élete a korábbi pártjában nem volt botrányoktól mentes. Az egyik nagy port kavaró eset, amikor egy kijelentésével Pongrátz Gergely, 1956-os hős emlékét is meggyalázta.
Vágólapra másolva!

A Momentumhoz történő csatlakozásával Stummer János maga mögött hagyta a jobbikosként még fennen hangoztatott nemzeti értékrendet is. Míg a Jobbik egykori alelnöke májusban azzal indokolta kilépését, hogy a párt kongresszusi küldötteinek többsége nemet mondott az általa javasolt hazafias politikára, addig a Momentumba történő befogadását megköszönő minapi Facebook-bejegyzésésében Stummer már meg sem említette ezt a szempontot. Ehelyett úgy vélte, hogy „a Momentum hazánk legjobb esélye arra, hogy a mostaninál jobb, szerethetőbb, szabadabb Magyarországot" építsen. Továbbá szerinte „ez a közösség érti, hogy ennek az országnak a valóságos helyzetéről, lehetőségeiről és kilátásairól őszintén érdemes csak beszélni."

Stummer János minden baloldali pártban jól érzi magát Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Stummer betagozódása a baloldalba azért is meglepő, mert 2006 őszén még az utcákon tüntetett Gyurcsány Ferenc ellen.

Ahogy egy interjúban felidézte: „a TV-székház ostromának másnapján statáriumot emlegetve vették el tőlünk Gyurcsány emberei a tandíj-ellenes matricáinkat." A politikai pályakezdéséről is úgy nyilatkozott, hogy „2006 sok mindent eldöntött és meghatározott az életemben: azokat a bizonyos szeptemberi és októberi napokat én is az utcán töltöttem és ott érett meg az elhatározás, hogy nekem a politikával kell foglalkoznom."

Stummer János még Jobbik radikális korszakában, 2009-ben csatlakozott az akkor Vona Gábor által vezetett alakulathoz, s a párton belüli élete nem volt botrányoktól mentes. Emlékezetes: az 1956-os hős, Pongrátz András 2019. október 23. előtt felszólította a Jobbikot: ne vegyék többé szájukra bátyja, Pongrátz Gergely nevét, aki szerinte forog a sírjában a balra tolódó párt árulása miatt. – A Gyurcsány Ferenccel a Parlament lépcsőjén esküdöző és nemzeti ünnepünkön Gyurcsánynéval egy színpadra álló Jakab Péternek és pártjának nincs többé keresnivalója a Corvin közben – hangoztatta akkor Pongrátz András. A kritikákra Stummer úgy válaszolt az ünnepi beszédében: „Forogjanak csak a sírjukban azok, akik nem értik a mi korunkat, akik nem értik a mi korunk kihívásait!"

Amellett, hogy a pökhendi, kegyeletsértő megnyilvánulás sokakat megbotránkoztatott, a kioktató hangnem abból a szempontból sem volt indokolt, hogy a Jobbik már akkoriban is súlyos belső válságokkal küzdött.

Ironikus módon az egyik ilyen krízisről épp Stummer beszélt egy 2018-ban kiszivárgott hangfelvételen, amelyen a Jobbik akkori alelnöke „prostitúciós jellegűnek" nevezte a párt parlamenti gyakornoki programját. A felvételen elhangzottakat később Volner János is megerősítette, amikor úgy fogalmazott, hogy „nem engem kísérgettek semmihez nem értő, de piszok jól fizetett miniszoknyás kolleginák". A Jobbik minden évben meghirdette gyakornoki programját, amelyben az szerepelt: minden gyakornok „mentort" kap maga mellé egy képviselő személyében (...) aki a szakmai munkába bevonja". A jelöltekről személyes meghallgatás után döntöttek. Ugyancsak Stummer beszámolójából derült ki, hogy a Jobbik fizetett alkalmazottainak a meghatározása és a díjazásuk is komoly belső konfliktusok forrása volt.

Érdekesség, hogy Vona Gábor, a Jobbik korábbi elnöke – aki a pártban közel egy évtizedig dolgozott Stummerrel – nincs túl jó véleménnyel a momentumossá avanzsált politikus szakmai kvalitásairól. Bár Stummer éveken keresztül volt az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának elnöke, Vona szerint egykori párttársa nem lenne alkalmas vezetőként irányítani ezt a területet. Mint ismert, az áprilisi választás előtt az ellenzék kinevezte a különböző tárcákat lefedő témakörök felelőseit, akik kormányváltás esetén vezetői pozíciót kaptak volna az adott területen. Amikor Stummer neve is felmerült, Vona úgy fogalmazott: „Ha nincs a nemzetbiztonságra erősebb embere az ellenzéknek, akkor nagyon nagy a baj".