Orbán Viktor: Tűzszünetre, béketárgyalásra van szükség

ORBÁN Viktor, Miniszterelnöki interjú a Kossuth rádióban, 2022.11.18.
Budapest, 2022. november 18. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 22022. november 18-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vágólapra másolva!
Ha azt folytatjuk, amit eddig csináltunk, ha Európa úgy tekint magára, mint aki részese ennek a háborúnak, akkor egyre mélyebben vonódik majd be ebbe a konfliktusba, akkor az a veszély, amely fenyeget bennünket egyre erősebb lesz - minderről Orbán Viktor beszélt a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország! című műsorában pénteken. Szólt arról is, hogy Magyarország a jelenlegi formájában nem támogatja a kilencedik szankciós csomagot. 
Vágólapra másolva!

- fogalmazott a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország! című műsorában Orbán Viktor, kiemelve: nemcsak a fizikai épségünk van veszélyben, hanem a gazdaságunk biztonsága is hiányzik, a sérülékenységet és veszélyeket pedig jól mutatta a Lengyelországba csapódott rakéta.

A kormányfő szerint, ha azt folytatjuk, amit eddig csináltunk, ha Európa úgy tekint magára, mint aki részese ennek a háborúnak, akkor egyre mélyebben vonódik majd be ebbe a konfliktusba, akkor az a veszély, amely fenyeget bennünket egyre erősebb lesz. A miniszterelnök kiemelte: a szankciós politika egy lépés a háború felé.

Orbán Viktor kormányfő interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 22022. november 18-án Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Mint mondta, ha valaki ily módon beavatkozik egy konfliktusba, akkor állást foglal az egyik háborúzó fél mellett, és lépést tesz a háború irányába.

Lépésről lépésre csúszunk bele ebbe a háborúba, nagyon veszélyes dolog, amit Európa művel. Mi békét akarunk, de rajtunk kívül senki nem követi ezt az irányvonalat – tette hozzá. Jó ötletnek tűnik egy szankció, igazságosnak is érezhetik sokan, de magunknak ezzel nagyobb kárt okozunk, mint Oroszországnak, akiket megcéloztunk a szankciókkal – jelentette ki.

Az önbecsapás nem segít

A szankciós politikával kapcsolatban a miniszterelnök arról beszélt, a politika bizonyos esetekben olyan mint az otthoni életünk. Ha valami nem sikerül, akkor vagy számot vetünk, vagy utóbb a kudarc érzését úgy dolgozzuk fel, hogy máshogyan emlékezünk a történtekre. – Az önbecsapás nem segít, le kell beszélnünk az európai vezetőket arról, hogy gyermekded módon utóbb máshogyan emlékezzenek dolgokra, mint ahogy azok valójában történtek – fogalmazott.

A készülő kilencedik szankciós csomagról szólva Orbán Viktor hangsúlyozta, Magyarország sosem támogatta a szankciókat, és sikerült is elérnünk mentesítéseket.

- hívta fel a figyelmet a kormányfő. Mint mondta, a konzultáció is ezért fontos, mert kemény harcokat vívunk az EU-ban és nagyon fontos, hogy a mindenkori magyar kormány maga mögött tudhassa a magyar emberek támogatását. Amit a magyar kormány mond, azt az egész magyar nemzet így gondolja – véli a miniszterelnök, aki szerint nagy csaták árán, de el fogja érni, hogy ha lesz kilencedik szankciós csomag például az atomenergia kérdésében, mentesítést nyerjünk.

A kormány nem támogatja a kilencedik szankciós csomagot, ami az atomenergiára is vonatkozna Forrás: Origo

180 ezer forint családonként

A gazdasági helyzetre térve a kormányfő elmondta: az újabb árstopokkal kapcsolatban ellensúlyozni igen, csökkenteni nem tudják az inflációt. Kifejtette, van egy 11 pontos akcióterve a kormánynak, amelynek része volt a tojás- és a burgonyaárstop.

Nyolc termékre vonatkozik jelenleg az árstop.

A védekező intézkedések közé tartozik a rezsicsökkentés fenntartása az átlagfogyasztásig, ez 180 ezer forintot jelent családonként - tette hozzá.

"Mi nem kibekkelni akarjuk a bajt, ezért cselekedni kell" - mondta a kormányfő. "Három nagy válságot kezeltünk (Gyurcsány kormány utáni krízis, migrációs válság, Covid-válság), és ezek során mindig cselekedtem, és most ugyanígy védekezünk az infláció ellen" - tette hozzá.

- fogalmazott Orbán Viktor. A kormányfő úgy vélte, nem szabad a legfontosabb nemzetstratégiai célokat feladni.

Ezért kell önálló energiaminisztérium

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az egész kormányzás a tapasztalatokból levont dolgok értékeléséből áll.

- mondta.

A kormányfő szerint éppen ezért kényszerültek arra, hogy önálló energiaügyi minisztérium legyen. Hozzátette, szükséges a hadiipar fejlesztése, ezért Palkovics László a hadiipar élére áll.

Önálló energetikai minisztérium lesz Magyarországon Forrás: Hárfás Zsolt

Ha a Déli Áramlat működik tavasszal, akkor fel tudjuk tölteni a tározóinkat

Orbán Viktor szólt arról is, hogy az idei tél megoldottnak tekinthető, mert van elegendő energiaforrás ahhoz, hogy több mint fél éven keresztül működjön az ország. Tavasszal újra kell tölteni a tartalékokat a következő télre. Akik lemondtak az orosz gázról, azoknak máshonnan kell pótolniuk a forrásokat - tette hozzá.

HA A DÉLI ÁRAMLAT MŰKÖDIK TAVASSZAL, AKKOR FEL TUDJUK TÖLTENI A TÁROZÓINKAT

- mondta a kormányfő.

Orbán Viktor: Ez átverése a magyar polgároknak

A baloldali pártok finanszírozásáról azt mondta a kormányfő, tanulmányozzák az esetet. Meg kell hallgatnia a titkosszolgálatok vezetőinek a véleményt, hogy az érintett ügy titkosításának a feloldásáról döntsenek - tette hozzá. Jó okunk van arra, hogy megdöbbenjünk, de a helyzet egyszerű.

Példátlan botrány a baloldal külföldi finanszírozása Fotó: Polyák Attila - Origo

Dollármilliókról van szó. Mit ígértek cserébe? - tette fel a kérdést a kormányfő. Ha adnak pénzt, akkor kérnek cserébe valamit - tette hozzá.

Ez átverése a magyar polgároknak - mondta a kormányfő.