A dollárbaloldal a külföldi pénzekért cserébe idegen érdekeket szolgál

Gyurcsány Ferenc
2022. március
Vágólapra másolva!
A baloldal, amikor hatalomra került Magyarországon, teljes mértékben kiszolgálta a nyugati gazdasági és politikai érdekeket – mondta Pindroch Tamás, az Alapjogokért Központ vezető elemzője. Pindroch az Origónak adott interjúban többek között kifejtette, hogy milyen állapotban van a baloldal, milyen megítélés alá esik a baloldali kampánypénzbotrány, mi várható tőlük, és mire készül „újra" Gyurcsány Ferenc.
Vágólapra másolva!

A brüsszeli szankciók meglehetősen nehéz helyzetbe hozzák a vállalkozásokat és a gazdaságot, ezért kezdeményezett a kormány októberben újabb adótörvény-módosítást. Ehhez nyújtott be az MSZP három módosító indítványt, amikkel viszont az a gond, hogy mintegy 800 milliárd forinttal borítanák fel a költségvetést. Miért nem meglepő, hogy a baloldal átgondolatlan és felelőtlen döntéseket hozna egy válság kellős közepén?

Az ellenzéki pártok – hasonlóan a 2015-ös migrációs válsághoz és a 2020-as koronavírus-járványhoz – most is elszalasztották a lehetőséget, hogy megegyezzenek egy nemzeti minimumban a kormánypártokkal.

Ez is mutatja, hogy nem tanultak semmit az elmúlt évek tapasztalataiból, inkább felelőtlen javaslatokat tesznek, vagy épp ott ártanak, ahol tudnak.

Brüsszelben teljes mellszélességgel támogatják a szankciókat, amelyek hihetetlen károkat okoznak az európai gazdaságoknak és Magyarországnak, hiszen az embargós politika okozza az energiaválságot és az inflációt is.

Emellett tevékenyen részt vesznek az Európai Parlament magyarellenes támadásaiban: azért lobbiznak, hogy ne kapjuk meg a nekünk jogosan járó uniós forrásokat. Abban bíznak, hogy amennyiben gazdaságilag és pénzügyileg ellehetetlenítik a kormányzatot, társadalmi feszültség alakul ki, amely politikai válságot eredményez, és megbukik a kormány. Csakhogy ez hiú ábránd, a valóság újra és újra megcáfolja ezt a forgatókönyvet:

a Fidesz-KDNP támogatottsága az elmúlt hónapban ismét növekedett, az ellenzék alacsony bizalmi indexe pedig továbbra sem emelkedik. Hatalmas a különbség a két oldal szavazói megítélésében.

A magyarok nem kérnek Gyurcsányékból Forrás: facebook.com

Az időközi önkormányzati választások eredményei is ezt támasztják alá. A kenderesi polgármester-választáson, a szekszárdi önkormányzati választáson is nagyarányú fideszes győzelem született. Szeptember óta Budapesten hét időközi helyhatósági képviselő-választást tartottak, ebből négyet a kormánypártok nyertek. Olyan körzetekben is diadalmaskodni tudott a jobboldali jelölt, ahol 2019-ben még a baloldal győzött. Az eredmények a kormányzat hatékony válságkezelését is megerősítik, illetve bizonyítványt állítanak ki a baloldal tehetetlenségéről.

A választók elutasítják, hogy az ellenzéki pártok nem az ország valós problémáival, hanem egymással, belső harcaikkal foglalkoznak.

Tekintettel arra, hogy a baloldalt külföldről finanszírozták, hogyan értékelhető a két magyar bíró találkozása az amerikai nagykövettel? Tekinthető ez egyfajta beavatkozási kísérletnek?

A diplomáciában és a nemzetközi jogban egyértelműen szokatlan, hogy Joe Biden amerikai elnök politikai kinevezettje, David Pressman nagykövet az Országos Bírói Tanács (OBT) két tagját hívatta be magához. A magyar igazságszolgáltatást nem az OBT, hanem a Kúria elnöke jeleníti meg. Az Alaptörvény szerint a bírák függetlenek, a külső politikai nyomásgyakorlás megengedhetetlen. A két bírónak a találkozóhoz engedélyt kellett volna kérnie Varga Zs. Andrástól, a Kúria elnökétől. Ilyet az Egyesült Államokba akkreditált nagykövetek sem tehetnének meg, ezért joggal elvárható, hogy az USA nagykövete a magyar törvényeket betartsa.

Twitter-üzenetben számolt be David Pressmann amerikai nagykövet arról, hogy találkozott két magyar bíróval, Matusik Tamással és Vasvári Csabával, akik nem mellesleg az Országos Bírósági Tanács (OBT) tagjai is Forrás: Twitter

Pressmanról tudni kell, hogy hazájában a baloldalhoz, a Demokrata Párt holdudvarához, annak is a progresszív szárnyához sorolják.

A kinevezése előtti szenátusi meghallgatásán is egyértelművé tette, hogy

nem szimpatizál a magyar kormányzat irányvonalával, ezt eddigi tevékenysége is bizonyítja. Az csak "véletlen egybeesés" lehet, hogy a magyar ellenzéki pártokat ugyancsak a Demokrata Párthoz közelálló NGO segítette, eddigi ismereteink szerint közel kétmilliárd forintos támogatással.

A magyar pártok, választási kampányok finanszírozását a magyar törvények tiltják. Az amerikai kampánypénzek is külső befolyásolásnak tekinthetőek.

A magyar baloldal talán még nagyobb összegű külföldi pénzből kampányolt tavasszal, mint amit eddig bevallottak. A nemzetbiztonsági bizottság felkérte a titkosszolgálatokat, folytassanak átfogó vizsgálatot, tekintettel arra, hogy jogellenes külföldről magyar kampányt finanszírozni. Jelenleg folyamatban van a szolgálatok jelentésének titkos minősítésének feloldása. Ha ez megtörténik, mi derülhet ki, és milyen fényt vethet a baloldalra?

Egyelőre semmilyen konkrétumot nem tudunk, hiszen a titkosszolgálati vizsgálati anyagokat 2051-ig titkosították. A Fidesz frakcióvezetője, Kocsis Máté – aki a nemzetbiztonsági bizottság tagja – elmondta, hogy kezdeményezik a titkosítás feloldását. Szerinte nem közel kétmilliárdból, hanem jóval nagyobb összegű külföldi pénzből kampányolt a baloldal. Márki-Zay Péter az ősszel közölte, hogy az Action For Democracy a Mindenki Magyarországa Mozgalmon keresztül finanszírozta a választási kampányukat. Kiderült, hogy 1,86 milliárdos összegről volt szó. Ez azért is tűnik jelentős összegnek, mert az ellenzék teljes kampánya kb. 3,5 milliárdba kerülhetett. Amennyiben ennél is nagyobb összegről van szó, akkor felmerül, hogy vajon az ellenzéki pártok az állami támogatást mire is fordították.

Márki-Zay Péter maga számolt be róla, hogy kaptak pénzeket Amerikából Forrás: Facebook/Márki-Zay Péter

Azt viszont tudjuk, hogy

Kormányra kerülve ugyanezt a politikát folytatnák. Tehát bizonyosan újra ez lenne a számla kiegyenlítése, csakhogy az ország kiárusítása a nemzeti érdekeinket nem szolgálja.

Nemrégiben Ujhelyi István kilépett az MSZP-ből, Stummer János pedig a Jobbik után a Momentumban folytatja tovább. Milyen állapotban van most a magyar baloldal?

A baloldal csúfos áprilisi veresége után a Gyurcsány Ferenc vezette DK állt fel először a padlóról. Az árnyékkormány megalakítása elsősorban az ellenzék számára üzenet: a DK a legerősebb párt az ellenzéki térfélen, ők határozzák meg a cselekvést, ők lesznek a Fidesz egyetlen kihívói, a többi pártra nincs is szükség. Sőt, Gyurcsány már a civilek becsatornázását is célul tűzte ki. Emellett sorra igazolnak hozzá az MSZP, a Momentum, a Párbeszéd fővárosi és vidéki polgármesterei, alpolgármesterei, önkormányzati képviselői.

A bukott miniszterelnök erőt demonstrál, amelyből értenek azok a politikusok, akik a jövőben is meg akarnak maradni a posztjukon. Ez egyre reménytelenebbnek tűnik az öt százalék alá esett MSZP, Párbeszéd, LMP és Jobbik soraiból nézve.

Stummer János, a Jobbik képviselője a Momentumhoz igazolt nemrég Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Talán még a Momentum próbál a DK-val lépést tartani, de egy szinte teljesen ismeretlen volt jobbikos képviselő leigazolása nem tudja pótolni az újpesti polgármesterüket, aki inkább a DK-t választotta. Az uniós pártpolitikában fontos lépés, hogy a DK teljes jogú tagja lett az Európai Szocialisták Pártjának, ez is egyértelmű jelzés lehetett az MSZP egyetlen EP-képviselőjének, Ujhelyi Istvánnak, hogy kilépjen a szocialista pártból. Egyáltalán nem kizárt, hogy ő is a DK felé fog tapogatózni, hogy 2024 után is brüsszeli képviselőként dolgozhasson.

Gyurcsány Ferencék „újra készülnek". Mire készül ismét a DK elnöke, és miért célja a baloldali politikusoknak, hogy a háborús válsághelyzetben indulatokat szítsanak, miközben csak politikai haszonszerzésre törekednek?

Az árnyékkormány szeptemberi bejelentése is egy hosszú távú stratégia része lehetett. A következő bejelentés december elején várható. Egyelőre még nem 2026, hanem 2024 határozza meg Gyurcsány politikai forgatókönyvét. Másfél év múlva, tavasszal egy napon lesznek az önkormányzati és az EP-választások, a DK már erre készül. Ezzel így önmagában semmilyen probléma nincs, egy politikai pártnak ez a dolga. Csakhogy nem mehetünk el a DK tartalmi politizálása mellett.

Az ellenzék teljesítményéről mi sem állít ki jobb bizonyítványt, minthogy Gyurcsány 2009-es miniszterelnöki bukása után 2022-ben újra ő lett a baloldal vezetője.

Ujhelyi István otthagyta az MSZP-t Fotó: Polyák Attila - Origo

Gyurcsány stratégiai, retorikai készsége amekkora lehetősége a DK-nak, egyben ugyanakkora korlátja is az ellenzéknek. Az, hogy ő a színpadon áll – illetve a feleségét tolja maga előtt –, egyben a teljes ellenzéki politizálást is hitelteleníti.

A koronavírus-járvány idején a DK politikusai hergelték az embereket az oltásokkal szemben. Most az energiaválság idején sem tesznek mást, ugyanazt a szcenáriót követik: elutasítják a rezsistopokat, az elmúlt években minden adandó alkalommal támadták a rezsicsökkentést. Ez a radikális oppozíció pedig be is zárja őket, a DK felett egy húsz százalékos üvegplafon van, amit ezzel a hozzáállással és politizálással nem tudnak átütni.