Apáti Bence: Sz.r edző és még sz.rabb ember maradsz

HUSZTI Szabolcs
A bosnyák Kenan Kodro góljával nyerte meg a Fehérvár a Honvéd elleni meccset
Vágólapra másolva!
Apáti Bence írása az Origóra.
Vágólapra másolva!

A Kispest finoman szólva sem a legszebb időszakát éli, jelenleg a tabella 11. helyén szomorkodik - a Vasas a 12. -, és bár a Zalaegerszeg ellen sikerült elérnie egy idegenbeli győzelmet, de egyrészt a kiesés fenyegető árnyéka az eredménytől függetlenül még mindig rávetül a klubra, másrészt most vannak - vagyunk - túl egy edzőváltáson.

Pedig a most júniusban érkezett skót Tam Courtstól sokan azt várták, hogy kihúzza a Kispestet a gödörből, ehhez képest az edző teljesítménye minősíthetetlenül gyengére sikeredett. A bajnokságban 12 meccsen mindössze három győzelmet, négy döntetlent és öt vereséget tudott felmutatni.
Coursot emiatt aztán - ahogy az ilyenkor lenni szokott -, menesztették, helyesebben közös megegyezéssel távozott a klubtól - így szokták nevezni azt, amikor egy edzőtől a kelleténél nagyobb botrány nélkül akarnak megszabadulni -, azóta pedig egy horvát "szakember" csinálja nagyjából ugyanazt, mint amit a skót kollégája előtte bemutatott; először a fehérváriak verték el a csapatot, aztán a Paks gyalázta meg 5 (!) góllal.

Mindeközben Courts úgy döntött, új múltat ír, egy mondai elemekkel átszőtt történettel ajándékozta meg a világot azzal kapcsolatban, hogy miért is hagyta el a tizenkilencedik kerületi klubot.
A skót tréner gyors kármentésbe, válságmenedzselésbe kezdett, és miután hazatért, két interjút is adott, melyekben arról beszélt, hogy szó sincs arról, hogy a katasztrofális eredményei miatt rúgták volna ki, hanem azt történt, hogy annyira elege lett a mérgező, rasszista magyar futballközegből, hogy elhagyta a Kispestet.

Erre bizonyítékul az utolsó mérkőzésén történteket idézte fel.

Akkor a Zalaegerszeg színesbőrű játékosát állítólag néhány kispesti szurkoló úgymond kihuhogta, ami a modern foci világában mindent visz, olyan sértésnek számít, ami után kő kövön nem maradhat.
Állítólag, hiszen a tévéközvetítés során nem hallatszott semmi huhogáshoz hasonló dolog, volt aki hallott ilyesmit, a többség inkább nem, én speciel nem voltam kint, úgyhogy nem tudom valóban elhangzott-e az univerzum legbántóbb sértése, mindenesetre a ZTE edzője, Moniz úr a modern foci divatját követve szinte azonnal leparancsolta a játékosait a pályáról. (Kérdés persze, hogy akkor is jelenetet rendez-e Moniz úr, ha csapata nem áll reménytelenül vesztésre.)

A tisztánlátást, illetve a tisztánhallást egyébiránt az is akadályozza, hogy a feltételezett huhogók valószínűleg kevesen voltak - különben a jellegzetes hang behallatszott volna a közvetítésbe -, ebben az esetben viszont teljesen abszurd mondjuk három ember miatt hatszáz vendégszurkolót büntetni, illetve kollektíven elítélni.

Na, de ott tartottunk, hogy a skót edző a katasztrofális eredményei után kénytelen volt elhagyni a Kispestet, majd vad válságkommunikációba kezdett, mely során a katasztrofális eredményét elegánsan elfelejtette megemlíteni, azonban a szörnyű és rasszista közeg bénító hatását viszont elkezdte - utólag - felemlegetni.

Többek között arról beszélt, nagyon fontos kiállni a rasszizmus ellen, mert: „Ha nem okoz kellemetlen érzést, hogy ilyen helyzetekbe keveredsz, az szerintem sokat elmond az erkölcsi iránytűdről."
Az erkölcsi iránytűjéről viszont szerintem inkább az mond el sok mindent, hogy mind közönségesen hazudott, úgymond nem bontotta ki az igazság minden részletét, amikor arról az egészen elhanyagolható apróságról elfelejtett említést tenni, hogy a Kispestnél eltöltött időszaka finoman szólva sem volt egy sikertörténet, és hogy nem ő bontott szerződést a csúnya rasszizmus miatt - hiszen helyén volt az iránytűje -, hanem azért kellett eljönnie, mert bántóan tehetségtelen edző benyomását keltette, pont olyanét, mint aki képtelen győzelemre vezetni a csapatát.

Persze nem elképzelhetetlen, hogy ez a hirtelen jött, utólag feltámadt érzékenysége és BLM aktivizmusa egy újabb szerződést fog eredményezni - zárójelben tegyük hozzá: a Maccabi játékosait amúgy Nyugat-Európában a Nizza migrációs háttérrel rendelkező arab szurkolói nyáron gond nélkül mocskos zsidózhatták -, de ettől függetlenül ugyanúgy szar edző és még szarabb ember marad.

Cs.A.K.!