Ha a legfrissebb hírek érvényesek maradnak, akkor december végéig aláírhatjuk a megfelelő megállapodásokat a Bizottsággal, és jövőre érkezhet az uniós pénzek egy része - minderről Navracsics Tibor és Gulyás Gergely beszélt egy csütörtöki háttérbeszélgetésen. A legfontosabb, hogy forrásvesztéssel várhatóan nem kell számolnia Magyarországnak, és jövőre akár 7 milliárd eurónyi uniós pénz is érkezhet.

Ha hinni lehet a tudósításoknak, akkor a Bizottság meg fogja erősíteni, hogy az újjáépítési alappal kapcsolatos megállapodást megköthetjük, a kohéziós pénzekhez hozzáférést biztosító megállapodást pedig aláírhatjuk. Ha ez megvan, akkor mi elértük az erre az évre tervezett célunkat 

- minderről Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter beszélt csütörtökön Budapesten.

Az uniós pénzek esetén forrásvesztéssel nem kell számolniForrás: Shutterstock

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője többek között azt mondta, a kondicionalitási eljárás fennmarad, és a Tanács dönt majd erről. Az Európai Parlament óriási nyomás alatt tartja a Bizottságot, és ezért is vannak a terítéken politikai ügyek. A 17 vállalást teljesítettük, de a legfontosabb, hogy nem lesz forrásvesztés a felfüggesztés esetén. Ha a kondicionalitási eljárást megszüntetik, akkor is megmaradt volna az egyeztetési kötelesség - hangsúlyozták az érintettek.

Az Európai Bizottság eltért a korábbi megállapodástól

A háttérbeszélgetésen az is elhangzott, hogy minden egyes lépés egyeztetve volt a Bizottsággal, és ezért is furcsa, hogy most igényeik vannak egy független hatóság, az Integritási Hatóság esetében. A Bizottság eltért attól a megállapodástól, ami a magyar kormány és közte létrejött szeptemberben.

Navracsics Tibor megerősítette, hogy menetrend szerint haladnak a tárgyalások. Bíznak benne a kormányzati szereplők, hogy az Európai Bizottság megszabadul a politikai démonjaitól és együttműködik Magyarországgal.

Abban bízunk, hogy (...) továbbra is időarányosan teljesítjük a vállalásainkat, és a Bizottság ezt a jövőben is értékelni fogja, 2023-ban pedig maradéktalanul hozzáférhetünk a minket megillető uniós pénzekhez - hangzott el a háttérbeszélgetésen.

A háttérbeszélgetésen az érintettek úgy számoltak, hogy jövőre 7 milliárd eurónyi uniós forrás érkezhet Magyarországra. Ennek a fele a 2014-2020-as időszak forrásaiból jöhet, míg a másik fele az RFF-ből és az új operatív programokból.

Gulyás Gergely azzal a tervvel kapcsolatban, hogy az Európai Unió közösen támogatná Ukrajnát azt mondta, hogy Ukrajnának meg kell kapnia ezt a pénz, vagyis a 18 milliárd eurót közös finanszírozás, vagy tagállamonkénti támogatás keretében. Ugyanakkor ehhez kapcsolódó közös hitelfelvételről szóló javaslat nem született - hangsúlyozta. Hozzátette, hogy közös hitelfelvételt biztosan nem támogat Magyarország.

Arról is szólt: nem lát esélyt arra, hogy Magyarország támogatná a globális minimumadó tervét. Annál is kevésbé, mert amíg az Egyesült Államok nem fogadja el a javaslatot, addig súlyos versenyhátrányt jelentene Európa számára, ha elfogadná.

Brüsszeli zsarolás

Magyarországhoz hasonlóan Lengyelország sem kapta még meg a nekik járó uniós pénzeket, az Európai Bizottság lényegében a források kifizetésével zsarolja a jobboldali kormányt, így akarja átvenni az irányítást az ország felett. Többek között erre utalt egy interjúban Janusz Kowalski, a lengyel mezőgazdasági miniszter helyettese. Jelezte: az Európai Bizottság egy olyan szerv, amelyet az adófizetők pénzéből fizetnek, és a tagállamok érdekeivel összhangban lévő célokat kellene követnie – számolt be korábban a Magyar Nemzet.