Nagyobb értékre üzletszerűen és dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás és más bűncselekmények miatt emelt vádat a Kaposvári Járási Ügyészség egy negyvenes éveiben járó, fóti férfi ellen azért, mert tizenhatszor lopott több mint tíz autókereskedésből katalizátorokat az egész országban.

A férfi tavaly tavasszal döntötte el, hogy ezt fogja tenni, mert a nemesfém tartalmuk miatt értékes alkatrészeket el lehet adni és abból neki pénze lesz.A lopásokra alaposan felkészült, beszerezte a megfelelő szerszámokat és terepszemlét tartott. Mindig olyan autóval ment lopni, amit egy rendvédelmi szerv kiselejtezett. Azt gondolta, hogy emiatt kisebb az esélye annak, hogy egy közúti ellenőrzésnél megállítsák.

Helyszíni képForrás: police.hu

Célpontjait autó hirdetések alapján szemelte ki. Olyan autókra keresett rá, amelyeknek drága volt a katalizátora. Országszerte több mint 10 autókereskedésbe tört be. Járt Kaposváron, Szekszárdon, Vácott és Budapesten és mindig a kiállított autókból vette ki a katalizátort. De olyan is előfordult, hogy egy parkoló autót szemelt ki.

Helyszíni képForrás: police.hu

A lopássorozatnak összesen 16 érintett áldozata van, akiknek 112 800 forint és 875 700 forint közötti közötti kára keletkezett.

A zsákmányt a férfi egy erre szakosodott cégnél adta el. Azért, hogy a sokszori eladás ne keltsen feltűnést, mert úgy gondolta, hogy adózási szempontból előnyösebb, az apját, a barátnőjét és egy ismerősét is megkérte arra, hogy adjon el néhányat.Márciusban a rendőrök őrizetbe vették a férfit, akit letartóztatták. Az ügyészség a férfival szemben végrehajtandó börtönbüntetést, közügyektől eltiltást és járművezetéstől eltiltást kért, és indítványozta, hogy vegyél el a vagyonát. A bűntársai hamis vételi jegyek felhasználása miatt felelhetnek majd a bíróságon.