Bár Magyarország tavasszal elérte, hogy a szankciók ne vonatkozzanak a csővezetéken érkező, a nyugatinál sokkal olcsóbb orosz olajra, komoly következményei lehetnek, ha a szállításra vonatkozó szankciók miatt nem jut kőolajhoz Magyarország. Ez azért nagy probléma, mert a százhalombattai finomító műszaki problémák miatt csak 50-55 százalékon működik. 

Az európai uniós tagállamok nyolc szankciós csomagot fogadtak el eddig összesen Oroszország ellen - arra hivatkoztak a brüsszeli vezetők, hogy a szankciók nem az európai uniós országokat büntetik, csak Oroszországot, és így a háború is hamarabb véget ér. Kiderült: ebből semmi sem volt igaz. A szankciók egyébként többek között tiltják a szén és más szilárd fosszilis tüzelőanyagok, valamint korlátozott kivételekkel a nyersolaj és a finomított kőolajtermékek Oroszországból való behozatalát.

Magyarországra a Barátság kőolajvezetéken érkezik az olcsó orosz kőolajForrás: MTI/Komka Péter

Magyarországnak tavasszal sikerült kiharcolnia, hogy a szankciós csomag olajvásárlásra vonatkozó része ne vonatkozzon a csővezetéken érkező olajra, és velünk együtt Csehország és Szlovákia is mentességet kapott.

Magyarországra jelenleg a Barátság kőolajvezetéken keresztül érkezik orosz kőolaj, ezt tudja feldolgozni a Mol százhalombattai finomítója, így biztosított az ország ellátása, és fenntartható a benzinárstop.

Bár jelenleg az ország ellátása biztosított, a Mol képes ellátni a kutakat üzemanyaggal, a százhalombattai finomító jelenleg egy műszaki hiba miatt csak 50-55 százalékos kapacitáson tud termelni. Ez viszont szintén gond.

Lehetne hozni - legalábbis elvben - Csehországból és Szlovákiából kőolajat, hiszen ez a két ország is mentességet kapott, viszont ez a könnyítés nem vonatkozik az országok közötti szállításra. 

Forrás: Origo

A benzinárstop fenntartásának a fő feltétele egyébként, hogy Magyarország hozzájusson a nyugatinál lényegesen olcsóbb orosz kőolajhoz. 

A brüsszeli szankciók azonban veszélyeztetik Magyarország kőolajellátását.

Hiszen, ha a szankciók miatt nem érkezne olcsó orosz kőolaj Magyarországra, így csak a jóval drágább nyugati nyersanyagot tudnánk feldolgozni, ami végső soron az üzemanyagárak növekedését okozná. Vagyis, 

a brüsszeli szankciók veszélyeztetik a benzinárstop fenntartását is. 

Brüsszel újabb szankciókon dolgozikForrás: MTI/EPA/Julien Warnand

Az Európai Parlement múlt héten elfogadott állásfoglalásában felszólította az Európai Tanácsot: szorgalmazza az orosz fosszilis tüzelőanyagok és urán uniós importjára vonatkozó azonnali és teljes embargót. Az állásfoglalást a magyar baloldal EP-képviselői - Gyurcsányné vezetésével - megszavazták. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke ezt követően be is jelentette, hogy az EU az Oroszországgal szembeni kilencedik szankciós csomag előkészítésén dolgozik.