Nehezen hihető, hogy Gyurcsány Ferenc nem tudott a guruló dollárokról

Gyurcsány Ferenc
2022. április
Vágólapra másolva!
Nehezen feltételezhető, hogy sem a volt miniszterelnöknek, sem például a jelenlegi főpolgármesternek nem volt tudomása a guruló dollárokról – mondta el az Origónak adott interjúban Ifj. Lomnici Zoltán, alkotmányjogász, a Századvég Alapítvány jogi szakértője azzal kapcsolatban, hogy újabb részletek derültek ki a baloldali kampánypénzbotrányról.
Vágólapra másolva!

Korányi Dávid hétfőn a volt indexesek blogján, a Telexen keresztül kezdett lázas magyarázkodásba Rákay Philip leleplező videója után. Ismét kiderültek a hazugságok, ők pedig még inkább belebonyolódnak. Miért nem képesek felvállalni, mi az igazság a kampánypénzek kapcsán?

A baloldal azon sajátossága már megszokott a magyar emberek számára, hogy hibáit nyilvánosan nem ismeri be.

Egyetlen politikatörténetet alakító beismerésről tudunk, ez pedig a nyilvánossághoz nem közvetlenül, hanem a hangfelvétel útján eljutott 2006-os balatonőszödi beszéd volt.

Akkor felsorakozott a balliberális oldal Gyurcsány Ferenc mögött, de ez a 2022-es közös miniszterelnök-jelöltnél szinte kizárt, a hódmezővásárhelyi polgármester – nem először – egyedül viheti el a balhét, utalva ehelyütt Simon Gábor volt MSZP-s országgyűlési képviselő ausztriai bankszámla-botrányára.

Korányi szerint nem igaz, hogy csak 11 ember adta össze a 3 milliárd forintot, amit az Action for Democracy Magyarországra juttatott. Az egyértelmű bizonyíték ott van a Rákay által bemutatott felületen. Elképzelhető, hogy valóban nem 11 ember adta volna össze a 3 milliárdot?

Ugyan a Rákay Philip által közzétett, leleplező videó tartalmazza a corpus delictit, amely az ügyben minden kétséget eloszlat, ettől függetlenül az eddig megismert cáfolatok önmagukban sem elegendőek annak alátámasztására, hogy az Action for Democrary-tól Magyarországra érkezett támogatás külföldön élő magyar természetes személyektől származik. A helyzet a baloldal érvelése számára nem tekinthető rózsásnak, hiszen

amennyiben az Action for Democracy weboldalán feltüntetett adományozók száma a tényleges donoroktól lényegesen eltér, az csalásnak is minősülhet, ha pedig valós a szám, akkor az érintettek nehezen igazolható információkat terjesztettek a magyar „magánszemélyek" általi „mikroadományokkal" kapcsolatban.

Eddig minden jel arra mutat, hogy baloldali politikát támogató külföldi szervezetek támogathatták a magyarországi baloldal idei választási kampányát.

Meddig lehet még tetézni a botrányt? Elképzelhető, hogy még kiderülnek újabb részletek? Látjuk, hogy sorra derülnek ki a hazugságok.

Az a baloldali gyakorlat, hogy nem átlátható és mindenki által egyből megismerhető a működés, hanem utólagosan toldozott-foldozott, valamint mindig egy újabb részlettel kiegészített érvelés és tájékoztatás szerint járnak el, további újabb részletek feltárását vagy felbukkanását valószínűsíti. Az a tény sem erősíti a pozícióikat, hogy már a külföldi támogatás nyújtását megelőzően is szokatlan, korábban nem alkalmazott egyesületi formát választottak a miniszterelnök-jelölt mögött álló szervezeti formául, ráadásul egyes baloldali szereplők az utólag nyilvánosságra került külföldi finanszírozás tényének feltárását követően, a jogellenesség megállapításának elkerülése érdekében utólag próbálják a történések jogszerűségét igazolni.

Gyurcsány Ferenc mélyen hallgat a botránnyal kapcsolatban. Mint a legerősebb baloldali párt vezetője, Gyurcsány meddig játszhatja ezt, illetve van-e felelőssége a botrányt illetően?

Gyurcsány Ferenc felelőssége kizárólag a teljes titkosszolgálati vizsgálat, és az azt követően indítható hatósági vagy bírósági eljárások lefolytatását követően állapítható meg.

Azonban nehezen feltételezhető, hogy sem a volt miniszterelnöknek, sem például a jelenlegi főpolgármesternek nem volt tudomása a guruló dollárokról.

Megtudhatjuk valaha, hogy ténylegesen mit kértek a külföldi adományozók a baloldaltól a guruló dollárokért cserébe?

Azt láthatjuk, hogy

a nemzetközi média a magyarországi baloldal külföldi kampányfinanszírozásával kapcsolatban eddig mélyen hallgat.

További tekintettel arra, hogy a magyarországi baloldal a hozzá fűzött reményeket – még a nagymértékű külföldi finanszírozás ellenére – sem váltotta valóra, így elmondható, hogy ezeket az elvárásokat nem a magyar választópolgárok zsebeinek és a magyar állam vagyonának a kárára tudjuk meg. A baloldal negyedik választási veresége után csak találgatni lehet az esetleges győzelmüket követő politikai, gazdasági, szociális és kulturális tevékenységüket illetően. A baloldal 2010 előtt tanúsított magatartásából, valamint a baloldal politikai programját ismerve némi következtetésre juthatunk: a magyar állami vagyon kiárusítása és a magyar adófizető állampolgárok megadóztatása, az államháztartás működőképességének és a külföldi befektetők igényeinek kiszolgálása érdekében kaphatták a guruló dollárokat.