A legmagasabb osztályzatot kapta a magyar terv, egyetlen kategória kivételével - mondta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a kormány álláspontját ismertetve a Kormányinfón. Mint mondta: örülnek annak, hogy megnyílik a lehetőség, hogy aláírjuk a helyreállítási megállapodást, és bíznak abban, hogy ez a lépés megnyitja az utat a kohéziós források felé is. Azzal számolunk, hogy minden tervezett EU-s forrás meg fog érkezni - jelezte Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője. 

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter arról tájékoztatott, hogy az Európai Bizottság szerdán először hivatalosan elfogadásra ajánlotta Magyarország helyreállítási terveit. A miniszter szerint, noha másfél éve folyamatosan zajlottak a konzultációk, de ennek meglett a gyümölcse, hiszen a bizottság is elismerte, hogy a magyar terv az egyik legjobb az egész Unióban. A kormány bízik abban, hogy a bizottsági döntés megnyitja az utat a kohéziós pénzekről szóló megállapodás előtt is. Ha ez megtörténik, akkor teljesül a májusban kitűzött cél, melynek értelmében kompromisszumos megoldás révén 2023-tól folyósíthatják a hazánknak járó összegeket.

Fontos előrelépés történt a bizottsággal való tárgyalásonFotó: Polyák Attila - Origo

Kiemelte, a pénzek folyósításának felfüggesztésére tett javaslatok már szeptemberben is megjelentek, azonban fontos rámutatni, hogy olyan feltételeket is teljesít a magyar kormány, melyeknek a határideje a jövőben fog lejárni.

Hangsúlyozta, hogy a hátralévő vállalásainkat továbbra is ugyanúgy teljesíteni fogjuk, mint az eddigieket és reméljük, hogy ez eléggé meggyőzi a bizottságot és a tanácsot is arról, hogy a felfüggesztést nem szükséges tovább fenntartani, ezzel pedig 2023-tól száz százalékig hozzájuthatunk a forrásokhoz.

Navracsics Tibor: Nyitottak vagyunk az észszerűségre

Navracsics Tibor kiemelte: eddig is az elvek fenntartása mellett kötött kompromisszumot a magyar kormány. „Nyitottak vagyunk a megállapodásra, nyitottak vagyunk az észszerűségre, elvszerűségre. Az elveink feladása nélkül sikerült kompromisszumot kötni" – emelte ki a miniszter. 

Kiemelte azt is, hogy a kormány a tárgyalások során végig igyekezett külön kezelni az ügyeket.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a bizottság lényegében a javunkra gondolta meg magát, hiszen a legkiválóbb minősítéssel fogadta el a helyreállítási tervet. A felfüggesztés nem jelent semmilyen forrásvesztést – jelentette ki. A kondicionalitási eljárás során a bizottság részben nem méltányolta a magyar törekvéseket, részben pedig az Európai Parlament nyomása alatt áll.

Talán azt gondolták, ha fügefalevélként tartják maguk előtt ezt az eljárást, az talán védettséget nyújt nekik. Ez a félelem szerintünk egy hiba, de hogy ilyen hangulat kialakult, azok bűne, akik magyar képviselőként ott magyar érdekek ellen szólalnak fel– fogalmazott Gulyás, majd elítélte, hogy vannak olyan képviselők, akik nettó 6 millió forintot keresnek, ám amikor a kormány a tanárok bérét két év alatt fel akarja emelni 400-ról 800 ezer forintra, akkor olyan állásfoglalást fogadnak el, amely ezt ellehetetleníti.

A következő évben körülbelül 2500 milliárd forintnyi uniós forrás érkezhet

Navracsics Tibor az Origo kérdésére elárulta, az uniós források ügyének állása nem indokolja, hogy 2023 elején rendkívüli ülésszakot tartsanak az Országgyűlésben. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter az Origo kérdésére elmondta, a következő évben körülbelül 2500 milliárd forintnyi uniós forrás érkezhet Magyarországra.

Ebből 1500 milliárdnak már most sincsen semmilyen akadálya, és úgy tűnik, hogy további 1000 milliárd forintnyi forrás elől is elhárulhatnak majd az akadályok – részletezte. Hozzátette: utóbbi valószínűleg a második félévben fog megtörténni, de ez nem jelent gondot, az Unióban ugyanis előfinanszírozási rendszer van.

Navracsics Tibor összességében sikeresnek értékelte a tárgyalásokat, az eddigi teljesítményt. Még nem értünk célba, még vannak határidők. Folyamatosan kapcsolatban vagyunk a bizottsággal, hogy elkerüljük azt a vitát, mert vannak félreértelmezések a teljesítések kapcsán. Reméljük, hogy 2023-ra minden rendben lesz és a felfüggesztést felfüggesztik- fejtette ki Navracsics.

Navracsics Tibor: Még nem értünk célbaFotó: Polyák Attila - Origo

A szigorra vonatkozó felvetésre úgy reagált: jó példát tudunk mutatni a tagállamoknak. Az integritási hatóság számunkra új, velünk együtt már három tagállamban lesz ilyen, abban bízom, hogy a maradék huszonnégy is bevezeti – jegyezte meg.

Navracsics Tibor elmondta, az Európai Tanácsban még meg fogják vitatni az Európai Bizottság javaslatát a forrásokról, és ezután szavazza meg a testület. A miniszter közölte, abban bíznak, hogy a tanács nem fog változtatni a magyar helyreállítási tervre vonatkozó ponton, a többi viszont változhat.

Az Európai Parlamentben a frakciók jó részében nyílt magyargyűlölet van

Navracsics Tibor közölte: abban nincs vita, hogy jó irányban haladunk, bízom benne, hogy forrásvesztés nélkül juthatunk hozzá a forrásokhoz.

Gulyás Gergely a pedagógus-béremelésről azt mondta, ha a partnerségi megállapodást decemberben sikerül aláírni, ha a pénzekhez hozzájuthatunk, akkor a béremelésre sor kerül januártól. "A tíz százalékot garantálni tudjuk, de azt szeretnénk, ha több mint húsz százalék lehetne" – jegyezte meg. Tudatta azt is, hogy a nyugdíjemelésről mai ülésén dönt a kormány.

Nyílt magyargyűlölet van az Európai Parlament képviselőinek egy részénélForrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Az Európai Parlamentben a frakciók jó részében nyílt magyargyűlölet van – jelentette ki Gulyás Gergely, megjegyezve: sajnálatos módon főként azok a képviselők szólalnak fel rendszeresen hazánk ellen, akik éppen a magyar baloldal színeiben nyerték el a mandátumaikat és akiknek a magyar érdekeket kellene képviselniük, védeniük. A kormány azt reméli, nem válik ennek túszává az Európai Bizottság, de sajnos elképzelhető, hogy a nyomásgyakorlás befolyásolja a döntéseket – fűzte hozzá a tárcavezető.