Dollárbaloldal: még Hadházy Ákos is tudhatott a guruló dollárokról

KATA, tüntetés, változtatás, KATA adózás változás, miatti, tiltakozás, demonstráció, futár, futárok, Budapest, Margit híd, pesti hídfő, 2022.07.18., hétfő, reggel, Hadházy Ákos
Hadházy Ákos
Vágólapra másolva!
Hadházy Ákos fő tevékenysége, hogy megállás nélkül zaklatja a politikusokat, a különböző állami hivatalokat és ott is korrupciót kiállt, ahol nincs. Most viszont, amikor mindenki számára világos, hogy a baloldal 3 milliárd forintnyi amerikai pénzt csatornázott be a kampányba, hirtelen Hadházy még a nyilvános dokumentumok iránt sem mutat érdeklődést – hívta fel a figyelmet Rotyis Bálint az Origónak adott interjújában. A Nézőpont Intézet elemzője szerint nem zárható ki, hogy Hadházy Ákos akár tudott is az amerikai pénzekről. Hozzátette azt is, hogy amennyiben kiderülne, hogy rendelkezett információkkal, akkor a korrupció ellen harcoló politikus imázsa a baloldali szavazók szemében szertefoszlana.
Vágólapra másolva!

Hadházy Ákos azt nyilatkozta a Magyar Nemzetnek, hogy ő nem fogadta volna el az Amerikából érkező guruló dollárokat. Egy olyan botránypolitikus, mint Hadházy Ákos, mennyire hiteles abban, amit mond, másrészt hihető ez a kijelentése egyáltalán?

Hadházy Ákos híres arról, hogy ahelyett, hogy dolgozna, közösségi adományokból próbálja magát eltartatni. Gyakorlatilag évek óta azt csinálja, amit a baloldal most nagyipari méretekben hajtott végre.

Akkor lehetne Hadházy Ákosnak hinni, ha mostantól a megélhetését és a pénzügyi büntetéseit nem mások pénzéből, hanem a saját fizetéséből finanszírozná, de ilyen szintű személyiségfejlődés aligha képzelhető el nála. Nem beszélve arról, hogy a Soros-féle szervezetek szívesen támogatják és működnek együtt a Hadházy Ákoshoz hasonló botránypolitikusokkal világszerte. Mindezek fényében

aligha hihető, hogy ő nem fogadta volna el az amerikai pénzeket, legfeljebb most csak csalódott, hogy nem ő kapta meg azokat a guruló dollárokat.

Forrás: Magyar Nemzet

Hadházy szerint ő információk hiányában nem tudja megítélni, hogy mennyiben veszélyezteti a nemzetbiztonságot egy ilyen kampánytámogatás, pedig a Nemzetbiztonsági Bizottság dokumentumai teljesen nyilvánosak. Hadházy múltja fényében mennyire vehető komolyan ez a mondata?

Hadházy Ákos fő tevékenysége, hogy megállás nélkül zaklatja a politikusokat, a különböző állami hivatalokat és ott is korrupciót kiállt, ahol nincs.

Most, amikor mindenki számára világos, hogy a baloldal 3 milliárd forintnyi amerikai pénzt csatornázott be a kampányba, hirtelen Hadházy még a nyilvános dokumentumok iránt sem mutat érdeklődést.

Aligha az aktivitás hiányáról lenne szó, helyette Hadházy Ákos, akárcsak a többi baloldali politikus jól láthatóan menekül ettől a témától.

Még azt sem zárhatjuk ki, hogy Hadházy Ákos akár tudott is az amerikai pénzekről. Amennyiben pedig kiderülne, hogy rendelkezett információkkal, akkor a korrupció ellen harcoló politikus imázsa még a baloldali szavazók szemében is szertefoszlana.

A tiltott kampányfinanszírozás tulajdonképpeni beismerésétől a totális tagadásig jutott Márki-Zay Péter. Valóban „vele akarja elvitetni a balhét" a baloldal?

Márki-Zay Pétert már a választás estéjén hátba szúrták a volt szövetségesei. Minden botrányt és kudarcot a baloldali pártok próbálnak a nyakába varrni. Annyiban viszont balszerencséjük van, hogy

Márki-Zay egy olyan sértett és elárult politikussá vált, aki nemcsak meggondolatlanul nyilatkozik, hanem már bosszúszomjas is. A bukott miniszterelnök-jelölt nem fogja hagyni, hogy egyedül vigye el a balhét, és akit csak tud magával fog rántani.

Miután a saját szervezetén keresztül 1,8 milliárd forintnyi amerikai pénz folyt át, így számos, a baloldali politikusokra nézve kellemetlen információ van még a tarsolyában, amit nem fél kiszivárogtatni.

Mi az oka, hogy a többi baloldali politikus szinte menekül a sajtó elől, és arról beszélnek, hogy nincs ügy, vagy egész egyszerűen tagadnak?

A baloldali politikusok abban a hitben éltek, hogy az előválasztás, a teljes összefogás és az amerikai támogatás majd meghozza gyümölcsét, és képesek lesznek kormányra kerülni.

Amennyiben ez bekövetkezett volna, mind a hatóságokra, mind a sajtóra kellő nyomást gyakoroltak volna, hogy ez az ügy sose derüljön ki.

Viszont a számukra ideális forgatókönyv nem valósult meg, és most politikai és büntetőjogi következményekkel kell szembenézniük. A magyar jogszabályok ugyanis kimondják, hogy a pártok nem használhatnak fel külföldi forrásokat a kampányban. Jelen pillanatban az Állami Számvevőszék nemcsak azt vizsgálja, hogy érkezett-e amerikai pénz a pártokhoz, hanem azt is, hogy a Márki-Zay-féle mozgalom a külföldi pénzekből költött-e a közös baloldali kampányra. Amennyiben kiderül, hogy a közös ellenzéki kampányra is költöttek az amerikai pénzekből, akkor a baloldali politikusok aligha mentesülhetnek a jogi következmények alól.

Bajnai Gordon és Korányi Dávid a Capitolium előtt Forrás: MTI/Beliczay László

Korányi Dávid újabb hazugságaira is fény derült az üggyel kapcsolatban. Várható, hogy további információk látnak napvilágot a jövőben?

Figyelembe véve, hogy a rendőrség, a NAV, az Állami Számvevőszék és a titkosszolgálatok még nem zártak le minden vizsgálatot, így biztos, hogy még fény derül újabb részletekre.

Sok még a megválaszolatlan kérdés. Továbbra sem tisztázódott, hogy ki az a 11 entitás, aki pénzt adományozott Korányi Dávid szervezetének. Ezen felül bár tudjuk, hogy Korányi Dávid szervezete kapcsolatban volt egy CIA-közeli alapítvánnyal, de azt még nem tudjuk, hogy volt-e és ha igen, akkor milyen mélységű titkosszolgálati beavatkozás a magyar választásokba. Továbbá az is nyitott kérdés, hogy az ellenzéki pártok vezetői pontosan milyen mértékben érintettek a guruló dollárok ügyében. A beavatkozás mértéke és súlyossága megköveteli a hatóságoktól, hogy minél alaposabb vizsgálatot folytassanak le azért, hogy a jövőben ilyen esetekre már ne kerüljön sor.

Meddig tud tagadni és hazudni még az ügyben a baloldal?

Már az első pillanattól kezdve átlátszó és könnyen cáfolható hazugságokkal igyekszik elkerülni az ügyet a baloldal.

Valószínűleg a teljes baloldali politikai elit érintett az ügyben, így igyekeznek addig akadályozni a vizsgálatokat, amíg csak tudják. Az sem elképzelhetetlen, hogy ha tarthatatlanná válik ez az ügy, akkor egymást fogják megvádolni az amerikai pénzek felhasználásával.

Ugyanakkor az nem várható, hogy hirtelen a nyilvánosság elé állnak, és őszintén bevallanak mindent. Amint a hatóságok lefolytatják a vizsgálatokat és nyilvánosságra kerülnek az eredmények, onnantól kezdve viszont végképp nem lesz semmi értelme a hazudozásnak és a tagadásnak.