Hadházy Ákos fő tevékenysége, hogy megállás nélkül zaklatja a politikusokat, a különböző állami hivatalokat és ott is korrupciót kiállt, ahol nincs. Most viszont, amikor mindenki számára világos, hogy a baloldal 3 milliárd forintnyi amerikai pénzt csatornázott be a kampányba, hirtelen Hadházy még a nyilvános dokumentumok iránt sem mutat érdeklődést – hívta fel a figyelmet Rotyis Bálint az Origónak adott interjújában. A Nézőpont Intézet elemzője szerint nem zárható ki, hogy Hadházy Ákos akár tudott is az amerikai pénzekről. Hozzátette azt is, hogy amennyiben kiderülne, hogy rendelkezett információkkal, akkor a korrupció ellen harcoló politikus imázsa a baloldali szavazók szemében szertefoszlana.

Hadházy Ákos azt nyilatkozta a Magyar Nemzetnek, hogy ő nem fogadta volna el az Amerikából érkező guruló dollárokat. Egy olyan botránypolitikus, mint Hadházy Ákos, mennyire hiteles abban, amit mond, másrészt hihető ez a kijelentése egyáltalán?

Hadházy Ákos híres arról, hogy ahelyett, hogy dolgozna, közösségi adományokból próbálja magát eltartatni. Gyakorlatilag évek óta azt csinálja, amit a baloldal most nagyipari méretekben hajtott végre.

Akkor lehetne Hadházy Ákosnak hinni, ha mostantól a megélhetését és a pénzügyi büntetéseit nem mások pénzéből, hanem a saját fizetéséből finanszírozná, de ilyen szintű személyiségfejlődés aligha képzelhető el nála. Nem beszélve arról, hogy a Soros-féle szervezetek szívesen támogatják és működnek együtt a Hadházy Ákoshoz hasonló botránypolitikusokkal világszerte. Mindezek fényében

aligha hihető, hogy ő nem fogadta volna el az amerikai pénzeket, legfeljebb most csak csalódott, hogy nem ő kapta meg azokat a guruló dollárokat.

Forrás: Magyar Nemzet

Hadházy szerint ő információk hiányában nem tudja megítélni, hogy mennyiben veszélyezteti a nemzetbiztonságot egy ilyen kampánytámogatás, pedig a Nemzetbiztonsági Bizottság dokumentumai teljesen nyilvánosak. Hadházy múltja fényében mennyire vehető komolyan ez a mondata?

Hadházy Ákos fő tevékenysége, hogy megállás nélkül zaklatja a politikusokat, a különböző állami hivatalokat és ott is korrupciót kiállt, ahol nincs.

Most, amikor mindenki számára világos, hogy a baloldal 3 milliárd forintnyi amerikai pénzt csatornázott be a kampányba, hirtelen Hadházy még a nyilvános dokumentumok iránt sem mutat érdeklődést.

Aligha az aktivitás hiányáról lenne szó, helyette Hadházy Ákos, akárcsak a többi baloldali politikus jól láthatóan menekül ettől a témától.

Még azt sem zárhatjuk ki, hogy Hadházy Ákos akár tudott is az amerikai pénzekről. Amennyiben pedig kiderülne, hogy rendelkezett információkkal, akkor a korrupció ellen harcoló politikus imázsa még a baloldali szavazók szemében is szertefoszlana.

A tiltott kampányfinanszírozás tulajdonképpeni beismerésétől a totális tagadásig jutott Márki-Zay Péter. Valóban „vele akarja elvitetni a balhét" a baloldal?

Márki-Zay Pétert már a választás estéjén hátba szúrták a volt szövetségesei. Minden botrányt és kudarcot a baloldali pártok próbálnak a nyakába varrni. Annyiban viszont balszerencséjük van, hogy

Márki-Zay egy olyan sértett és elárult politikussá vált, aki nemcsak meggondolatlanul nyilatkozik, hanem már bosszúszomjas is. A bukott miniszterelnök-jelölt nem fogja hagyni, hogy egyedül vigye el a balhét, és akit csak tud magával fog rántani.

Miután a saját szervezetén keresztül 1,8 milliárd forintnyi amerikai pénz folyt át, így számos, a baloldali politikusokra nézve kellemetlen információ van még a tarsolyában, amit nem fél kiszivárogtatni.

Mi az oka, hogy a többi baloldali politikus szinte menekül a sajtó elől, és arról beszélnek, hogy nincs ügy, vagy egész egyszerűen tagadnak?

A baloldali politikusok abban a hitben éltek, hogy az előválasztás, a teljes összefogás és az amerikai támogatás majd meghozza gyümölcsét, és képesek lesznek kormányra kerülni.

Amennyiben ez bekövetkezett volna, mind a hatóságokra, mind a sajtóra kellő nyomást gyakoroltak volna, hogy ez az ügy sose derüljön ki.

Viszont a számukra ideális forgatókönyv nem valósult meg, és most politikai és büntetőjogi következményekkel kell szembenézniük. A magyar jogszabályok ugyanis kimondják, hogy a pártok nem használhatnak fel külföldi forrásokat a kampányban. Jelen pillanatban az Állami Számvevőszék nemcsak azt vizsgálja, hogy érkezett-e amerikai pénz a pártokhoz, hanem azt is, hogy a Márki-Zay-féle mozgalom a külföldi pénzekből költött-e a közös baloldali kampányra. Amennyiben kiderül, hogy a közös ellenzéki kampányra is költöttek az amerikai pénzekből, akkor a baloldali politikusok aligha mentesülhetnek a jogi következmények alól.

Bajnai Gordon és Korányi Dávid a Capitolium előttForrás: MTI/Beliczay László

Korányi Dávid újabb hazugságaira is fény derült az üggyel kapcsolatban. Várható, hogy további információk látnak napvilágot a jövőben?

Figyelembe véve, hogy a rendőrség, a NAV, az Állami Számvevőszék és a titkosszolgálatok még nem zártak le minden vizsgálatot, így biztos, hogy még fény derül újabb részletekre.

Sok még a megválaszolatlan kérdés. Továbbra sem tisztázódott, hogy ki az a 11 entitás, aki pénzt adományozott Korányi Dávid szervezetének. Ezen felül bár tudjuk, hogy Korányi Dávid szervezete kapcsolatban volt egy CIA-közeli alapítvánnyal, de azt még nem tudjuk, hogy volt-e és ha igen, akkor milyen mélységű titkosszolgálati beavatkozás a magyar választásokba. Továbbá az is nyitott kérdés, hogy az ellenzéki pártok vezetői pontosan milyen mértékben érintettek a guruló dollárok ügyében. A beavatkozás mértéke és súlyossága megköveteli a hatóságoktól, hogy minél alaposabb vizsgálatot folytassanak le azért, hogy a jövőben ilyen esetekre már ne kerüljön sor.

Meddig tud tagadni és hazudni még az ügyben a baloldal?

Már az első pillanattól kezdve átlátszó és könnyen cáfolható hazugságokkal igyekszik elkerülni az ügyet a baloldal.

Valószínűleg a teljes baloldali politikai elit érintett az ügyben, így igyekeznek addig akadályozni a vizsgálatokat, amíg csak tudják. Az sem elképzelhetetlen, hogy ha tarthatatlanná válik ez az ügy, akkor egymást fogják megvádolni az amerikai pénzek felhasználásával.

Ugyanakkor az nem várható, hogy hirtelen a nyilvánosság elé állnak, és őszintén bevallanak mindent. Amint a hatóságok lefolytatják a vizsgálatokat és nyilvánosságra kerülnek az eredmények, onnantól kezdve viszont végképp nem lesz semmi értelme a hazudozásnak és a tagadásnak.