Pénzbüntetés, vagy próbára bocsátás várhat arra a férfira, aki 2019-ben síelés közben rosszul választotta meg az irányt és a sebességet, ezzel egy másik síelő súlyos sérülését okozta.

A férfi 2019 márciusában Tátralomnicon volt a Magas Tátrában, ahol az ottani síközpont pályáin síelt. Egyik lesiklása során ki kellett kerülnie két embert, akik a pályán álltak, ezért irányt váltott, ám eközben nem vette észre, hogy egy másik pálya felől egyenesen érkezik felé egy másik síelő, aki keresztezte az útját.

Végül a szlovák nő átsiklott a férfi síléceinek végén, majd a hirtelen lassulás miatt elesett és súlyosan megsérült.

Forrás: Magyarország Ügyészsége


A szakértő megállapította, hogy a baleset elkerülhető lett volna, ha a férfi betartja a síelőkre vonatkozó előírásokat, mely szerint minden síelő köteles a pálya jellegéhez és állapotához, a saját képességeihez és lehetőségeihez, a terephez, az időjárási és hóviszonyokhoz, illetve a sípályán található síelők számához igazítani a síelést és annak sebességét.

Az ügyészség ezért gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés miatt emelt vádat vele szemben, és pénzbüntetés kiszabását javasolta, de indítványozta azt is, hogy amennyiben a férfi az előkészítő ülésen beismerő vallomást tesz, a büntetés helyett 1 év 3 hónapra bocsássa próbára a bíróság.