Szoros kapcsolatban áll Demszky Gábor, Budapest volt SZDSZ-es főpolgármestere; Magyar Bálint, Gyurcsány volt oktatási minisztere; valamint Krekó Péter, a Political Capital ügyvezető igazgatója azzal a National Endowment for Democracy nevű szervezettel, aminek a nyílt célja egyes demokratikusan megválasztott kormányok megbuktatása. A National Endowment for Democracy egyébként nagyon szoros kapcsolatban állt azzal az Action for Democracy nevezetű szervezettel, ami több mint 3 milliárd forintot tolt be a baloldal kampányára eddig nem ismert adományozóktól. 

A dollárbaloldal botrányának kirobbanása kapcsán került ismét reflektorfénybe a National Endowment for Democracy (NED) nevű szervezet, amit 1983-ben hozott létre az Egyesült Államok Kongresszusa – kétpárti támogatással, hogy segítsen lebontani a vasfüggönyt, s elterjeszteni a demokratikus értékeket a posztszovjet térségben. A tűzfalcsoport.blogstar.hu írása szerint a NED számára a több mint 30 éve felépített Demszky Gábor és Magyar Bálint, az új generáció tagjai közül pedig Krekó Péter és Scheiring Gábor testesíti meg a hiteles és mértékadó elemzőt, s jelentős támogatást nyújtanak nézeteik propagálásához.

Demszky Gábor is kapott a guruló dollárokbólForrás: MTI/Kovács Tamás

A portál kiderítette, hogy Demszky Gáborról a NED honlapján azt írják: 

Miután visszavonult a politikától, visszatért a szociológiához, és a Woodrow Wilson Centerben, a Holland Institute for Advanced Studyban és a Wissenschaftkolleg zu Berlinben töltötte idejét. Dr. Demszky ösztöndíjasként a kisebbségek integrációjával kapcsolatos amerikai és európai tapasztalatokat hasonlítja össze azzal a céllal, hogy ajánlásokat készítsen az európai roma közösségek társadalmi befogadásának és politikai részvételének erősítésére vonatkozóan.

Figyelemre méltó az is, hogy Demszky a kutatásait a Demokrata Párt egyik „csatolt részének", a National Democratic Institute-nak a képviselőjével közösen mutatta be.

Mi a helyzet Magyar Bálinttal?

Demszkyhez hasonlóan Magyar Bálint sem pihent a 2010-es kormányváltás után. Nemcsak könyvet írt a maffiaállamról, amit a CEU, vagyis a Soros-egyetem adott ki, de a NED-es életrajza szerint 2011 és 2014 között a már említett National Democratic Institute-nak dolgozott:

... részt vett egy küldetésben, melynek célja a demokratikus átmenet támogatása volt Líbiában és Tunéziában. (...) Jelenleg a Nyílt Társadalom Alapítványok ösztöndíjasa.

Magyar Bálintot is aktívan foglalkoztattákForrás: MTI/Kovács Tamás

Az LMP-s, majd párbeszédes Scheiring Gábor is, természetesen, aki a közép-európai illiberalizmust, egészen pontosan annak szocioökonómiai okait kutatta a NED támogatásával. Egyik előadása egyébként teljes terjedelmében visszahallgatható, és talán a legszórakoztatóbb része az, amikor Scheiring azt állítja: bár a demokrácia minősége 2006 óta hanyatlóban volt Magyarországon, a 2010 előtti Gyurcsány-Bajnai-kormányok a legmagasabb pontszámot kapták a jó kormányzásra.

Krekó Pétert is meghallgatták

Fontos megemlíteni, hogy Krekó Péter, a Political Capital vezetője is a liberálisok egyik kedvenc témáját fejthette ki az amerikai közönség számára a NED jóvoltából: a külföldi (orosz, kínai) befolyás Közép- és Kelet-Európa demokratikus fejlődésének megtorpanásában játszott szerepét értékelte, s mintegy alátámasztva a NED és a többi hasonló szervezet létjogosultságát, a nemzetközi támogatás fontosságát hangsúlyozta. 

Krekó Péter is nemzetközi támogatást sürgetettForrás: MTI/Bruzák Noémi

Ennek gyakorlati megvalósulását pedig a hazai liberális NGO-knak és a baloldali összefogásnak nyújtott anyagi támogatásban épp úgy tetten érhetjük, mint az olyan szimbolikus eseményekben, mint amilyen Pressman nagykövet találkozója volt a kormánykritikus Országos Bírói Tanács tagjaival - olvasható a portál írásában.

Kik adtak pénzt a dollárbaloldalnak, és mit kértek cserébe?

Mint arról korábban beszámoltunk, a kormánypártok választ várnak arra, kik azok a titokzatos külföldi intézmények, amelyek pénzt adtak a magyar belpolitika befolyásolására, és mit kértek ezért cserébe a "dollárbaloldaltól". Nacsa Lőrinc, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakciószóvivője videonyilatkozatában úgy fogalmazott: szemmel láthatóan tarthatatlan volt a baloldal "mikroadományozós hazugsága".

Írtunk arról is, hogy amióta kiderült a baloldal hatalmas botránya, azóta összevissza hazudnak a 3 milliárd forintos külföldi támogatásról. Márki-Zay Péter, Korányi Dávid, az Action for Democracy elnöke és a baloldal rendre azt állította, hogy a milliárdos külföldi támogatás "mikroadományokból" érkezett. Mint kiderült, ez nem felel meg a valóságnak, csúnyán lebuktak a hazugsággal. Mivel már tarthatatlan volt a "mikroadományos" hazugság, ezért maga Korányi Dávid a legfrissebb közleményében ismerte be, hogy voltak "intézményes" támogatók is a guruló dollárok mögött.