A szankciókkal nem kerültünk közelebb a háború végéhez, és az olajembargó meg fogja nehezíteni Európa működését - mondta Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában. A háborúpárti tábor a szankciók kiterjesztését szeretné elérni, mert folytatni szeretnék a háborút, de mi azt mondjuk, hogy azonnali tűzszünetre van szükség és a béketárgyalások vezetnek a békéhez - tette hozzá. Szólt arról is, hogy sem a globális minimumadót, sem a közös uniós hitelfelvételt Ukrajna megsegítésére nem támogatja Magyarország. 

A szankciók bevezetésével nem sikerült lezárni a háborút, sőt még közelebb sem jutottunk a háború végéhez, az EU országainak viszont komoly gondokat okoztak - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Nehéz tél előtt állunk, eközben pedig az orosz bevételek extra magasságban vannak, tehát folytatni tudják majd a háborút – mondta a kormányfő.

Orbán Viktor: Ez alól nem tudjuk kivonni magunkatForrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A szankciók árfelhajtó ereje alól mi sem tudjuk kivonni magunkat

A szankciók legkomolyabb része december 5-én, hétfőn lép hatályba, de Magyarországnak sikerült azt elérnie, hogy hozhassunk be orosz olajat, ezért ellátási hiányra nem kell számítani.

„A probléma az ár, mert a szankciók árfelhajtó ereje alól mi sem tudjuk kivonni magunkat, ezért várjuk, hogy a kilencedik szankciós csomag életbe lépésének milyen hatása lesz az árakra"– tette hozzá a kormányfő.

Decemberben az is napirendre kerül a szankciók kiterjesztése mellett, hogy a meglévőket meghosszabbítsák-e. Az unióban két tábor van, az egyik háború- a másik békepárti. Akik a háború oldalán állnak újabb szankciókat akarnak, míg a békepártiak tűzszünetet követelne – hangsúlyozta Orbán Viktor. A szankciók fenntartása ügyében Európának számot kell vetnie azzal, hogy gazdaságilag mit jelent ez számára.

Európa most eltévedt és bolyong

Orbán Viktor hozzátette: mint azt Emmanuel Macron is elmondta, az nem barátság, hogy négyszeres áron adják az amerikaiak a gázt, ebből látszik, hogy Európa most eltévedte és bolyong. Az eddig modell az volt, hogy az oroszok energiahordozót adnak, míg mi technológiát. Az EU többsége, főleg a „nagyfiúk" keresztülvitték, hogy ezt a modellt számoljuk fel.

A kérdés, hogy mi lesz helyette, mi az új európai gazdasági stratégia – emelte ki Orbán Viktor. Az amerikai energiaforrásokkal való pótlás drágább, ami miatt mindennek felmegy az ára, ez a szankciós felár, hiszen ha az energia ára emelkedik, azzal minden ára emelkedik. A korábbi gazdasági modell felszámolása során sosem mondták meg, hogy mi lesz a következő modell, erre senki nem ad választ.

Magyarország nem tehet mást, nem várhat másra, magunknak kell felépítenünk egy új gazdasági modellt – mondta a miniszterelnök.

Új gazdasági modellt kell építeni magunknakForrás: Shutterstock/Copyright (c) 2021 Gorodenkoff/Shutterstock. No use without permission./Gorodenkoff

A baloldalnak juttattak guruló dollárokat

Orbán Viktor elmondta a helyreállítási tervvel kapcsolatban, hogy léptünk egyet előre. Mint mondta, másfél év után elfogadta az Európai Bizottság a helyreállítási tervet. Hozzátette: ez a pénz közös hitelfelvételből származik, amely a koronavírus-járványból való gazdasági helyreállítást segítette volna, és lényege az lett volna, hogy gyorsan megérkezzen. Mint a kormányfő elmondta, ezeket a pénzeket politikai nézeteltérések miatt nem adták oda, ehelyett a baloldalnak juttattak guruló dollárokat.

A miniszterelnök úgy fogalmazott: 17 kérése volt az EU bizottságnak, ezeket mi megtettük. Köszönetet mondott a kormányfő a tervezeten dolgozóknak. Mint a miniszterelnök elmondta, mostanra már nem csak 17, de 19. és 20. kérés is van, viszont ahogy Orbán Viktor fogalmazott, aki ismeri Brüsszelt, mindig újabb feltételeket támasztanak, viszont megállapodásra kell törekednünk velük.

Ők azt akarják, hogy engedjük be a migránsokat és szexuális propagandát az iskolába, és hogy támogassuk a háborút, azonban mi ezt nem tesszük meg - húzta alá a kormányfő.

Az unió szerint évente 18 milliárd eurót kellene adnia Ukrajnának

Orbán Viktor Ukrajna finanszírozásáról is szólt. A kormányfő elmondta, hogy Ukrajna a háború miatt abba a helyzetben került, hogy nem tudja saját magát működtetni. vagyis nem tudja a közalkalmazottakat fizetni, nem tud nyugdíjat fizetni. Ha nem lenne háború, hanem béke lenne, akkor nem okozna gondot a finanszírozás. Azonban a kérdés, hogy hogyan segítsük Ukrajnát – tette hozzá Orbán Viktor.

18 milliárd dollárt adna az EU Ukrajnának éventeForrás: AFP/Sergey Bobok

Az egyik, hogy az uniós tagállamok költségvetését használjuk fel, és egy közös hitelt veszünk fel – ezt a magyar kormány nem támogatja, mert ez közös adósságot hozna létre, amit még az unokáink is nyögni fogják.

A másik lehetőség: ne keverjük össze az EU költségvetésének összegeit az Ukrajnának szánt összegekkel. A pénzt erre minden tagállamnak el kell különíteni – ezt a magyar kormány már megtette, és egyben ezt a lehetőséget támogatja.

Így lehet megvédeni a rezsicsökkentést

Egy munkahelygyilkos adóemelés a globális minimumadó, és ezt nem engedhetjük meg magunknak -mondta a kormányfő. A választók azért szeretik a demokráciát, mert ők döntenek arról, hogy melyik kormány, milyen adórendszert akarnak  - mondta a kormányfő. Orbán Viktor szólt arról is, hogy a Magyarországra érkező energia ára 2021-ben 7 milliárd euró volt. 2022-ben 17 milliárdra ment fel, és 2023-ban tovább drágulhat.A MAGAS ENERGIAÁRAK MIATT 10 MILLIÁRD EURÓT VESZTÜNK -tette hozzá. Ezt az összeget elő kell teremteni, és most gőzerővel dolgozunk ezen - ismertette a kormányfő. A 2023-as költségvetés újratervezése most folyik. Ha mindenki jól teszi a dolgát, akkor el tudjuk érni, hogy a magyar gazdaság ne essen recesszióba - tette hozzá.Ha erre képesek vagyunk, akkor meg tudjuk védeni a 181 ezer forintos rezsitámogatást. 

Kulcskérdés, hogy minden forintot a rezsivédelmi alapba kell betenni, hogy a családok ne menjenek csődbe, és a gazdaság ne menjen tönkre - mondta Orbán Viktor.

Történelmi léptékben ez a legnagyobb kihívás

A migrációs helyzetről azt mondta a kormányfő, hogy a helyzet egyre durvább. Áldatlan állapotok vannak a déli határnál - tette hozzá.

Lejjebb kell tolni a védelmi határt dél felé, folyamatosak a tárgyalások.

Történelmi léptékben továbbra is a migráció a legfőbb kihívásFotó: Szabó Gábor - Origo

A cél, hogy a szerbek irányításával délebbre védjük a mi biztonságunkat - tette hozzá. Egyébként a csehek és a szlovákok is hajlandóak részt venni a védekezésben.

Történelmi léptékben továbbra is a migráció a legnagyobb kihívás, mert Brüsszel továbbra is azokat támogatja, akik a migránsok beengedése mellett állnak.A brüsszeli bürokraták és a dollárbaloldal teljesen egyetért a migránsok beengedésében - hangsúlyozta a kormányfő.