Nagyon jól sikerült Novák Katalin izraeli látogatása

Holokauszt Dokumentációs Központ, holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapja, holokauszt, emlékezés, emléknap, áldozatok
Budapest, 2022. január 27. Jakov Hadas-Handelsman izraeli nagykövet beszél a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapján tartott megemlékezésen a Holokauszt Dokumentációs Központban 2022. január 27-én. MTI/Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
Yacov Hadas-Handelsman, Izrael Állam magyarországi nagykövete a Heti Tv-nek beszélt Novák Katalin köztársasági elnök látogatásáról, az izraeli helyzetről, valamint a világpolitikában történtekről.
Vágólapra másolva!

A nagykövet beszámolt a magyar köztársasági elnök izraeli munkalátogatásáról. Mint elmondta, szinte az összes programon végigkísérte a magyar államfőt, akinek a látogatása nagyon jól sikerült. Novák Katalin többek között ellátogatott a Yad Vashem múzeumba, ahol magyar túlélőkkel is találkozott. Mindezek mellett természetesen tárgyalt az ügyvezető kormány tagjaival, valamint a leendő miniszterelnökkel. De jutott idő arra is, hogy például a piacokon izraeli emberekkel is tudjon beszélgetni. A munkalátogatás egy különleges diplomáciai forma, mondta el a nagykövet, ahol a legminimálisabbra csökkentik a protokollt, a lényeg a tényleges munkán van.

Ennek keretében a magyar államfő és a magyar honvédelmi miniszter megtekintette a Vaskupola rendszert, amely Izrael légvédelmét biztosítja. Itt is sikeres tárgyalások folytak, a magyar kormány megvásárolta ezt a rendszert, amiről persze azt is tudni kell, hogy teljes mértékben NATO kompatibilis. Yacov Hadas-Handelsman beszélt az izraeli belpolitikai helyzetről is, ennek kapcsán elmondta, az emberek döntöttek, így az államfő a Likud vezetőjét, Benjamin Netanjáhut bízta meg a kormányalakítással. A tárgyalások még nem értek véget, de aggodalomra nincs ok, hiszen a megbízatás átvételét követően 28 nap áll rendelkezésre, amit később még 14 nappal meg lehet hosszabbítani. Nyilvánvalóan nem egyszerű, de a szereplők nagyon jól ismerik egymást, mindenki tudja, hogy meddig mehet el. Egy biztos, a lényeg a részletekben rejlik. A kormányalakítási tárgyalások elhúzódása természetesen semmiben nem befolyásolja Izrael biztonsági helyzetét, minden ugyanúgy zajlik tovább az állam biztonságát illetően, mint eddig.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.