Meghibásodott egy belga atomerőmű egyik reaktora

Nuclear reactor shut down in Brussels Belgium,Brussels,Doel 3,Nuclear,Nuclear reactor shut down, Belgium, atomerőmű, tüntetés, bezárás, ellen, atomreaktor, belga, gazdaság, protest
BRUSSELS, BELGUIM - SEPTEMBER 23: People gather to against the shutdown of the Doel 3 reactor in Brussels, Belgium on September 23, 2022. The Belgian law on nuclear phase-out, the Doel 3 nuclear reactor will stop operating on today after 40 years of activity. Dursun Aydemir / Anadolu Agency (Photo by Dursun Aydemir / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Hibát jelzett és automatikusan készenlétbe helyezte magát a belgiumi Tihange atomerőművének egyes reaktora a két gőzturbina egyikével kapcsolatos probléma miatt, a hiba forrását még nem sikerült azonosítani - tájékoztatott az erőművet üzemeltető, francia tulajdonú Engie áramszolgáltató vasárnap.
Vágólapra másolva!

A La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap információi szerint a leállás egy biztonsági mechanizmus eredménye, amely akkor aktiválódik, ha az egyik gőzturbinával műszaki probléma vetődik fel. Az Engie reményét fejezte ki, hogy az áramtermelés már kedden újraindulhat, az időpont azonban még változhat a technikai elemzések eredményétől függően - tették hozzá.

A belga gáz- és elektromos áramelosztó hálózatot üzemeltető Elia társaság kizárja, hogy a leállás az ellátás biztonságát veszélyeztetné.

- fogalmazott közleményében a hálózatüzemeltető. Korábbi határozatát megváltoztatva, amely szerint 2025-ig fokozatosan lekapcsolták volna az országban működő atomerőműveket, a belga kormány márciusban erőműveinek két atomreaktora, a Doel 4 és a Tihange 3 élettartamának tízéves meghosszabbításáról döntött. A 2003-ben hozott eredeti kormánydöntés értelmében 2025-ig bezárták volna az összes nukleáris reaktort az országban.

A jogszabály szerint 40 évi használat után minden reaktort végleg le kell állítani, újakat pedig tilos építeni. Belgium energiaellátásának 90 százaléka külföldről származik. Az ország korábban a felhasznált olaj 30 százalékát, az urán 25 százalékát és a földgáz legkevesebb 6 százalékát Oroszországból importálta.

A nukleáris energia Belgium energiaellátásnak mintegy 40 százalékát biztosítja.

Az ország két atomerőművében hét reaktor működik. Az Engie áramszolgáltató az ország keleti felében, Tihange mellett, valamint Észak-Belgiumban, Doel közelében üzemeltet erőműveket. Korábbi tervek szerint a doeli 3-as blokkot 2022-ben, a tihange-i 2-es blokkot 2023-ban tervezték végleg leállítani, a többi reaktort pedig 2025-ben kapcsolták volna le.