Erasmus-provokáció: itt az újabb brüsszeli kettős mérce, a Bizottság folytatja a gyáva időhúzást

VON DER LEYEN, Ursula
Brüsszel, 2020. április 2. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke sajtótájékoztatót tart a koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesés csökkentését célzó uniós intézkedésekről Brüsszelben 2020. április 2-án. MTI/EPA/REUTERS pool/Francois Lenoir
Vágólapra másolva!
Már a látszatra sem ad a soha nem látott korrupciós botrányba keveredő brüsszeli bürokratikus vezetés, mivel teljesen mondvacsinált okok miatt - úgy tűnik - fel akarják függeszteni az alapítványi tulajdonban lévő egyetemek esetében az Erasmus-programot. Az újabb támadás mögött az áll, hogy Brüsszel továbbra sem akar egyetlen eurót sem fizetni Magyarországnak, a magyarok pénzét Ukrajnának akarják adni. Ezért hibába teljesít minden pontot a megállapodásokból Magyarország, újabb és újabb kamu feltételeket találnak ki. 
Vágólapra másolva!

Újabb támadást indított Magyarország ellen a soha nem látott korrupciós botrányba keveredő brüsszeli elit. Az Európai Bizottság mindenféle valós jogalapot nélkülözve felfüggeszteni készül az Erasmus-program támogatását az alapítványi formában működő felsőoktatási intézmények esetében. A döntés hátterében elsősorban az áll, hogy Brüsszel a magyarok pénzét az ukránoknak akarja adni, emellett így is próbálják elterelni a figyelmet a súlyos korrupciós botrányról, amely a tavalyi év végén robbant ki.

Brüsszel nemrég már azt is bevallotta, amit éveken keresztül letagadott, hogy azért tartja vissza a pénzeket, mert a magyar kormány nem engedi be az óvodákba és az iskolákba az agresszív LMBTQ-propagandát. Másrészt pedig, hogy Magyarország továbbra sem bontja le a határt védő kerítést, és nem engedi be az illegális migránsok százezreit az országba.

Mondvacsinált okokból rontott megint Magyarországra Brüsszel. A legfőbb ok, hogy nem akarnak fizetni Forrás: NurPhoto via AFP/Jakub Porzycki/NurPhoto/Jakub Porzycki

Navracsics: Minden kérést teljesített a magyar kormány

Nagyon bízom benne, hogy az Európai Bizottság valójában nem a magyar diákokkal akarja megfizettetni a magyar kormánnyal esetleg fennálló vitájának a költségét – erról Navracsics Tibor uniós források felhasználásáért felelős miniszter beszélt a HírTV-nek. Az Európai Bizottság korábban két követelést fogalmazott meg a kormánnyal szemben. Az egyik az volt, hogy a közérdekű alapítványok beszerzései is tartozzanak a közbeszerzési eljárás hatálya alá - tette hozzá.

A másik követelmény arról szólt, hogy a kormány dolgozzon ki egy szigorú összeférhetetlenségi szabályrendszert. Navracsics Tibor úgy látja, a kabinet mind a kettőt teljesítette, ráadásul elmondása szerint

A TÁRGYALÁSOKON EGYSZER SEM MERÜLT FEL, HOGY AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG KIFOGÁSOLNÁ AZ AKTÍV POLITIKUSOK RÉSZVÉTELÉT A KÖZÉRDEKŰ ALAPÍTVÁNYOK KURATÓRIUMAIBAN.

Hankó Balázs, felsőoktatásért felelős államtitkár pedig arról beszélt, hogy a jelenleg futó és 2023-ban az egyetemek által pályáztatott felsőoktatási hallgatói, oktatói csereprogramokat nem érinti az Európai Bizottság tavaly év végi döntése, vagyis az Erasmus+ programok idén is megvalósulhatnak. A kormány a márciusi határidőig folyamatosan egyeztet a felsőoktatást érintő források további zavartalan biztosításáról – hangsúlyozta.

Mindent jogszabályt megsértett Brüsszel

Az újabb brüsszeli támadással kapcsolatban Fricz Tamás azt mondta, hogy azért is felháborító ez a döntés, mert az oktatás és kultúra és annak intézményi megszervezése tagállami hatáskör. Az Alapjogokért Központ elemzője szerint ez a döntés szembemegy az alapszerződésekkel, ráadásul

Fricz szerint 22 ezer fiatalt érintett ez a döntés. A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy az alapítványi koratóriumoka az uniónak semmilyen beleszólási joga nincs.

Ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég jogi szakértője szerint a bizottság kifogása a Különvélemény című filmet idézi, amikor már a gondolkodást is büntetik. A szakember arra is emlékeztetett, hogy vajon, hogyan reagálna az Európai Bizottság arra, ha a kormány egyetlen forintot sem biztosítana az ELTE jogi karának, mivel még mindig ott taníthat Fleck Zoltán, aki gyakorlatilag nyílt lázadásra biztatott. Maffiamódszernek nevezte Ifj. Lomnici Zoltán a bizottság eljárását, és feltette azt a kérdést, hogy vajon, ha baloldali politikusok ülnének az érintett kuratóriumokban, akkor is felfüggesztenék az Erasmus-programot?

Korrupciógyanús ügyek von der Leyen körül is

A bizottság mostani döntése abból a szempontból is nevetséges, hogy máig nem tisztázta a bizottság elnöke a koronavírus-elleni vakcinák beszerzésének a körülményeit. Ursula von der Leyen még 2021 márciusában folytatott előzetes tárgyalásokat a Pfizer főnökével, Albert Bourlával. Kiderült az is, hogy gyakran SMS-ben folytattak megbeszéléseket a vakcinabeszerzésekről. Ezek az SMS-ek viszont rejtélyes módon "eltűntek" az Európai Bizottság elnökének telefonjából - legalábbis nem hajlandó kiadni őket.

Von der Leyen telefonos egyeztetéseit követően a Bizottság meg is állapodott a BioNTech/Pfizer által gyártott koronavírus elleni vakcina 1,8 milliárd adagjának szállításáról.

Az EB elnöke tehát egy 35 milliárd eurós ügyletet kötött meg úgy, hogy erről a közvélemény gyakorlatilag semmit sem tud, az egyeztetések pedig telefonon küldött üzenetekben, vagy éppen négyszemközt történtek.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke továbbra sem adott magyarázatot a körülötte kirobbant korrupciógyanús ügyekre Forrás: MTI/EPA/REUTERS pool/Francois Lenoir

További aggályokat jelent az is, hogy Ursula von der Leyen férje, Heiko von der Leyen 2020 decembere óta a sejt- és génterápiákra szakosodott Orgenesis amerikai biofarmakon cég orvosi igazgatója, amely szoros kapcsolatban áll a Pfizer/Biontech vállalatokkal, többek között együtt végzik a hírvivő RNS-en alapuló genetikai terápiák fejlesztését.

Az is gyanús, hogy az Orgenesis nevű vállalat bevételei akkor kezdtek el megugrani, amikor Heiko von der Leyen 2020 decemberben váratlanul orvos-igazgató lett. Ezt követően nem csak a megrendelések száma kezdett növekedni, hanem bőséges érkeztek uniós, illetve uniós tagállami források.

A fentebb bemutatott brüsszeli korrupciógyanús machinációk is azt mutatják, hogy egyszerűbb egy Magyarországot támadó lépéssel elterelni a figyelmet, mint valós magyarázatot adni a gyanús brüsszeli ügyletekre az érintettek részéről.

Az Erasmus-program kapcsán kibontakozó helyzet világosan mutatja, hogy a korrupcióban fuldokló brüsszeli elit minden elkövet Magyarország megbüntetésére, és saját felelősségének az elkendőzésére.