Tovább emelkedett a családtámogatások összege

Vágólapra másolva!
Tovább emelkedett a családtámogatások összege - írta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára, Hornung Ágnes hivatalos Facebook-oldalán szombaton.
Vágólapra másolva!

A kormány a szankciós válság ellenére is megvédi a családtámogatásokat, sőt ezek összege idén tovább nő.

A gyermekgondozási díj (GYED) maximális összege 2010 óta a háromszorosára, a gyermekek otthongondozási díja (GYOD) pedig négy év alatt több mint a duplájára nőtt.

A minimálbér-emeléssel az úgynevezett diplomás GYED-ben részesülők is magasabb összegre számíthatnak.

A januári ellátásokat így már emelt összegben kapják kézhez az érintettek a februári kifizetésekkor.

A kormány számára 2010 óta kiemelt jelentőségű a gyermeket nevelő családok támogatása. Ennek részét képezi, hogy 2010-hez képest a GYED havonta folyósítható maximális összege 2023-ra több mint háromszorosára nőtt. A minimálbér 2023. január 1-jei növekedésével

a GYED maximális összege elérte a bruttó 324 800 forintot,

míg a diplomás GYED az alapképzésben résztvevő hallgatóknál 162 400 forintra, a mesterképzésben résztvevők esetében 207 480 forintra emelkedett.

A 2023. január 1-jétől érvényes 30 év alatti anyák személyijövedelemadó-mentessége a GYED és a diplomás GYED összegére is vonatkozik,

így ezeket az ellátásokat magasabb nettó összegben kaphatják kézhez az érintettek, hiszen az ellátások összegét kizárólag 10%-os nyugdíjjárulék-levonás terheli, a 15%-os személyijövedelemadó-előleget nem kell belőle levonni - számolt be róla Magyarország Kormánya.

Az adómentesség természetesen a csecsemőgondozási díj (CSED) összegéből is érvényesíthető. Mivel

2021. július 1-jétől a CSED mértéke a korábbi 70 százalékról 100 százalékra emelkedett,

a 30 év alatti gyermeket vállaló nők esetében a személyijövedelemadó-mentességnek köszönhetően az ellátás összege a korábbi bruttó fizetésükkel megegyező lehet.

A minimálbér emelkedésének hatására 2023. január 1-jétől nőtt az önellátásra képtelen gyermeket gondozó szülők számára járó gyermekek otthongondozási díjának (GYOD) összege is. A GYOD összege a bevezetéskor, 2019-ben bruttó 100 ezer forint volt havonta. A kormány vállalta, hogy az ellátás összege évről évre növekedve 2022-re eléri a minimálbér szintjét, vagyis

2023-ban a minimálbér emelkedésével a GYOD összege is 232 ezer forintra nőtt.