Karácsony Gergelytől Horváth Csabáig: így tüntetett el a dollárbaloldal több mint kétmilliárd forintot Zuglóban

Vágólapra másolva!
Mintaprojektként hirdette az akkor már zuglói Karácsony Gergely azt a lakásépítést, amiből semmi nem valósult meg, viszont eltűnt több mint kétmilliárd forint. Nem történik más, mint ami Karácsony vezetése alatt történni szokott: nem ott valósul meg a beruházás, ahol tervezték, nem annyiból, hanem sokkal drágábban, és nem az, amit terveztek, hanem sokkal kevesebb. A dollárbaloldal nem fogja bevallani, hogy eltapsolták azt a támogatást, amit közvetlenül Brüsszeltől kaptak – mondta el a Metropolnak a zuglói Fidesz elnöke a Karácsony Gergely-féle „Mintaház" projektről.
Vágólapra másolva!

2019-ben Gyurcsányné és Karácsony Gergely egy Gizella úti telken jelentette be, hogy bérház épül az Európai Bizottság közvetlen támogatásából. Azóta az érintett telken még semmi nem történt, és a projektet átvezették egy Mexikói úti bérház felújítására, amelyben végül a 14 új lakás helyett csupán 5 készül el.

Nem akkorra és nem is ott, nem építés, hanem csak felújítás, több száz millióval többől.

– mondta Borbély Ádám.

Az egész baloldal azért kampányolt Brüsszelben, hogy a magyar kormányt kihagyva, az önkormányzatok közvetlen forrást kapjanak az Európai Uniótól.

A mintaház projekt is jól mutatja, hogy nem állja meg a helyét az ellenzéki megközelítés, és az érkező források legjobb helye az állami, kormányzati szinteken van, ott ugyanis adottak az átlátható működési feltételek, az önkormányzatok esetében viszont sokkal kevésbé

– mutatott rá a fideszes zuglói képviselő.

Karácsony Gergely zuglói mintaházára a 14. kerületi önkormányzat és konzorciumi partnerei 2018-ban nyertek el az Európai Bizottság Urban Innovative Actions (UIA) programjától 1,5 milliárd forintot.

Az E-Co Housing elnevezésű beruházás több mint 4,5 millió eurós, közel 1,5 milliárd forintos támogatásából egy 25-30 lakásból álló, szinte nulla energiafelhasználású társasházról és a majdan beköltözők lakóközösséggé kovácsolásáról szólt.

A beruházás záró határideje 2022. október 31-e volt, de a ház nincs kész és a lakók beköltözésének időpontja is távoli.

Ráadásul időközben a határidő mellett a helyszín is módosult.

A Gizella úton tervezett 25-30 bérlakás helyett a Mexikói úton újíttatnak fel egy bérházat, ahol viszont kilenc bérlő már él, így végül a 25-30 lakás helyett csak 5 épül újonnan.

Tavaly tavasszal csaknem 160 millió forintot, év végén pedig 360 millió forintot szavazott meg a baloldali többségű testület önrészként azért, hogy be tudja fejezni a határidő-módosításokon és területváltáson átesett projektet.

Borbély úgy véli, a zuglóiak évekig nyögik majd az elbukott projekt terhét, amely összesen 690 millió forintba került eddig a kerületnek, és amelyért cserébe szerény öt darab lakást kapnak.

Lesz-e valaha felelős?

Horváth Csaba javaslatára felállítanak majd ugyan Zuglóban egy ideiglenes, 5 fős értékelő bizottságot, de a projekt valódi felelősei, Karácsony Gergely, az akkori zuglói polgármester és Szabó Rebeka egykori alpolgármester, a projekt eredeti felelőse, már nincsenek Zuglóban, nem lesznek számonkérhetők.