Újbudai rendőrgyilkosság: nem hibáztak a rendőrök

SZ. Szilárd, SZ.Szilárd, rendőrgyilkos
Vágólapra másolva!
Az újbudai rendőri intézkedés parancsnoki kivizsgálásának eredményét ismertették a rendőrök a Teve utcai rendőrpalotában. A vizsgálat eredménye szerint nem hibáztak a rendőrök. Megállapították, hogy szakmailag képzett járőrök érkeztek a helyszínre és annyian, amennyi rendőr a bejelentés alapján indokolt volt.
Vágólapra másolva!

Ma 12 órára hívták össze az újságírókat a rendőrök, hogy az újbudai rendőrgyilkossággal kapcsolatos parancsnoki kivizsgálás eredményét ismertessék.

Csütörtökön, január 12-én éjszaka riadóztatták a rendőröket egy 11. kerületi, Lecke utcai bérházhoz. A lakótársuktól rettegő bejelentők azt mondták, a földszinten lakó Sz. Szilárd valóságos ámokfutást rendezett.

Előbb mind a négy emeleten verte a szomszédok ajtaját, majd betört a fölötte lakó, 80 év körüli, amputált lábú asszonyhoz.

A mindenütt "démonokat látó" férfit végül több járőr próbálta kordában tartani.

Sz. Szilárd, a rendőrgyilkos Forrás: Origo

Öt rendőr érkezett a házhoz, ebből három próbálta igazoltatni a magából teljesen kikelt Sz. Szilárdot. A rutinművelet során egy kést találtak nála, amely egy tokban volt. A fegyvert az egyik rendőr, Baumann Péter zsebre tette. Pár pillanattal később viszont olyasmi történt, amire senki nem számított. A lépcsőház világítása váratlanul lekapcsolódott, Sz. Szilárd pedig megtámadta a fiatal rendőrt.

Megszerezte a kést, és habozás nélkül, kétszer egymás után szíven szúrta a rendőrt, majd a koromsötétben hadonászva a többieket is megvágta.

Az áldozatra emlékeztek Fotó: Csudai Sándor - Origo

A sérült rendőrök üldözőbe vették az utcára kirohanó férfit. Többszöri figyelmeztetés után lábon lőtték, majd elfogták. A 29 éves Baumann Péter nem élte túl a támadást, a helyszínen meghalt. A rendőrgyilkos kórházba került, a rendőrségen pedig vizsgálat indult.

Nem hibázott a rendőrség

A sajtótájékoztatót az ORFK szóvivője tartotta. Gál Kristóf rendőr alezredes szerint a vizsgálat megállapította, hogy

az újbudai rendőrgyilkossal szemben intézkedő járőrök szakmailag képzettek és "valamennyi kényszerítőeszközzel" rendelkeztek, amelyek használata jogszerű és arányos volt.

Azt is mondta, hogy annyi rendőrt küldtek a helyszínre, amennyi a bejelentés alapján indokoltnak látszott.

Hangsúlyozta, hogy a parancsnoki kivizsgálásokat szakemberek végezték, akik nem csak erkölcsi döntést hoztak. Ezek szerint tehát

nem hibázott a rendőrség az újbudai rendőrgyilkossággal kapcsolatos intézkedés során.

Gál Kristóf, az ORFK szóvivője sajtótájékoztatót tart a Teve utcai Rendőrpalotában 2023. január 17-én Fotó: Csudai Sándor - Origo

Emellett bizonyos posztokra, cikkekre is utalt, amelyeket dilettánsnak nevezett. "Lesújtó azokat olvasni, amelyek mindenféle légből kapott információkra adnak szakmaiság látszatát pótolva vélelmeket" - tette hozzá Gál Kristóf, az ORFK szóvidője. Az emberektől azt kérte, hogy értékeljék a rendőrök áldozatos munkáját. Végül arról beszélt, továbbra is mélyen gyászolják Baumann Pétert és köszönik a társszervek részvétnyilvánítását.