Vágólapra másolva!
A magyar népesség több mint fele túlsúllyal vagy elhízással küzd, ez egyre nagyobb a probléma a gyermekek körében is – nyilatkozta dr. Bedros J. Róbert obezitológiai tanszékvezető.
Vágólapra másolva!

A 6-8 éves gyermekek több mint 20 százaléka túlsúlyos vagy elhízott – közölte a címzetes egyetemi tanár az OGYÉI adatai alapján. Az egy.hu portálnak nyilatkozó szakértő hangsúlyozta: ez nyilvánvalóan összefügg azzal, hogy az elhízást a környezeti tényezők alapvetően befolyásolják – ezért

jellemző, hogy elhízott szülőknek elhízott gyermekei lesznek.

Jelentős különbségek mutatkoznak, ha az egyes régiókat vizsgálják: a két véglet a Dél-Dunántúl (27 százalék), illetve Közép-Magyarország (18 százalék). Bedros J. Róbert hangsúlyozta: a gyermekkori elhízás megelőzését már a terhesség előtt meg kell kezdeni. Fontos, hogy az anya ne legyen túlsúlyos vagy elhízott, illetve az anyatejes táplálás is lényeges – fűzte hozzá.

Bedros J. Róbert Forrás: Figyelő

A magyarok az elhízást gyakran még mindig esztétikai problémaként kezelik, nem pedig krónikus betegségként, így betegségtudat sem kapcsolódik hozzá; aki obezitológus szakorvos segítsége nélkül próbálkozik valamilyen „csodamódszerrel", az bizonyítottan több kilót szed fel a későbbiekben, mint amennyit leadott, ráadásul

komoly egészségkárosodáshoz is vezethetnek a „villámfogyókúrák"

– figyelmeztetett.

Felnőttek esetében az idős korosztály, illetve általában a férfiak jobban érintettek, de különbség figyelhető meg az elhízás és a túlsúly vonatkozásában az iskolázottság szerint is: a kevésbé iskolázottak körében magasabb az arányuk – mondta dr. Bedros J. Róbert obezitológiai tanszékvezető.