Megrázta a magyar közvéleményt a brutális rendőrgyilkosság

Rendőrgyilkosság Újbudán, újbuda, XI.kerület, három rendőrt megkéseltek, rendőr, késelés, lövés, támadás, rendőr, gyilkosság, 2023.01.13.
Vágólapra másolva!
Az elmúlt napokban jelentős vihart kavart a hazai közbeszédben, hogy Budapesten egy fiatal rendőrtiszt szolgálatteljesítés közben életét vesztette, a korábban erőszakos bűncselekmények elkövetése miatt elítélt támadója késszúrásokkal végzett vele. A rendőrgyilkosság gyanúsítottjának szervezetében a drogteszt kábítószer jelenlétét mutatta ki. A Századvég a tragikus esettel összefüggésben megvizsgálta, hogy a felnőtt magyar lakosság hogyan vélekedik az erőszakos bűncselekmények elkövetőinek felelősségre vonásáról.
Vágólapra másolva!

Megrázta a közvéleményt a rendőrgyilkosság

Az incidens közéleti jelentőségét mutatja, hogy a megkérdezettek 97 százaléka hallott arról, hogy január 12-én este, szolgálatteljesítés közben, késelés áldozata lett egy rendőrtiszt a fővárosban.

Forrás: Századvég

A magyar jogrendszer a hivatalos személyeket – így a rendőröket is – fokozott büntetőjogi védelemben részesíti az állam zavartalan működésének biztosítása érdekében, azonban a kutatási adatok tanúsága szerint

a döntő többség a jelenleginél határozottabb fellépést vár a jogalkotótól ezen a területen.

Forrás: Századvég

A magyarok 93 százaléka egyetértett azzal az állítással, hogy szigorúbban kellene fellépni azokkal szemben, akik erőszakos bűncselekményt követnek el hivatalos személy sérelmére.

Pintér Sándor belügyminiszter a gyilkosság helyszínén Fotó: Polyák Attila - Origo

A lakosság szigorúbban büntetné a kábítószeres befolyásoltságra hivatkozó elkövetőket

A felmérés rávilágít továbbá arra, hogy a magyarok szerint a kábítószeres befolyásoltság nem lehet mentség erőszakos cselekmények elkövetésére. A válaszadók több mint négyötöde (81 százaléka) nyilatkozott úgy, hogy

súlyosabb büntetéssel kellene sújtani azokat, akik erőszakos bűncselekmények, gyilkosságok esetén kábítószeres befolyásoltságra hivatkoznak.

Forrás: Századvég

Ezen felül a magyarok több mint kétharmada (68 százaléka) megszüntetné azt a lehetőséget, hogy gyilkosságok elkövetői az elmeállapotukra hivatkozva enyhébb büntetésért folyamodhassanak.

Forrás: Századvég