Védett ragadozó madarakat kínoztak egy szabolcsi gazdaságban

barátkeselyű
A három métert is elérheti a szárnyfesztávolságuk
Vágólapra másolva!
Egy szabolcsi gazdaságban előbb a fővadász utasítására négy védett ragadozó madarat befogtak és  elégették őket. Aztán egy vendégvadász kilőtt egy jeladóval ellátott barátkeselyűt, ami Bulgáriából repült ide.
Vágólapra másolva!

A gazdaság területén a fővadász utasítására két beosztottja 2021 nyarán csapdákat tett ki azért, hogy védett ragadozó madarakat fogjanak be. Az egyik beosztott 3, a másik 1 madarat fogott be.

Az állatokat elégették egy kazánban, vagy az út mellé tették úgy, mintha azokat elütötték volna.

A fővadász és az egyik beosztottja beismerő vallomást tett és segítette a hatóságok munkáját, ezért az ellenük állatkínzás miatt indult eljárást 1 évre felfüggesztette a bíróság, és pártfogó fog felügyelni rájuk.

Ezen felül a fővadásznak 2 millió, a beosztottjának pedig 500 ezer forintot kell befizetnie egy alapítványnak, ami madárkórházat üzemeltet.

Forrás: Ügyészség.hu

A gazdaság másik vadásza egy vendégvadásszal volt kint a település határában 2021 áprilisában, amikor észrevettek egy fokozottan védett barátkeselyűt. A madár Bulgáriából repült ide, jeladót szereltek a testére, így követték az útját.

A vadász engedélyével a vendégvadász kilőtte egy golyóspuskával. Az állat megsérült, majd nem sokkal később pedig elpusztult.

Ekkor vették észre rajta jeladót, ezért a tetemet megsemmisítették, a jeladót pedig a Tisza partján egy bokorba dobták. Az ügyészek a két férfi ellen természetkárosítás és állatkínzás miatt emeltek vádat. Azt javasolják, hogy ha beismerő vallomást tesznek és lemondanak a tárgyaláshoz való jogukról, a bíróság ítélje őket felfüggesztett börtönbüntetésre, a vendégvadászt pedig 5 évre, míg a hivatalos vadászt végleg tiltsa el a vadászattól.