Orbán Viktor a Magyar Kultúra Napján: Magyarország, ahogy a Himnusz születésének a napján is, most is magyar - videó

ORBÁN Viktor
Szatmárcseke, 2023. január 22. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a magyar kultúra napján, a Himnusz elkészültének kétszázadik évfordulóján tartott ökumenikus istentiszteleten a szatmárcsekei református templomban 2023. január 22-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vágólapra másolva!
Magyarország, ahogy a Himnusz születésének a napján is, most is magyar - jelentette ki Orbán Viktor Szatmárcsekén, a magyar kultúra napja alkalmából elmondott beszédében. A miniszterelnök szerint a brüsszeli bürokraták liberális világpolgárrá akarnak nevelni minket, de eddig sikertelenül próbálkoztak. 
Vágólapra másolva!

A Himnuszt legutóbb öt nappal ezelőtt énekeltem. Álltunk Losoncon, Duray Miklós halhatatlan barátunk ravatalánál, magyarok, szerte a Kárpát medencéből. Nem búcsú gyanánt – fogalmazott a miniszterelnök, hozzátéve, azért énekelték, hogy felemeljék Duray Miklóst a magyarok pantheonjába.

"Ezeréves történelmi távlatban sincs másik darabja a magyar kultúrának, ami képes lenne úgy felemelni a szívünket, mint a Himnuszunk" – húzta alá a kormányfő, aki szerint

Majd kiemelte, méltó és igazságos, hogy a magyar kultúra napja a Himnusz megszületésének napja legyen. Továbbá jelezte, hogy műfaját tekintve a Himnusz imádság, mégsem térdepelve és végképp nem leszegett fejjel énekeljük, hanem éppen ellenkezőleg, egyenesen, és felemelt fejjel.

Orbán Viktor miniszterelnök a magyar kultúra napján, a Himnusz elkészültének kétszázadik évfordulóján tartott ökumenikus istentiszteletre érkezik a szatmárcsekei református templomba 2023. január 22-én Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

– fogalmazott a kormányfő. "A Himnusz arra emlékeztet minket, hogy jó okunk van a bűnbánatra" – tette hozzá. Szerinte a kérdés csak az, hogy mit kezdjünk ezzel a felismeréssel. Mint mondta, erre nem megoldás, hogy eltöröljük a történelmünket.

– szögezte le Orbán Viktor. Hangsúlyozta, a brüsszeli bürokraták liberális világpolgárrá akarnak nevelni minket. "Mindig kijátszottuk őket" – hívta fel a figyelmet.

A miniszterelnök elmondta, hogy nem tudnak csapdába csalni minket azok a szirénhangok, hogy álljunk a történelem jó oldalára. "A magyarok megtanulták, hogy a történelem jó oldalát azok a nagyhatalmak határozzák meg, akik felülkerekednek, őket pedig nem érdekli, hogy mi a történelem jó oldala a magyaroknak" – tette hozzá.

"Mi különleges nép vagyunk. Ezeregyszáz éve kijelöltük a szálláshelyünket, idegenek szorításában, és kialakítottuk az élet magyar rendjét" – emlékeztetett a kormányfő.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a magyar kultúra napján, a Himnusz elkészültének kétszázadik évfordulóján tartott ökumenikus istentiszteleten a szatmárcsekei református templomban 2023. január 22-én Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

– részletezte.

- összegzett a kormányfő, kiemelve, hogy mától Veszprém Európa kulturális fővárosa, bizonyítván Antall József régi tételét, miszerint magyarok vagyunk, tehát európaiak.

"Mi vagyunk a magyarok, akik most sem, és máskor sem lesznek alávalóbbak más népeknél, és a magunk különleges mivoltában is vagyunk, legalább olyan jó, derék és tiszteletre méltó nép, mint bármely másik. A többi minden más a Jóistenre tartozik. Majd meglátjuk, hogy újabb 200 év múlva ki marad állva, és mely népeket rostál ki a történelem ura" – fogalmazott a miniszterelnök.

- zárta beszédét Orbán Viktor.