Ezért fontos az Európa Kulturális Fővárosa programév

Európa Kulturális Fővárosa programév
Európa Kulturális Fővárosa programév
Vágólapra másolva!
Az Európa Kulturális Fővárosa címet több mint 30 éve hozták létre Melina Mercouri görög színésznő és akkori kulturális miniszter javaslatára, és azóta is az EU kultúrpolitikájának egyik legjelentősebb eseménysorozata.
Vágólapra másolva!
Európa Kulturális Fővárosa programév Forrás: Origo

A címet az EU Oktatásügyi, Ifjúságpolitikai, Sportügyi és Kulturális Főigazgatósága ítéli oda annak érdekében, hogy rávilágítson tagállamainak kulturális gazdagságára, növelve az európai polgárok közös kulturális térségéhez való tartozásának érzetét és ezáltal egymás jobb megértését.

Az Európa Kulturális Fővárosa cím annak tudatosítása, hogy az európai kultúra közös tere a különböző országok és városok együttes hozzájárulásából jön létre. A művészetek nyelvén közvetíti, hogy az európai kultúra közös, és mindig az adott régió kulturális aktivitásának az eredménye.

Az EKF kezdeményezés tehát az Európai Unió kultúrpolitikájának legfontosabb programja, amelynek célja, hogy az európai népek a kultúrán keresztül jobban megismerjék egymást és közelebb kerüljenek egymáshoz. Magyarországon Pécs után most Veszprém és a Bakony-Balaton régió nyerte el a címet, amelyet a Covid miatt 2021-ről átütemezett erdélyi Temesvárral és a görögországi Elefszínával együtt visel majd 2023-ban. Ezzel az egyedülálló lehetőséggel szeretnénk európai láthatóságú, kulturális-kreatív régióként pozícionálni a térséget Veszprém erőközponttal.

Fontos hangsúlyozni, hogy az EKF cím viselése nem csupán az év során megrendezett programok sokaságáról szól, sokkal inkább olyan hosszú távon fenntartható folyamatok elindításáról és megerősítéséről, amelyek a 2023-as éven túlmutatnak.

Európa Kulturális Fővárosa programév Forrás: Toroczkai Csaba/Toroczkai Csaba