Ki irányítja Európát: a totalitárius brüsszeliták vagy az európai polgárok?

Alapjogokért Központ
Vágólapra másolva!
Az Alapjogokért Központ konferenciát szervezett, melynek címe: Ki dönt Európa jövőjéről – a kenőpénz hatalma és a Big Tech cenzorai vagy az európaiak?  Patricia Chagnon, a francia  Nemzeti Tömörülés (RN) EP-képviselője,  Hermann Tertsch, a  spanyol VOX EP-képviselője és Schaller-Baross Ernő, a Fidesz EP-képviselője különböző nézőpontok szerint elemezték az Európai Unió jelenlegi helyzetét. A konzervatív, szuverenista politikusok a sorozatos válságokkal terhelt európai intéményrendszerről tartottak előadást. Fontos a számvetés: 2024-ben Európai Parlamenti választásokat tartanak.
Vágólapra másolva!

Megközelítőleg másfél év van a következő EP választásig. Ehhez szükséges tudni, hogy az Európai Parlament és az uniós intzéményrendszer milyen állapotban van és mi is történt megalapítása óta. Erre a számvetésre szolgált az Alapjogokért Központ kerekasztal-beszélgetése.

Kovács Attila, az Alapjogokért Központ Európai Uniós kutatási igazgatója köszönti a vendégeket Forrás: Alapjogokért Központ

Patricia Chagnon, a francia Nemzeti Tömörülés politikusa szerint igazán érdekes reflektálni arra, hogy mi is történt az elmúlt hetven év alatt. Az Európai Unió kezdetben államok szövetségeként jött létre. Ezek az államok a békéért és a jólétért jöttek létre - tette hozzá a Nemzeti Tömörülés politikusa. Ez volt ennek a projektnek a kezdeti célja.

Kiemelte, hogy napjainkban az láthatjuk, hogy a kezdeti együttműködésen alapuló szövetség egyre inkább imperialista entitássá alakul.

Hogy tisztázza az imperializmus fogalmát, a politikus pontosította ennek jellemzőit. Egy ilyen ország rendelkezik egy központosított kormánnyal - még nincs egy európai elnökünk, de van egy hatalmas erővel rendelkező Európai Bizottságunk, amely kénye-kedve szerint azt csinál amit akar.

Már van himnuszunk - az Örömóda -, létezik egy EU-s zászló, mindezek pedig egy ország attribútumai. Ide tartozik még az EU-s útlevél, a közös deviza, az euró.

A képviselő szerint az láthatjuk, hogy a baloldaliak valami újat akarnak teremteni. El akarják hitetni azt, hogy a régi korok és dolgok elavultak és, hogy új, modern korszak van kialakulóban, egy teljesen új társadalmat kell létrehozniuk a meggyőződésük szerint. Az ideológiájuk azt tükrözi, hogy meghaladtuk az eddig dolgokat, ők az új jövő.

Az ideológiájuk sarokköve abban rejlik, hogy azt hiszik, hogy bármit véghezvihetnek, amit csak akarnak bárkivel.

Patricia Chagnon, EP-képviselő Nemzeti Tömörülés (RN), Hermann Tertsch, EP -képviselő (VOX), Schaller-Baross Ernő, EP-képviselő (Fidesz) Forrás: Alapjogokért Központ

A képviselő hangsúlyozta beszédében, hogy a múltbeli imperialista birodalmak hadsereggel érvényesítették az akaratukat, azonban az EU nem rendelkezik ilyennel, így a céljait pénzügyi szankciókkal és nyomásgyakorlással éri el.

Itt kiemelte az EU zsarolását Magyarországgal és Lengyelországgal szemben. Ezekkel az eszközökkel szeretnék elérni, hogy ezek az országok csatlakozzanak az EU fősodorjához.

-szögezte le a francia politikus.

Hermann Tertsch, a VOX EP-képviselője azt mondta, hogy jelenleg a jogállamiság állapota Spanyolországban aggasztó. Mint megjegyezte erről a helyzetről senki sem beszél. Hozzátette, hogy ha egy csak egy kis része történne Magyarországon annak, ami Spanyolországban történik akkor Brüsszelben "nyilvánosan felkoncolnák" az országot.

Elképesztő a fokozatos gyengülés, leépülés amit a kommunista és szocialista kormányok miatt tapasztalnak az ibériai országban

A spanyol politikus említést tett a PODEMOS pártról és egyéb pártokról is amelyek - mint mondta - kapcsolatban vannak narkoterroista országokkal (Venezuelát, Kolumbiát, Ecuadort sorolta többek között ide.

Ezek a kartellek sokszor finanszíroznak baloldali pártokat az érdekeik érvényesítése érdekében.

A jogállamiságra visszatérve a spnyol politikus beszámolt arról, hogy Sanchez spanyol miniszterelnök állandó jelleggel törvényeket változtat azért, hogy csökkentsék a szövetségeseinek büntetési tételeit. Mint gúnyosan megjegyezte:

Forrás: Alapjogokért Központ

Schaller-Baross Ernő, a Fidesz EP-képviselője az EU és Magyarország helyzetével kapcsolatosan kérdésre válaszolva elmondta, hogy a vasfüggőny miatt 50 évet vesztettünk. Ezzel a Nyugaton nem igazán törődtek. Mindig úgy tekintettünk az EU-ra, ami azért van, hogy közel kerüljünk a nyugathoz, hogy dolgozzunk, hogy kereskedjünk és tanuljunk - tette hozzá Schaller-Baross Ernő.

- hangsúlyozta

A politikus kiemelte, hogy az Európai Parlament és az Európai Bizottság ezeket a szabályokat nem betartva fokozatosan hatáskörelvonással próbálja megszerezni a hatalmat, hogy létrehozzanak egy föderalista szuperállamot.

Hermann Tertsch, EP-képviselő (VOX, ECR), Schaller-Baross Ernő, EP-képviselő (Fidesz) Forrás: Alapjogokért Központ

Patricia Chagnon szerint ha úgy nézel az EU-ra mint egy imperialista közösség, akkor látod, hogy miért is nem működik. Ez így nem egy föderáció - szögezte le a politikus. Példaként említette az Egyesült Államokat ahol a nagyfokú szubszidiaritás és a tagállamok függetlensége révén tiszteletben tartják a különböző tagállami érdekeket és hatásköröket.

Az EU-ban egy senki által meg nem szavazott testület próbálja gyakran az olyan törvényeket is a tagállamokra kényszeríteni amelyek akár ellentmondanak a nemzeti alkotmányaiknak.

Mint a Nemzeti Tömörülés politikusa leszögezte, ez nem az EU, ugyanis az Európai Unió mi vagyunk, az emberek közössége.

Hermann Tertsch spanyol képviselő szerint a a brüsszeliták olyan lépéseket akarnak véghezvinni amelyek visszafordíthatatlanok, hogy azokat már ne lehessen kijavítani abban az esetben, hogy ha változnak a dolgok. A politikus úgy véli, hogy a baloldaliak érzik azt hogy változik az emberek hangulata. Erre példaként felhozta Giorgia Meloni mindent elsöprő győzelmét az olasz választásokon. Szerinte az emberek keveset beszélnek Svédországról, pedig mint ahogy mondja ott is hatalmas változásokra lehet számítani. Forradalmi a jelenlegi svéd kormányprogram - tette hozzá a politikus.

- emelte ki.

Az Európai Parlament szocialista tagjai egy nagy hazugságban élnek.A család, az identitások védelme, az együttműködés, a vallás, a határok védelme lassan tér vissza és ezt ők érzik a bőrükön.

-jegyzi meg a politikus-

- jegyezte meg Schaller-Baross Ernő, a Fidesz EP-képviselője.

Mivel az Európai Bizottság tagjait nem közvetlenül a választók szavazzák meg, ezért nem lehet semminek a kormányának nevezni - szögezte le a magyar képviselő. A politikus hozzáfűzte abbéli meggyőződését, miszerint az Európai Tanács volt úgy tervezve, hogy az Európai Unió legerősebb szerve legyen, továbbá az állam- és kormányfőket a választópolgárok szavazzák meg. Csak a szabadon választott vezetők dönthetnek - szögezte le.

A politikus úgy vélte, hogy a balos koalíció túlkapásai és tevékenysége miatt szükség van egy Európai Uniós intézményekkel szembeni jog mechanizmusra.


Szó került arra is , hogy a Twitter és Facebook, továbbá más számos közösségi oldal elnémítja és letekeri a konzervatív hangokat és politikusokat. Kérdéses, hogy mit tehet ezzel szemben az EU.

Patricia Chagnon szerint EU teljesen elvesztette a digitális átalakulást. Most pedig az amerikai cégek tárolják az adatainkat. Az amerikai vállalatok uralják az adatközpontokat. Az amerikaiak birtokába jutottak rengeteg európai polgár bizalmas orvosi adatai - emelte ki a képviselő. Közben pedig betörőben vannak a kínai cégek is. Mint hangsúlyozta

A fő cél a szuverenitásunk visszanyerése kell legyen - vélekedett.

Szólásszabadságra kitérve a politikus elmondta, hogy sok múlik az oktatáson, a gyerekeket jobban kell nevelni és minden otthon kezdődik, a kritikus gondolkodás megtanításával.

Hermann Tertsch meglátása szerint a konzervatívok vesszőfutása legalább 70 éve tart, miközben a baloldal átvette az irányítást az oktatásban, az információ áramlásában, kultúrában, az egyetemeken és a filmgyártásban is.

A konzervatív, szuverenista politikusok számvetése Forrás: Alapjogokért Központ

Minden biztosított volt, az emberek elkényelmesedtek és emiatt a baloldal fokozatosan átvette a hatalmat a fent említett dolgokban. 80 évvel a frankfurti iskola után a baloldali hatalomátvétel miatt az elit nagy része marxista oktatásban részesült - hangsúlyozta a probléma egyik fő okát a szuverenista politikus.

Megállapította, hogy harcolnunk kell ez ellen, spanyol szóval - a történelmi hagyományokra utalva - reconquistát kell hirdetnünk a baloldali elnyomás ellen.

A soron következő spanyol választásokkal kapcsolatban a politikus elmondta, hogy soha nem látott méretű küzdelem lesz a lokális és a regionális parlamenti választásokon. Megjegyezte, hogy a spanyol kormány tele van árulóval, akik aláaknázzák az államot és fel akarják osztani kisebb szocialista államokra, mert egy egységes országot nem tudnak teljesen kommunistává tenni.

Schaller-Baross Ernő a fenti gondolatot folytatva hozzáfűzte, hogy nem jó az, hogyha egy meg nem választott woke testület mondja meg, hogy mit írhatsz, mint mondhatsz és mire gondolhatsz. A képviselő megjegyezte, hogy Európa és Magyarország demokráci, ezért mindenki azt mondhat amit akar és nem egy tech cégre van bízva annak eldöntése, hogy mi számít politikailag korrektnek. Bár erős a mainstream baloldal, mégis küzdenünk kell ezzel szemben - emelte ki a képviselő.

- mondta

Patricia Chagnon hozzáfűzte, hogy a kezdeti békével és jóléttel kapcsolatos elvárások nem teljesültek az EU-ban. Emiatt most az európai emberek szenvednek az infláció, a magas energiaárak, a migrációs és biztonsági politika, a közbiztonság, egészségügy miatt. Ezek miatt lassan az emberek megértették, hogy az EU jelenlegi formájában nem működik. Minden egyes nappal az emberek élete egyre rosszabbá válik a politikus szerint.

A képviselő szerint nem a közelmúlt válságai vezettek ide, hanem 70 év káros politikája miatt ilyen a helyzet.

Ez politika a nagy cégeket és magánérdekeket szolgált nem az európai polgárt.

A francia jobboldali politikus abbéli meggyőződésének adott hangot, hogy a remény a változásra az, hogy ha a konzervatívok egy új tervvel jönnek elő annak érdekében, hogy az emberek visszanyerjék a lelkességüket és, hogy egy új utat mutassanak, arra vonatkozóan, hogy egy más jövő is lehetséges.

Schaller-Baross Ernő arról is szólt, hogy az európai nagypolitikában kettős mérce uralkodik, példaként hozta fel a nemrég lebukott Eva Kaili ügyét.

- véli a politikus. Ez annak is köszönhető, hogy a korrupciós botrány főszereplője egy szocialista. Mint említette a soron következő EP választásoknak egyik kulcskérdése lesz a szocialista korrupciós botrány.

- mondta

Az intézményes korrupcióról szólva Patricia Chagnon elmondta, hogy az Európai Parlament tele van fizetett lobbistával. A korrupciós botrány fényében fel kell tegyük a kérdést a politikus szerint, hogy mennyiben befolyásolta az eddig létrejött döntéseket a külföldi beavatkozás. Úgy vélte, hogy ez lehet a magyarázat az utóbbi időben megjelent toleranciára a radikális iszlámmal szemben. Feltette azt a súlyos kérdést, hogy a korrupciós botránynak lehetett-e köze az EU liberális migrációs politikájához és annak a különböző mértékű alakításához.