Megkezdődött az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét

Dr.Life, A méhnyakrák megelőzhető, de ezért tenned is kell
Vágólapra másolva!
Magyarországon is elkezdődött a Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét. Magyarországon minden évben mintegy ezer méhnyakrák diagnózist regisztrálnak, több száz nő veszti életét egy olyan daganatos betegség miatt, amelyet egy vírus, a humán papillomavírus (HPV) okoz. Novák Katalin köztársasági elnök most közösségi oldalán hívta fel a figyelmet a betegség súlyos szövődményeire.
Vágólapra másolva!

Idén január 23-a és 29-e között tartják kontinens-szerte az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét eseményeit, amelyet a European Cervical Cancer Association (ECCA) kezdeményezéséhez csatlakozva tizedik alkalommal szervez meg hazánkban a Mályvavirág Alapítvány.

Novák Katalin ebből az alkalomból kereste fel az alapítványt. A találkozó során a köztársasági elnöknek többen is elmesélték a megrázó élményeiket a súlyos betegségről.

A Metropol arról számolt be, hogy az idei kampány címe Gyöngyőrzők, és a videóban a könnyeivel küzdő János elhunyt feleségéről beszélt a köztársasági elnöknek.

Hozzátette:

Novák Katalinnak mesélt felesége elvesztéséről a magyar férfi. Forrás: Facebook

A történtek után ismét megműtötték a feleségét, aki ezután kemoterápiás kezelésen is átesett.

– zárta érzelmesen. Arra a kérdésére, hogy mi vezetett oda, hogy bekapcsolódjon az alapítvány munkájába, a férfi azt mondta:

– tette hozzá.

Próbáltak minden nap egy apró dologba megkapaszkodni

Novák Katalin beszélt Tóth Ilonával, a Mályvavirág Alapítvány elnökével is, aki szintén mesélt a súlyos megrázkódtatásairól.

– mondta Ilona.

– hívta fel a figyelmet Ilona férje. Krisztián azzal folytatta, hogy

próbáltak minden nap egy apró dologba megkapaszkodni, ami erőt adott, és menni tovább.

A Mályvavirág Alapítvány „a méhnyakrákos nők gyógyulásáért és a megelőzésért", 2013 májusában alakult meg. A létrehozás oka az volt, hogy legyen egy olyan szervezet Magyarországon, amely kifejezetten méhnyakrák-megelőzéssel és rehabilitációval foglalkozik.