Mélyen hallgat a dollárbaloldal az újabb rejtélyes százmilliókról

Ukrán válság, 2022, Magyarország, Budapest, tüntetés az orosz nagykövetség épülete előtt, Andrássy út, tüntetés, Ukrajna, Márki-Zay Péter, Karácsony Gergely
Vágólapra másolva!
Továbbra is mélyen hallgat a rendszerváltás óta nem látott külföldi pártfinanszírozási botrányról a baloldali pártok túlnyomó többsége. Miután újabb nemzetbiztonsági bizottsági részjelentés lett nyilvános, és a baloldal finanszírozásával összefüggésben egy svájci szervezet is lelepleződött, amely közel egymilliárd forinttal segítette a magyar ellenzéket, az LMP-t leszámítva egyetlen baloldali párt sem válaszolt az Origo kérdéseire. Az LMP megismételte korábbi állítását, miszerint ők semmit sem kaptak ebből a hatalmas összegből. A végső adományozók kiléte továbbra is ismeretlen, ami azért is aggasztó, mert a magyar hatóságok szerint az általuk a dollárbaloldalnak juttatott pénzek egyértelműen a magyar politika befolyásolását szolgálják.
Vágólapra másolva!

A nemzetbiztonsági bizottság számára készült, szerda reggel nyilvánosságra hozott dokumentumokból újabb súlyos részletek derültek ki a baloldal külföldi pénzeléséről. További bizonyítékok alapján a hatóságok megállapították: még annál is nagyobb összegek kerültek a dollárbaloldal kampányszervezeteinek számláira, mint amiről eddig tudni lehetett. A jelentésből többek között kiderült, hogy a Korányi Dávid által létrehozott Action for Democracy alapító okiratát egy olyan ügyvédi iroda végezte, amely nagyon jó kapcsolatokkal rendelkezik a Demokrata Pártban. Az is világos lett, hogy a Páva Zoltán által vezetett Oraculum 2000 Kft. közel egymilliárd forintot kapott egy ismeretlen svájci alapítványtól, így a teljes amerikai finanszírozás elérte már a 4 milliárd forintot.

Kiderült, már közel négymilliárdot kapott kampányra a baloldal 2022-ben külföldről Fotó: Csudai Sándor - Origo

Mélyen hallgatnak a dollárbaloldali pártok

A példátlan külföldi finanszírozási botránnyal kapcsolatban megkerestük az érintett hat parlamenti pártot, valamint a Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországért Mozgalmat. Az alábbi kérdéseket küldtük el nekik.

  1. Hogyan értékelik, hogy a legújabb adatok szerint nem 3, hanem közel négymilliárd forint amerikai támogatás érkezett a baloldali pártokhoz 2022-ben a választási kampányra?
  2. Önök tudtak-e erről a támogatásról? Ha tudtak róla, akkor milyen arányban osztoztak ezen a baloldali pártok?
  3. Ha nem tudtak róla, akkor hogyan volt lehetséges ekkora pénzmozgás a választás előtt?
  4. Tudtak-e arról, hogy egy svájci alapítvány közel 1 milliárd forintot juttatott a kampányra? Ha igen, akkor mit tudnak ennek a svájci alapítványnak a hátteréről?
  5. Önök szerint elfogadható, hogy a baloldali pártok külföldről közel 4 milliárd forintot kaptak a választási kampányukra?

Cikkünk megjelenéséig egyetlen párt, az LMP válaszolt a kérdéseinkre. Azt közölték, hogy nem tudtak a külföldi kampánytámogatásról, ennek tényéről a választások után a sajtóból értesültek.

Mindez jól mutatja, hogy nagyon komoly takargatnivalója van az érintetteknek a közel 4 milliárd forintos kampánytámogatással kapcsolatban.

Karácsony nagyon ideges

A hatalmas botrány súlyát jól mutatja, hogy elképesztően szánalmas hárításba és hazudozásba kezdett Karácsony Gergely a dollárbaloldal példátlan botránya kapcsán még hétfőn. A főpolgármester még azt is megpróbálta letagadni, hogy egy évvel ezelőtt arról beszélt, hogy nem érkezett pénz a baloldal kampányára. Karácsony persze arra képes volt, hogy egy hatalmasat hazudjon a tavalyi franciaországi elnökválasztásról. A főpolgármester láthatóan nagyon ideges.

Eddig ezt tudtuk a botrányról

A rendszerváltás óta példátlan baloldali kampányfinanszírozási botrány még tavaly nyáron robbant ki, amikor Márki-Zay Péter, a baloldal bukott kormányfőjelöltje egy interjúban elárulta, hogy az Egyesült Államokból kapott pénzt kampányra a baloldal. Összefoglalva, eddig arról volt szó, hogy az Amerikai Egyesült Államokban közvetlenül a választások előtt alapított Action for Democracy (A4D) nevű szervezet, amelyet Karácsony Gergely várospolitikai főtanácsadója, egyben Bajnai Gordon korábbi tanácsadója, Korányi Dávid vezet, 1,8 milliárd forintot utalt át a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalomnak (MMM), amely a pénz nagy részét, mintegy 1,4 milliárd forintot továbbadott a Bajnai-közeli érdekeltségbe tartozó DatAdatnak.

Milliárdok érkeztek a baloldali kampányra Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága elé terjesztett szakszolgálati jelentés arra jutott, hogy ez a cégcsoport emellett közvetlenül is kapott közel 148 milliót az amerikai székhelyű NGO-tól, sőt arra is fény derült, hogy az A4D szintén közvetlen finanszírozással támogatta, mégpedig egymilliárd forinttal, az Oraculum 2020 nevű céget, amely a szocialistaközeli Ezalényeg.hu működtetőjeként ismert, ám ez utóbbi az összeg felét szintén továbbadta a DatAdatnak. Mindez azt jelenti, hogy a Márki-Zay részéről véletlenül (?) bevallott 1,8 milliárdon felül még 1,2 milliárdot juttattak a tengerentúlról a magyarországi baloldalnak, egészen pontosan annak Demokratikus Koalíció- és Bajnai-közeli digitális technológusainak és kampányszerveinek.

Igazán érdekes a Nemzeti Információs Központ (NIK) imént idézett, első időszakos beszámolójához csatolt átirat, vagyis kísérő összefoglaló is, amelyben az áll, hogy

A polgári titkosszolgálat az USA Kongresszusa által alapított és finanszírozott National Endowment for Democracy (NED) szervezetet nevesítette, amely valóban a CIA „polgári tagozataként" ismert fedőszervezet. Számos tény pedig arra utal, hogy a szolgálati nyelvezeten „legendának" nevezett kerettörténet, egyszerűbben szólva fedősztori, mely szerint amerikás magyarok rakták össze mikroadományaikból a 3 milliárdot, megmosolyogtató. De kérdéses az is, hogy miként lehetséges, hogy a NIK-jelentés szerint „az Action for Democracy 2022. február 24-én megkezdte működését és [...] az első utalást már március 1-jén teljesítették".

Bajnai Gordon és Korányi Dávid, Karácsony Gergely volt tanácsadója szervezte meg az egész amerikai támogatási folyamatot Forrás: MTI/Beliczay László

Feltűnt egy titokzatos svájci alapítvány is

2023. január 25-én mindezek mellett a titkosítás alól feloldott iratokból az is kiderült, hogy a korábbi információkkal szemben ennél is nagyobb összeg érkezett a máig ismeretlen végső támogatói körtől.

Kiderült, hogy a Korányi-féle Action for Democracy által folyósított összeg nagyjából 160 millió forinttal magasabb az eddig nyilvános utalások szaldójánál.

Az ezen amerikai szervezettől kapott végösszeg tehát 3,174 milliárd forint, amelynek 58 százalékát Márki-Zay Péter Mindenki Magyarország Mozgalma kapta meg, amely saját bevallása szerint a pénz egy részét 2023 elején is költötte.

Az is kiolvasható a parlamenti bizottság számára készült második részjelentésből, hogy egy másik fontos baloldali kampányszervezet, az Oraculum 2020 Kft., az EzaLényeg nevű lejáratóportál működtetője az Action for Democracy által utalt 1,082 milliárd forint mellett egy másik forrásból hasonló nagyságrendű bevételre tett szert az előválasztási és a választási kampány idején.

Ez az öt utalás 2021 szeptembere és 2022. február vége között összesen 887 millió forintot jelentett, amely egy svájci alapítvány kasszájából érkezett a szintén Bajnai köreibe tartozó vállalkozáshoz.

Az EzaLényeg a kampányban masszív hirdetésekkel dolgozott az ország számos pontján azon, hogy lejárassa a kormánypártok jelöltjeit. Márki-Zay Péterrel ellentétben ők nem nyilatkoztak eddig arról, hogy tart-e még a külföldi pénz, ma is ebből működik-e a dollármédiumuk. Arról egyelőre nincs információ, hogy honnan, kiktől szedhetett össze egy svájci alapítvány közel egymilliárd forintot a magyarországi kampányra.

Összefoglalva tehát megállapítható, hogy immár nem egy, hanem két átláthatatlan külföldi pénzküldő szervezet azonosítható a dollárbaloldal botrányában: egy magyar kötődésű amerikai és egy svájci.

Az is kiderült, hogy az eddigi hárommilliárd helyett immár négymilliárd forintos külföldi pénzcsatornázásról van szó. Végül, de nem utolsósorban: a végső adományozók kiléte továbbra is ismeretlen, ami azért is aggasztó, mert a magyar hatóságok szerint az általuk a dollárbaloldalnak juttatott pénzek egyértelműen a magyar politika befolyásolását szolgálják.