A "sorosozás" nem antiszemitizmus - jelentette ki Jair Netanjahu kolumnista, rádiós műsorvezető, izraeli politikai influenszer a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nemzetközi médiakonferenciájának második napján, csütörtökön Budapesten.

A panelbeszélgetésen szóba került, hogy Magyarországot antiszemitának minősítették a Soros Györgyöt az illegális migrációval kapcsolatba hozó plakátok miatt. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök fia erre reagálva fogalmazott úgy, hogy a "sorosozás" nem antiszemitizmus, mert Soros György nagyon komoly károkat okoz az egyedüli zsidó államnak. Például azzal, hogy olyan zsidóellenes, anticionista és palesztinpárti NGO-kat finanszíroz, amelyek az izraeli társadalmat belülről bontják meg.

Jair Netanjahu izraeli kolumnista, rádiós műsorvezető, politikai influenszer a Mathias Corvinus Collegium (MCC) második nemzetközi médiakonferenciájának második napján, 2023. január 26-án.Forrás: MTI/Soós Lajos

Jair Netanjahu a pénz és média kapcsolatáról rendezett panelbeszélgetésen kifejtette: a nyugati világban, különösen Izraelben baloldali médiatúlsúly tapasztalható, miközben például a zsidó állam lakosainak jelentős része konzervatív, így van igény a jobboldali tartalmakra.

Jair Netanjahu saját karrierjének állomásait is megemlítve úgy fogalmazott, hogy a baloldal nagyon kegyetlen tud lenni, ha valaki konzervatívként hangoztatja a nézeteit, ugyanis akkor démonizálják. Hozzátette: stabil alapokon áll a véleménye, amelyet őszintén megosztott olvasóival, hallgatóival, így egyre több követője lett. Véleménye szerint ugyanakkor a közösségi média sem teljesen demokratikus, mivel kevés tulajdonos kezében vannak a legnagyobb ilyen platformok. Azt mondta, hogy a legradikálisabb, legőrültebb baloldali gondolatok - köztük, hogy az országoknak nincs szükségük határokra - mainstream vélekedéssé válnak, miközben a többség által képviselt, ezzel ellentétes gondolatokat szélsőségesnek minősítik.

Álláspontja szerint 2023-ban a bal- és jobboldaliság nem a szocializmusról és a kapitalizmusról szól, hanem sokkal inkább az egyes országokban egymáshoz kapcsolódó globális elitről és a helyi hétköznapi emberekről, munkásokról, akik a saját országuk érdekeit képviselik. A jobboldal a tényleges demokráciát képviseli - mondta Jair Netanjahu.

Kovács István, a Megafon Digitális Inkubátor Központ Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, tulajdonosa, Jair Netanjahu izraeli kolumnista, rádiós műsorvezető, politikai influenszer, Roland Tichy, a Tichys Einblich online magazin alapítója, újságíró és Gladden Pappin, az American Affairs társalapítója, az MCC vendégoktatója, moderátor (b-j) a Mathias Corvinus Collegium (MCC) második nemzetközi médiakonferenciájának második napján, 2023. január 26-án.Forrás: MTI/Soós Lajos

Kovács István Gergely, a Megafon Digitális Inkubátor Központ Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, tulajdonosa a többi között arról beszélt, hogy a tömegmédia a globális elitet szolgálja ki, és ebből sokaknak elegük lett. Cégéről szólva kiemelte, hogy saját oktatási rendszerükön keresztül sikerült sokféle tudást egységesítettek, a diákjaik sikeressé váltak a közösségi média világában - tette hozzá.

A közösségi médiával kapcsolatos legnagyobb problémának nem a jobboldali tartalmak elérésének korlátozását, hanem a jobboldali felhasználók öncenzúráját jelölte meg. Ezért segíteni kezdtek ezeknek az embereknek, hogy kifejthessék a véleményüket. Azt mondta, hogy a Facebook magyarországi felhasználóinak többsége jobboldali.

Roland Tichy, a Tichys Einblick online magazin alapítója, újságíró egyebek mellett arról beszélt, hogy orgánuma akkor kezdett sikeres lenni, amikor fellépett az illegális migráció ellen. Mint megjegyezte, a kérdésre nem a bal- vagy jobboldaliság alapján tekint. Van egy olyan globális elit, amely bizonyos kérdésekben állást foglal és olyan döntéseket hoz, amelyek következtében a társadalom nagyobbik része szenved. Erre példaként említette, hogy az illegális bevándorlás tönkretette a német szociális ellátórendszert.