A Nemzeti Információs Központ legfrissebb tájékoztatója szerint a Korányi Dávid által vezetett Action for Democracy már a New York állambeli bejegyzése előtt százmilliókat utalt a magyarországi baloldalnak. A jelentés kitért arra is, hogy Korányi a szervezetet már eleve felépített pénzügyi háttérrel, célhoz kötötten hozta létre a választás befolyásolására.

A nemzetbiztonsági bizottság honlapján szerdán nyilvánosságra hozott beszámolóból egyértelműen kiderült az is, hogy az AfD már a 2022. március 9-i, New York állambeli bejegyzése előtt több százmillió forinttal segítette a magyar ellenzéket. A regisztrációt egyébként az Elias Law Group nevű ügyvédi iroda intézte, amely több szállal kötődik az amerikai Demokrata Párthoz. A jelentés kitért arra is, hogy Korányi a szervezetet már eleve felépített pénzügyi háttérrel, célhoz kötötten hozta létre a választás befolyásolására - írta a Magyar Nemzet. 

Korányi Dávid álcivil szervezete már a bejegyzése előtt százmilliókat utaltForrás: facebook / Karácsony Gergely

Az Amerikából érkezett pénzekkel kapcsolatos kampánytámogatási botrány kirobbanását követően az AfD teljesen új külsőt adott az internetes oldalának. A Korányi Dávid által vezetett szervezet valamiért úgy gondolta, jobb, ha a korábbi felületet megváltoztatják.

A Megafon internetes kutakodásának köszönhetően azonban megtalálta az AfD még éles adománygyűjtő felületét. Ezt az informatikusok körében jól ismert Internet Archive, egy úgynevezett digitális levéltár segítségével tették meg. A vizsgálódás során az oknyomozó újságírók is azt a következtetést vonták le, hogy szó sem lehetett mikroadományokról, hiszen a támogatók számát mutató rubrika tizenegyet (!) mutatott. Emlékezetes, Korányi korábban támogatók ezreiről írt a szervezete kapcsán, Márki-Zay Péter pedig adományozók tízezreiről beszélt.

Eddig ezt tudtuk a botrányról

A rendszerváltás óta példátlan baloldali kampányfinanszírozási botrány még tavaly nyáron robbant ki, amikor Márki-Zay Péter, a baloldal bukott kormányfőjelöltje egy interjúban elárulta, hogy az Egyesült Államokból kapott pénzt kampányra a baloldal. Összefoglalva, eddig arról volt szó, hogy az Amerikai Egyesült Államokban közvetlenül a választások előtt alapított Action for Democracy (AfD) nevű szervezet, amelyet Karácsony Gergely várospolitikai főtanácsadója, egyben Bajnai Gordon korábbi tanácsadója, Korányi Dávid vezet, 1,8 milliárd forintot utalt át a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalomnak (MMM), amely a pénz nagy részét, mintegy 1,4 milliárd forintot továbbadott a Bajnai-közeli érdekeltségbe tartozó DatAdatnak.

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága elé terjesztett szakszolgálati jelentés arra jutott, hogy ez a cégcsoport emellett közvetlenül is kapott közel 148 milliót az amerikai székhelyű NGO-tól, sőt arra is fény derült, hogy az AfD szintén közvetlen finanszírozással támogatta, mégpedig egymilliárd forinttal, az Oraculum 2020 nevű céget, amely a szocialistaközeli Ezalényeg.hu működtetőjeként ismert, ám ez utóbbi az összeg felét szintén továbbadta a DatAdatnak. Mindez azt jelenti, hogy a Márki-Zay részéről véletlenül (?) bevallott 1,8 milliárdon felül még 1,2 milliárdot juttattak a tengerentúlról a magyarországi baloldalnak, egészen pontosan annak Demokratikus Koalíció- és Bajnai-közeli digitális technológusainak és kampányszerveinek.

Igazán érdekes a Nemzeti Információs Központ (NIK) imént idézett, első időszakos beszámolójához csatolt átirat, vagyis kísérő összefoglaló is, amelyben az áll, hogyegyértelmű kapcsolatok mutathatók ki az Action for Democracy, valamint az Amerikai Egyesült Államok kormányzata és nemzetbiztonsági közössége különböző szereplői között.A polgári titkosszolgálat az USA Kongresszusa által alapított és finanszírozott National Endowment for Democracy (NED) szervezetet nevesítette, amely valóban a CIA „polgári tagozataként" ismert fedőszervezet. Számos tény pedig arra utal, hogy a szolgálati nyelvezeten „legendának" nevezett kerettörténet, egyszerűbben szólva fedősztori, mely szerint amerikás magyarok rakták össze mikroadományaikból a 3 milliárdot, megmosolyogtató. De kérdéses az is, hogy miként lehetséges, hogy a NIK-jelentés szerint „az Action for Democracy 2022. február 24-én megkezdte működését és [...] az első utalást már március 1-jén teljesítették".

Feltűnt egy titokzatos svájci alapítvány is

2023. január 25-én mindezek mellett a titkosítás alól feloldott iratokból az is kiderült, hogy a korábbi információkkal szemben ennél is nagyobb összeg érkezett a máig ismeretlen végső támogatói körtől.KIDERÜLT, HOGY A KORÁNYI-FÉLE ACTION FOR DEMOCRACY ÁLTAL FOLYÓSÍTOTT ÖSSZEG NAGYJÁBÓL 160 MILLIÓ FORINTTAL MAGASABB AZ EDDIG NYILVÁNOS UTALÁSOK SZALDÓJÁNÁL.Az ezen amerikai szervezettől kapott végösszeg tehát 3,174 milliárd forint, amelynek 58 százalékát Márki-Zay Péter Mindenki Magyarország Mozgalma kapta meg, amely saját bevallása szerint a pénz egy részét 2023 elején is költötte.

Az is kiolvasható a parlamenti bizottság számára készült második részjelentésből, hogy egy másik fontos baloldali kampányszervezet, az Oraculum 2020 Kft., az EzaLényeg nevű lejáratóportál működtetője, az Action for Democracy által utalt 1,082 milliárd forint mellett egy másik forrásból hasonló nagyságrendű bevételre tett szert az előválasztási és a választási kampány idején.EZ AZ ÖT UTALÁS 2021 SZEPTEMBERE ÉS 2022. FEBRUÁR VÉGE KÖZÖTT ÖSSZESEN 887 MILLIÓ FORINTOT JELENTETT, AMELY EGY SVÁJCI ALAPÍTVÁNY KASSZÁJÁBÓL ÉRKEZETT A SZINTÉN BAJNAI KÖREIBE TARTOZÓ VÁLLALKOZÁSHOZ.Az EzaLényeg a kampányban masszív hirdetésekkel dolgozott az ország számos pontján azon, hogy lejárassa a kormánypártok jelöltjeit. Márki-Zay Péterrel ellentétben ők nem nyilatkoztak eddig arról, hogy tart-e még a külföldi pénz, ma is ebből működik-e a dollármédiumuk. Arról egyelőre nincs információ, hogy honnan, kiktől szedhetett össze egy svájci alapítvány közel egymilliárd forintot a magyarországi kampányra.

ÖSSZEFOGLALVA TEHÁT MEGÁLLAPÍTHATÓ, HOGY IMMÁR NEM EGY, HANEM KÉT ÁTLÁTHATATLAN KÜLFÖLDI PÉNZKÜLDŐ SZERVEZET AZONOSÍTHATÓ A DOLLÁRBALOLDAL BOTRÁNYÁBAN: EGY MAGYAR KÖTŐDÉSŰ AMERIKAI ÉS EGY SVÁJCI.Az is kiderült, hogy az eddigi hárommilliárd helyett immár négymilliárd forintos külföldi pénzcsatornázásról van szó. Végül, de nem utolsósorban: a végső adományozók kiléte továbbra is ismeretlen, ami azért is aggasztó, mert a magyar hatóságok szerint az általuk a dollárbaloldalnak juttatott pénzek egyértelműen a magyar politika befolyásolását szolgálják.