Szijjártó Péter: Háborús retorika helyett a béketeremtésre kellene fókuszálni

SZIJJÁRTÓ Péter Brüsszel, 2023. január 23.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter érkezik az Európai Unió tagállamainak külügyminisztereit tömörítő Külügyi Tanács brüsszeli ülésére 2023. január 23-án.
MTI/AP/Virginia Mayo
Brüsszel, 2023. január 23. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter érkezik az Európai Unió tagállamainak külügyminisztereit tömörítő Külügyi Tanács brüsszeli ülésére 2023. január 23-án. MTI/AP/Virginia Mayo
Vágólapra másolva!
A nemzetközi közösségnek háborús retorika helyett a béketeremtésre kellene fókuszálnia. Az ukrajnai fegyveres konfliktus elhúzódását, eszkalációját kockáztató intézkedések helyett mielőbb párbeszédre lenne szükség - szögezte le Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön New Yorkban.
Vágólapra másolva!

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésére érkezve üdvözölte és időszerűnek nevezte, hogy a testület a nap folyamán nyílt vitát tart a béketeremtésről és a béke fenntartásáról.

- vélekedett.

Hangsúlyozta, hogy

a magyarok tisztában vannak a béketeremtés fontosságával, minthogy a háború a közvetlen szomszédságban zajlik, így hatásai súlyosan és közvetlenül jelentkeznek hazánkban.

Több mint egymillió menekült távozott Magyarországon keresztül Ukrajnából, a háború és az arra adott "kudarcos" szankciók nyomán 7 milliárd euróról 17 milliárd euróra nőtt az energiaimport éves költsége, az árak az egekben vannak - sorolta.

- fogalmazott.

Szijjártó Péter azt mondta, hogy

- jelentette ki.

Majd elmondta, hogy a nemzetközi közösségnek hatalmas a felelőssége, különösképpen a nagy és erős országoknak,hogy a politikai diskurzus végre ne a háborúról, hanem a békéről szóljon.

A miniszter végezetül rámutatott, hogy az ukrajnai háború kiterjedésének, elhúzódásának kockázatával járó intézkedések helyett

mielőbb párbeszédre lenne szükség a felek között.


Ennek kapcsán pedig hozzátette, hogy a kommunikációs csatornák elvágásával a világ még a reményét is feladná a békének.