A Botka László vezette szegedi önkormányzatnak vissza kell fizetnie a törvénysértő lakásrendelet alapján beszedett díjakat

Botka László Szeged polgármestere miniszterelnök-jelölt  polgármester politikus MSZP
Budapest, 2017. május 1. Botka László, Szeged polgármestere, az MSZP miniszterelnök-jelöltje beszédet mond pártja majálisán a Városligetben 2017. május 1-jén. MTI Fotó: Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
A szegedi önkormányzatnak vissza kell fizetnie a törvénysértő lakásrendelet alapján beszedett díjakat – jelentette ki Chovanecz Kata (Fidesz) önkormányzati képviselő csütörtöki sajtótájékoztatóján. Érdemes megjegyezni, hogy a szegedi képviselő-testület nagyrészt baloldali politikusokból áll, a polgármester pedig Botka László, aki korábban az MSZP-ben politizált.
Vágólapra másolva!

A fideszes politikus azt mondta, törvénysértő gyakorlat alapján működött a baloldali Botka László által vezetett szegedi önkormányzat ingatlankezelő cége, az IKV Zrt. A Kúria a napokban hozott döntésével megsemmisítette a szegedi lakásrendelet törvénysértő rendelkezéseit.

– közölte a képviselő.

Botka László Forrás: MTI/Mohai Balázs

Tavalyi változás az is, hogy a szociális alapon bérbe adott lakásoknál felszámoltak külön szolgáltatási díj néven karbantartási, biztosítási, egyéb üzemeltetési és ügyviteli díjakat, ami átlagosan havi 10 ezer forintos tehernövekedést jelentett a bérlőknek. Idén januártól ismét változtak a bérleti díjak, a belvárosban élők például 30-40 ezer forintos pluszköltséggel szembesültek, amelyről időben nem is értesítették őket – mondta Chovanecz Kata.

A politikus emlékeztetett rá: a Fidesz képviselői már a rendelet tavaly májusi elfogadásakor rámutattak annak törvénysértő voltára.

Felszólította a baloldali városvezetést, haladéktalanul alkosson a jogszabályoknak megfelelő lakásrendeletet, az IKV pedig fizesse vissza a törvénytelenül beszedett díjakat a megkárosított bérlőknek.

A Kúria Varga Zs. András vezette önkormányzati tanácsa – június 30-i hatállyal – megsemmisítette a szegedi önkormányzat lakásrendeletének lakbérkedvezménnyel történő költségelvű bérbeadására vonatkozó részét.

A január 17-én meghozott, a Kúria honlapján olvasható határozat rögzíti, a törvény az önkormányzati lakások szociális helyzet alapján történő bérbeadását és a költségelvű bérbeadását egymástól elkülönülten szabályozza. A kétféle bérbeadás ezért nem kapcsolható össze.

Költségelvű bérbeadás esetén az önkormányzat nem állapíthat meg lakbérkedvezményt.

Az önkormányzat – a határozatban ismertetett vádiratában a többi közt arra hivatkozik –, hogy a szegedihez hasonlóan szabályozott lakbérkedvezmény nem egyedi a magyar nagyvárosok között.

A bíróság döntött a rendelet a bérbeadó által kezdeményezett csereelhelyezést szabályozó részének megsemmisítéséről is, mivel az nem felelt meg az egyértelműség elvének.