Ez rávilágít arra, hogy világosabb és szigorúbb szabályokra van szükség az NGO-k átláthatóságával kapcsolatban. Tudnunk kell, kik ők, mit csinálnak, kik állnak a háttérben, és a legfontosabb, hogy honnan jön a pénzük, és hogy mit kell ezért cserébe tenniük - minderről Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője beszélt a példátlan brüsszeli korrupciós botránnyal kapcsolatban. 

Egyetértek azokkal, akik azt mondták, hogy ez a politikai korrupció klasszikus esete. Itt nem lobbizásról van szó. Külföldi hatalmak befolyást vásárolnak, manipulálják a döntéshozatali napirendet és a politikai döntéseket − kezdte felszólalását csütörtökön Hidvéghi Balázs fideszes európai parlamenti képviselő az Európai Unió demokratikus folyamatába történő külföldi beavatkozásokkal foglalkozó INGE bizottság ülésén.

Hidvéghi kiemelte: fontos egy olyan aspektusról beszélni a botránnyal kapcsolatban, amelyről kevesebb szó esik, ez pedig a nem kormányzati szervezetek (NGO) szerepe az ügyben, valamint alapvetően az Unió döntéshozatali mechanizmusában. Hozzátette, eddig úgy tudjuk, legalább két gyanús hátterű NGO érintett a botrányban, melyeknek jelentős befolyása van az Unió és az Európai Parlament döntéshozatalára.

 

Ez rávilágít arra, hogy világosabb és szigorúbb szabályokra van szükség az NGO-k átláthatóságával kapcsolatban. Tudnunk kell, kik ők, mit csinálnak, kik állnak a háttérben, és a legfontosabb, hogy honnan jön a pénzük, és hogy mit kell ezért cserébe tenniük 

− fejtette ki Hidvéghi Balázs. A képviselő elmondta, Magyarország számára ez nem ismeretlen terület, néhány évvel ezelőtt a magyar kormány elfogadott egy, a civil szervezetek átláthatóságáról szóló törvényt, amiért kemény kritika és támadások középpontjába került a parlamentben, különösen a baloldalról.

Hidvéghi Balázs: Akik a jogállamiság bajnokainak adták ki magukat, most rács mögött vannakFotó: Csudai Sándor - Origo

 

Talán a Jóisten humorérzéke, hogy a kemény kritikusok közül néhányan, akik a jogállamiság bajnokainak adták ki magukat, most rács mögött vannak vagy nyomozás alatt állnak 

− vélekedett a képviselő. Hidvéghi ezután a bizottság előtt felszólaló panelisták felé fordulva feltette a kérdést: – Nem gondolják, hogy itt az ideje a világosabb és szigorúbb szabályok elfogadásának az NGO-k brüsszeli működésével és befolyásolásával kapcsolatban?