Újabb bizonyítékok láthattak napvilágot, írja a Tűzfalcsoport. 

Amit eddig tudhatunk Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő és családja állatorvosi rendelője és praxisa valamint egyéb volt és jelenlegi bevételi forrásaik kapcsán.

  • a Hadházy-Vet Kft. - amely Hadházy Ákos résztulajdonában van, illetve ő a társaság ügyvezetője is egyben - 2021-ben kiugróan jó évet zárt, bevételei a 2020-as 43 millióról, 2021-ben 70 millió forintra emelkedtek. Ez szekszárdi viszonylatban is figyelemreméltó eredmény, hiszen az egyik tényleges városi konkurenssel összehasonlítva - egy 2 főt alkalmazó Kft. tárgyévben 36 millió forintot realizált.
  • A Kft. tevékenységei meglehetősen szerteágazóak, a főtevékenység állat-egészségügyi ellátás mellett alkotóművészet és médiareklám is a portfolióban található.
  • Hadházy Ákos a Gyurcsány-Bajnai kormányok alatt a Szekszárdi Vagyonkezelő Kft.-nek, a Vízmű Kft.-nek és az Ipari Park Kft.-nek, illetve a végelszámolás alatt lévő Szekszárdi Turisztikai Non-Profit Kft. "v. a."-nak is felügyelőbizottsági tagja volt.
  • A Hadházy-Vet Kft.-nek az országgyűlési képviselő édesapja is résztulajdonosa, aki, illetve a felesége egyébként több prosperáló cégben is érdekeltek, a Twickel Szőlőbirtok Kft. az elmúlt két esztendőben 405 milliós bevételt produkált, a Zsilinszky és Társai Kft. 420 milliós árbevételt realizált, korábban a Szajki Zrt.-ben pedig 2014 és 2019 között volt felügyelőbizottsági tag, illetve az évek során milliárdos forgalmat bonyolító Szekszárd Zrt.-ben pedig igazgatósági tag volt 1992 óta többször megszakítva 2020-ig.
  • A Hadházy-Vet Kft.-nek, a Pesti Srácok portál által nyilvánosságra hozott adatok szerint a székhelye a Szekszárd, Bródy Sándor utca 86. alatt, telephelye a Mikes utca 6. szám alatt található.  Mindkét ingatlan 1/2-1/2 arányban a Hadházy család tulajdonában áll. Maga az állatklinika ugyanakkor korábban egy harmadik ingatlanban működött 2020 augusztusáig, amely a Szekszárd, Mikes utca 24. szám alatt található, és amelynek tulajdonosa a Tolnagro Kft., amelyhez papíron Hadházyéknak nincs kötődésük. A cég színes tevékenységi portfolióval rendelkezik, főtevékenysége gyógyszer és gyógyászati termékek nagykereskedelme, bevételei több tízmilliárdos nagyságrendet tesznek ki.

 

Egy érdekes ítélet 

A Tűzfalcsoport előző írását követően Hadházy Ákos kommentben arra hívta fel a figyelmet, hogy „Kiderítették, hogy van rendes szakmám, állatorvosként van egy rendelőm és patikám!” Ehhez – a rendes szakmához és a rendelőintézethez - kapcsolódóan a hónap elején arról számolt be a független honatya, hogy a Fővárosi Törvényszék megsemmisítette az állatorvosi kamara őt elmarasztaló határozatát.

Az ügy előzménye, hogy elmondása szerint 2016-ban befejezte praktizálását állatorvosként, „az állatorvosi rendelőt és patikát működtető cége azonban törvényesen működik és érvényes praxisengedéllyel rendelkezik”, amely 2016 óta 459 kisállat-útlevelet és 856 mikrochip-beültetést vitt fel az úgynevezett PetVet rendszerbe - derült ki a Nébih adatszolgáltatásából. Ezért is jelenthette fel Hadházy Ákost az állatorvosi kamaránál Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő.

Most akkor praktizál vagy sem?

Azóta a sajtóban is megjelentek azok az intézmény Facebook oldalán publikált képek, amelyek azt a benyomást is kelthetik, mintha még mindig gyakorolná hivatását Hadházy.

A Szekszárdi Központi Állatkórház közösségi médiaoldala azonban minden valószínűség szerint további bizonyítékot szolgáltathat arra, hogy nem feltétlenül helytálló a praktizálás befejezésére történő utalás.

Az intézmény nyilvános értékelései között számos érdekfeszítő bejegyzés is található.

Forrás: Origo
Forrás: Origo

Van azonban egy 2019. decemberéből származó bejegyzés, amely az alábbiakat rögzíti:

„Nagyon szépen köszönöm mindenkinek hogy ilyen segítőkész volt, és Hadházy doktor úrnak hogy megmentette a kiskutyánkat. Mindenki feladta már mi is de ő nem. A legnagyobb karácsonyi ajándék.”

Forrás: Origo

Képviselői összeférhetetlenség?

Mindez annak az ismeretében érdekes, hogy az Állatkórházban több állatorvos is praktizál, akiket egyéb bejegyzésekben név szerint külön is említenek.

Ha Hadházy Ákos valóban kezelte a "kiskutyát", és ha ezt ellenérték fejében tette, akkor helytállóak lehettek Budai Gyula országgyűlési képviselő érvei.

Hadházy Ákosnak is tudnia kell egyébként, hogy képviselői megbízatás – törvényben meghatározott kivételekkel – összeegyeztethetetlen minden más állami, önkormányzati és gazdasági tisztséggel vagy megbízatással. (Ogytv. 80. § (1) bekezdés) Nem folytathat a tudományos, egyetemi oktatói, főiskolai oktatói, művészeti, lektori, szerkesztői, valamint a jogi oltalom alá eső szellemi tevékenységet kivéve más keresőfoglalkozást és egyéb tevékenységéért – a tudományos, oktatói, művészeti, lektori, szerkesztői, a jogi oltalom alá eső szellemi tevékenységet és a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszony keretében végzett tevékenységet kivéve – díjazást nem fogadhat el. A képviselőnek a mezőgazdasági őstermelőként folytatott tevékenysége nem minősül kereső foglalkozásnak vagy díjazás ellenében folytatott egyéb tevékenységnek.  (Ogytv. 80. § (1) bekezdés).