A Trükkös Zotyóként ismert baloldali médiavezér portálján keresztül is finanszírozza a magyar sajtó egy részét az EP szocialista frakciója

Marc Angel, Dobrev Klára, Gyurcsányné
Vágólapra másolva!
Kiderült, hogy nem csupán a Demokratikus Koalícióhoz köthető Nyugati Fény nevű internetes oldalon tett közzé fizetett politikai hirdetést az Európai Parlament baloldali frakciója. A Transzparens Újságírásért Alapítvány bizonyítékot talált arra, hogy a Trükkös Zotyónak becézett Varga Zoltán által működtetett 24.hu-n keresztül is finanszírozza a magyar sajtó egy részét az EP szocialista frakciója. A december közepén készült képernyőfelvételek tanúsága szerint az Európai Parlament baloldali frakciója a Varga Zoltán vörösbáró, a baloldali propagandalap, a Central Médiacsoport tulajdonosának portálja fizetett politikai hirdetésben népszerűsítette magát és a DK európai parlamenti képviselőit.
Vágólapra másolva!

A Transzparens Újságírásért Alapítvány szerint mivel a Trükkös Zotyónak becézett Varga Zoltán által működtetett 24.hu, a Central Médiacsoport által kiadott internetes újság rendszeresen beszámol a hazai politikai szereplők, így a Demokratikus Koalíció politikusainak tevékenységéről is, kérdéssel fordultak Pető Péter főszerkesztőhöz azzal kapcsolatban, hogy nem tartja-e aggályosnak külföldi pénz elfogadását, ráadásul választási időszakon kívül.

Megkeresésükre azonban nem érkezett válasz.

Az Alapítvány azt írja, hogy nem csupán erre lettek volna kíváncsiak, hanem arra is, hogy mekkora összegben és milyen időtartamban hirdetett az európai adófizetők pénzéből az EP-képviselőcsoport a portálon?

A fizetett politikai hirdetésről készült képernyőfotók szerint

az S&D európai parlamenti frakciója nem csupán magát, hanem a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselőit, így Dobrev Klárát, dr. Molnár Csabát, Rónai Sándort és Ara-Kovács Attilát is népszerűsítette a bannerén, ahogy a DK árnyékkormányának áfacsökkentésről szóló javaslatát is.

Forrás: Transzparens Újságírásért Alapítvány

- írja a portál. Hozzáteszik:

ez az eljárás azt bizonyítja, hogy külföldről, külföldi pénzekkel próbálják befolyásolni a magyar médiaviszonyokat. Különösen aggasztó, hogy ezt egy olyan EU-s pénzből működő külföldi szerv teszi, melynek egykori képviselőjét, európai parlamenti alelnökét nemrégiben korrupcióval kapcsolatos eljárás alá vonták.

Forrás: Transzparens Újságírásért Alapítvány

Az ilyen jellegű átláthatatlan, külföldről érkező hirdetések veszélyeztetik a magyar médiapiac függetlenségét - szögezi le az Alapítvány.

Forrás: Transzparens Újságírásért Alapítvány

Emlékeztetnek: